Odívání

Obchod a výroba

Moderátor: Joe

Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

O té kvalitě látek nedávno dávali dokument v TV a tvrdili, že se vše změnilo výrobou konfekce po 1.světové. Je tu jedna podstatná maličkost. Bavíme-li se o kvalitě materiálu, tak je třeba si uvědomit, že nejde jen o materiál, ze kterého je látka utkaná, ale hlavní rozdíl je v tom, jak je utkaná. Dneska i nejkvalitnější látky se dělají strojově!!! a na to jsem narážel. Mezi strojovým a ručním předením a tkaním je hmatatelný rozdíl. Jsem přesvědčen, že takový materiál by jste sehnali jedině tak, že by jste si ho sami udělali a nebo našli zapálence, který by se do ruční výroby pustil. Proto jsem psal, že takovou látku neseženete - protože se nedělá! Jiná věc je, že je logicky rozdíl ve kvalitě i strojových látek a s tím nepolemizjuji - čili je pravdou, že tady by měl člověk volit materiál, aby to prostě vypadalo jak má a to se dá, a naopak volbou špatného se dá i dobbře šitá věc znehodnotit a souhlasím, že by se asi nemělo tady koukat na prachy.
Jak tu ale byl prvotní dotaz na ty podšívky, tak si myslím, že zde jsou karty jasně rozdané. Prvořadý je celkový dojem, čili pokud použití nedobové věci není vidět, tak to zase až tak moc nevadí, neb. se to prostě neví - pokud to sami nevykecáme že :wink: Cílem tedy je, že to má vypadat autenticky a vypadat nemusí znamenta že tomu tak je. Jiná věc je a už slyším ty námitky, že pokud to autenticky udělám, tak je to lepší a správnější. S tím se dá jedině souhlasit. Není-li ale taková možnost a není-li to vydět, tak ono se to nepo...... :wink:
Joe M.
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

nataniel píše:
nataniel píše:Vedel by mi niekto poskytnúť strih na riflemanský kabát ? :wink:
To sa tu naozaj nenajde niekto kto má strih na tento kabát, alebo nejakú stránku, kde najdem jeho náčrt. Prosím :(
Tady to najdeš: http://www.geocities.com/dttmember/Rang ... hbook.html
Joe M.
awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od awe »

Joe píše:Prvořadý je celkový dojem, čili pokud použití nedobové věci není vidět, tak to zase až tak moc nevadí, neb. se to prostě neví - pokud to sami nevykecáme že :wink: Cílem tedy je, že to má vypadat autenticky a vypadat nemusí znamenta že tomu tak je. Jiná věc je a už slyším ty námitky, že pokud to autenticky udělám, tak je to lepší a správnější. S tím se dá jedině souhlasit. Není-li ale taková možnost a není-li to vydět, tak ono se to nepo...... :wink:
jasně, spoustu věcí který nejsou vidět mám taky nějak ojebaný :twisted: , ale ačkoli to třeba není vidět, tak se člověk může ochudit o důležité poznatky a zkušenosti. Za léta člověk přijde na spousty poznatků, které z knih prostě nevyčteš... Často ale stačí mít něco trošinku jinak než by to být mělo (u použitých materiálů je to znát hodně mooooc) a už se to v nějaké situaci může chovat jinak > včetně toho, že jiné bude i tvé chování k věci :!:
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Přesně tuto reakci jsem čekal :wink: :) proto jsem tam napsal, že s tím, že čím je to autentičtější že je to lepší se dá jen souhlasit!!! I já zastávám názor, že pokud to mužu udělat jak se to dělalo, tak to tak mám udělat a moc o tom nepolemizovat. A je holej fakt, že vlastnosti pak často jsou jiné, než když se do obejde. Nicméně si myslím, že to nemusí platit v každém případě. Viz. příklad těch vycpávek. Podle popisu pokud se nepoužijí, tak kabát se chová jinak a zde si myslím že platí raději nedobový materiála než nic, což nemění níc na faktu, že ideálem by bylo aby i ty ucpávky byli dobové. Jiná otázka je právě to, jak se bude nedobový materiál chovat. Pokud to někdo nevyskouší, tak víme prd a nemáme s čím porovnávat. Co když se to ale vyskouší a ukáže se, že se to chová stejně a není to vidět? Tím nechci tvrdit, že by to bylo OK. Jde ale spíše už o věc morálního přístupu dotyčného a já, pokud mi to neřekne to stejně ani nepoznám. To co mne bude zajímat je právě to, zda to vypadá jak to vypadat má a chová se to jak se to chovat má. Byl bych ale velmi nerad, aby to někdo chápal jako návod k tomu, že je zcela OK věci obcházet. To je možné tolerovat jen jako přechodné opatření, ale nikoliv jako cíl!
Joe M.
alistaire
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od alistaire »

