Zbraně raného středověku
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
rabi
- Stálý přispěvatel

-
Sidney
- Stálý přispěvatel

Bulharské šavle jsem zatím nikde nenašel. Jedině Alani, Chazaři, šavle Karla velikého /což je snad rusko/ a ti maďaři.Knecht píše:koukám, že řešíme stejný problém - taky pořizuju šavličku, ale v mém případě není v hrobě zachované závěsné kování. Nemáte něco k bulharským šavlím? všechno co jsem zatím našel je maďarsko...
-
Knecht
- Stálý přispěvatel

-
Pampalíny
- Stálý přispěvatel

Vrhač
Už jsem si delší dobu hrál s myšlenkou udělat si vrhač na kameny, inspirovaný jakousi RS bitvou, kde je měli Vikingové použít. (Pokud máte přesné prameny nebo znáte použití podobné zbraně v RS tak sem snimi. budu vděčen!)
U výroby jsem vycházel z faktu, že kdo má kůži, vyrobí si prak a proto jsem jako výchozí materiál použil lipové lýko.
Délku ratiště jsem zvolil raději menší (120 cm) a celá zbraň měří cca 150cm (z čehož 20 cm je lýkový výplet). Výplet je mírně provislý a tvoří kapsu hlubokou 1-2,5 cm.
Hod: Kámen vylétá v idéálním úhlu a dosahuje (subjektivně) dobré letové dráhy i přiměřené rychlosti. Směr letu se koriguje hůře (může to být otázkou cviku) a dolet není až tak velký (v porovnáním s fustibalem).

velké foto
Už jsem si delší dobu hrál s myšlenkou udělat si vrhač na kameny, inspirovaný jakousi RS bitvou, kde je měli Vikingové použít. (Pokud máte přesné prameny nebo znáte použití podobné zbraně v RS tak sem snimi. budu vděčen!)
U výroby jsem vycházel z faktu, že kdo má kůži, vyrobí si prak a proto jsem jako výchozí materiál použil lipové lýko.
Délku ratiště jsem zvolil raději menší (120 cm) a celá zbraň měří cca 150cm (z čehož 20 cm je lýkový výplet). Výplet je mírně provislý a tvoří kapsu hlubokou 1-2,5 cm.
Hod: Kámen vylétá v idéálním úhlu a dosahuje (subjektivně) dobré letové dráhy i přiměřené rychlosti. Směr letu se koriguje hůře (může to být otázkou cviku) a dolet není až tak velký (v porovnáním s fustibalem).

velké foto
-
Sidney
- Stálý přispěvatel

Na http://www.hermann-historica.de/auktion ... b=A-50.txt jsem narazil na zajímavé hroty kopí s křidélky. Ještě jsem neviděl příčku připojenou k tuleji nikoli v rovině ostří čepele, ale proti ploše čepele, ale asi to nebylo vyjímečné, neb jsou tam hned dvě. Možná inspirace pro velkomoravany a franky.
Jsou taková kopí někde vyobrazena?
První kopí je datováno do období stěhování národů do 6.-7. st. a je zdobeno rytou výzdobou a tauzií. celková délka je 43,5cm.

Druhé kopí má příčku výrazně jednodušší, je datováno do 9.-10. st. a celková délka je 31,5cm

Jsou taková kopí někde vyobrazena?
První kopí je datováno do období stěhování národů do 6.-7. st. a je zdobeno rytou výzdobou a tauzií. celková délka je 43,5cm.

Druhé kopí má příčku výrazně jednodušší, je datováno do 9.-10. st. a celková délka je 31,5cm

-
zoone
- Stálý přispěvatel

-
Knecht
- Stálý přispěvatel

-
Fachman
- Občasný přispěvatel

-
Fachman
- Občasný přispěvatel

A čo tak táto sekera??? Myslíte,že na križiaka 12.st. by bola v poriadku??Myslím,že ten Tŕň (špic) z druhej strany je skôr typický pre byzantské alebo moslimské sekery.Alebo sa mýlim????
[IMG]http://img20.imageshack.us/img
[IMG]http://img20.imageshack.us/img
Pro fide!!!!
-
Wothan
- Stálý přispěvatel