JOE: přesně...
http://www.mortaigne.com - projekt Švédského regimentu z třicetileté války
Obrázek
http://tricitka.brodec.org - diskuse zaměřená na třicetiletou válku
Richard
Nováček
Nováček

Příspěvek od Richard »

Rád bych se vás zeptal, jaký materiál se používal na podšívku obleků (případně jaká barva se preferovala) v období cca 1700-1760. Zajímají mne podšívky u britských uniforem. Zda se používal jiný materiál na podšívky u důstojníků a jiný u mužstva?
Lišil se použitý materiál u civilních obleků?
Zajímají mne americké kolonie.

Dá se odhadnout, jak to mohlo být s dostupností materiálu v novoanglických koloniích v porovnání bavlna <-> len
Co bylo levnější a snáze dostupné?
Pěstovali osadníci len nebo to byl materiál, který se výhradně dovážel?
Jak bylo drahé a dostupné hedvábí?

Doporučil by jste někdo nějakou dobrou publikaci na toto téma.
Děkuji
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od cossack »

Tož tak.
Samozdřejmě, že rozdíl mezi uniformou důstojníka a obyčejného vojáka byl. V kvalitě zpracování i kvalitě použitého materiálu. Jinak vzor uniformy byl shodný. Důstojníci se odlišovali jen doplňky.
Obecně se v historii na podšívku používalo obyčejné nebarvené plátno(je to tak Alistaire?), jenže u britských uniforem pro toto období jsme ve dvou nezávislých zdrojích narazili na nejasnou formulaci, že podšívka byla stejná jako vyložení klop a šosů, tedy v plukovní barvě.
Myslím, že materiál se u civila i vojáka shodoval. Len byl určitě dostupnější než bavlna. Někde jsem zahlídl zmínku o tom, že bavlna se masověji rozšířila až s rozvojem bavlníkových plantáží, a to je 1.pol. 19.stol.
Publikací na téma odívání je na amerických obchodních webech přehršel. Něco málo jsem zahlídl u Wágnera. Na webu se taky dá na lecjakou zajímavůstku a špek narazit. Vše pochopitelně v angličtině.
Spící Medvěd
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Spící Medvěd »

Jak již řekl Dva Hlasy, obyčejný človíček : len nejčastěji nebělený , hrubé vlněné sukno v barvách dostupných v přírodě ( okrová , písková , hnědá, cihlová, šedá, žlutá, modrá ). Hedvábí byla záležitost vyšších stavů. Bavlna se dala najít mezi indiány v podobě vzorovaného ( tištěného ) plátna , dovoz z Indie a snad i Číny.
awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od awe »

Spící Medvěd píše:Bavlna se dala najít mezi indiány v podobě vzorovaného ( tištěného ) plátna , dovoz z Indie a snad i Číny.
však jsme na to měli, ne jak ta bílá kolonistická chátra :twisted:

něco informací se dá vyšťourat z tohohle článku - http://irokezove.unas.cz/odev/barveni_tisk.htm a ta kniha co je pod ním uvedena jako zdroj je pro indoše v téhle oblasti asi nejlepší studnicí informací
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

My jsme vyčetli že francouzští mariňáci dávali přednost košilím ze lnu, před bavlnou. Nebylo ovšem napsáno proč.

Jinak podšívky z neběleného lnu potvrzuji. Taky jsme se dočetli, že vojenské kabáty byly pro zimní období podšité i vlněnou látkou v barvě vyložení manžet, tedy modrou. Do kolinií se dopravovaly kabáty z Evropy bez podšívky a zde si je vojáci upravovali dle potřeby a podnebí sami.
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine