Zbroje vrcholného středověku.
Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen
-
- Stálý přispěvatel
To je tuším úryvek z bretaňských válek a to v souvislosti s pěším útokem Francouzů pod velkými štíty. Tím Gueslin prakticky vyřadil anglické lučištníky a ti se po zjištění, že jejich střelba není účinná chopili velkých seker a palic a vrhli se na Francouze z boku. Při průchodu zátarasy a před nimi se následně rozhořel boj zblízka, v němž už Francouzům nejspíše velké štíty překáželi a anglické sekery a palice slavili žeň. Angličtí lučištníci tak bojovali jako řadová pěchota a to velmi úspěšně. Byli tak i vyzbrojení, takže to nebyl problém. Jejich hodnota ale spočívala v jejich specializaci, tady se stali druhořadou pěchotou (která byla nepochybně zrovna na bojišti potřeba). Když bylo zle, bojovali samozřejmě úplně všichni, včetně lidí od trénu, ale to je o nečem jiném
Již tenkrát byly úlohy rozděleny a nebylo běžné, aby všichni dělali všechno, tomu pak odpovídalo i jejich vybavení.

Ich dien!
-
- Stálý přispěvatel
Mě se to strašně líbilo kterak to pan Froissart popisoval. taková hezká výjimka ze zaběhlého střelec=snadná kořist
Ken o cukamu nakereba omoru koto ga dekinai.
Ken o cukami nagara daku koto ga dekinai.
Support your local kendo team: http://www.youtube.com/watch?v=a_v3eQKNIDM
Ken o cukami nagara daku koto ga dekinai.
Support your local kendo team: http://www.youtube.com/watch?v=a_v3eQKNIDM
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
už jsme zase OTJiři z Holohlav píše:To bych rád věděl,kde měli ti Angláni sekery schované a jak to přezbrojování vůbec vypadalo.Třeba by se to dalo použít v našich bitvách.

Angličtí střelci byli v té době tradičně povoláváni s lukem a "bilem", což byla kratší dřevcovka, často např. vinařský nůž nebo sekáč na delším toporu. Současně disponovali střelci palicemi a sekerami na dlouhých násadách, aby mohli před svá postavení zatloukat kůly proti jízdě. Pokud se nemýlím, tak ve zmíněném popisu bitvy Froissart píše, že když lučištníci zjistili, že jejich střelba je téměř neúčinná a že se Francouzi kryti velkými štíty nezadržitelně přibližují, odložili luky a vrhli se k vozům pro sekery a palice, se kterými se následně obořili na pěší Francouze před zátarasy. O tom, že s sebou každé vojsko vezlo takové nářadí netřeba pochybovat, potřebovali ho jak střelci pro rychlé zbudování postavení, tak i ženisté. Logicky jich také musel být dostatek

Použitelné by to samozřejmě bylo i dnes, vyžaduje to toliko řádně vybavené vojáky a disciplinované velitele

Ich dien!
-
- Stálý přispěvatel
Kovařík ve své knize "Čas stoleté války" na několika místech uvádí, že oblíbenou rytířskou zbraní nás bretonců pro pěší boj od dob války o bretaňské dědictví byla obouruční sekera. Přímo uvádí i způsob, jak se nosila do boje boje - zavěšená na řemeni na zádech.
To znamená, že začali se štítem a poboční zbraní, a když jim to nestačilo, štít odhodili a strhliu sekeru ... my bretonci jsme odjakživa hulváti.
Stejným způsobem předpokládám si donesl obouruční sekeru doprostřed skrumáže i Jan II Dobrý u Poitiers - Zůstal sám v poli jen se svým osmnáctiletým synem (později Karel V Moudrý), který ho kryl štítem a oháněl se na všechny strany obouruční sekerou. Kolem se kupily hromady anglických těl.
Takže, panstvo, v řemeni na zádech vidím cestu ... a to i pro ty lučištníky.
To znamená, že začali se štítem a poboční zbraní, a když jim to nestačilo, štít odhodili a strhliu sekeru ... my bretonci jsme odjakživa hulváti.
Stejným způsobem předpokládám si donesl obouruční sekeru doprostřed skrumáže i Jan II Dobrý u Poitiers - Zůstal sám v poli jen se svým osmnáctiletým synem (později Karel V Moudrý), který ho kryl štítem a oháněl se na všechny strany obouruční sekerou. Kolem se kupily hromady anglických těl.
Takže, panstvo, v řemeni na zádech vidím cestu ... a to i pro ty lučištníky.
-
- Stálý přispěvatel
Je to krásná ukázka toho, jak vhodně zvolená zbraň v závislosti na dané taktice a strategii, je účinější než protivníkova zbraň. Což je přesně smysl vedení války a pointa úspěšného útoku. Dnes při skladbě zbraní a zbrojí máme trochu tendenci univerzalizovat a hlavně stavět se proti protivníkům, proti kterým bychom se v případě ostrých zbraní v životě se zdravým rozumem nepostavili. (jako těžkooděnec s mečem nepůjdu pěšky proti řadě tyčovek, nejsem sebevrah, apod.) Je třeba si do našeho chápání trochu vnést myšlenku že na jistou zbraň (v té době chápejme jednotku) ve válce použiji z pravidla zbraň proti které nemá obranu. Jízdu na střelce, střelce na pěchotu atd. Proto některé skládání zbrojí a zbraní které se snažíme najít na vyobrazeních a ono nic, je pro nás v dnešních bitvách nepochopitelné, ale v situacích ve kterých bojovali oni zcela logické.
Pokud jsem pěšák v 1/2 14 věku s dřevcovkou, pak bych ochranu rukou řešil až na posledním místě. Proč? Protože "si nechci zašermovat
" chci to přežít, tedy v době kdy by se mi někdo dostal u dřevcovky potenciálně na ruce jsem pravděpodobně na rychlém ústupu. Ten proti mě pokud je jezdec a já jej nesundám při prvním styku, jsem tuhý, nebo prchající. Pokud je pěšák stejně vyzbrojený, pak je mým problémem spíše hlava, blíž se totiž půjde na nože. Pokud je střelec pak zásah do ruky je to poslední, co mne vadí atdatdatd. Problémem je, že současné bitvy naprosto neodpovídají bitvám a složení vojska které mají znázorňovat.
Tak trochu tuhle bombardér, tuhle tank, tuhle ženista, a tuhle minometčík
Pokud jsem pěšák v 1/2 14 věku s dřevcovkou, pak bych ochranu rukou řešil až na posledním místě. Proč? Protože "si nechci zašermovat

Tak trochu tuhle bombardér, tuhle tank, tuhle ženista, a tuhle minometčík

-
- Stálý přispěvatel
Navíc je v tom jistá univerzalita, snad každý z mé skupiny má ty zbraně dvě, pro jistotu. Já a Martin máme na rejčku kopí, Golem dvouruční palici (a asi i sekeru). Nikdy nevíte, co bude třeba rozmlátit či v které řadě se ocitnete...
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
- Stálý přispěvatel
Jen když jsme se bavili o té stoleté válce, tak si lehce rejpnu:
. Ale neber to ve zlém, jinak s tvým přízpěvkem plně souhlasím.
Snad až na ty rukavice pro pěchotu s dřevci. Tenkrát přeci jen nemuseli jít v pondělí ráno do práce datlovat na počítači. Byť rukavice nejsou LH, rozhodně bych neútočil na lidi, kteří je mají.
Stoletá válka prokázala, že zrovna tohle použití je přesně naopak: střelci proti jízdě, pěchota proti střelcůmRonšperk píše:... ve válce použiji z pravidla zbraň proti které nemá obranu. Jízdu na střelce, střelce na pěchotu atd. ...

Snad až na ty rukavice pro pěchotu s dřevci. Tenkrát přeci jen nemuseli jít v pondělí ráno do práce datlovat na počítači. Byť rukavice nejsou LH, rozhodně bych neútočil na lidi, kteří je mají.
-
- Stálý přispěvatel
To byl samozřejmě příklad, navíc pasovaný na naše podmínky kde těch anglických luků příliš nebylo
S těmi rukavicemi máš pravdu. Dokud se nezmění pojetí bitev konaných u nás. Přesto si myslím že i tak se dá najít či vydedukovat daleko více analogií na prosté rukavice pěchoty s velmi účinou krycí schopností, oproti celokovovým pozdněgotickým až renesančním pláťákům na sedlácích

S těmi rukavicemi máš pravdu. Dokud se nezmění pojetí bitev konaných u nás. Přesto si myslím že i tak se dá najít či vydedukovat daleko více analogií na prosté rukavice pěchoty s velmi účinou krycí schopností, oproti celokovovým pozdněgotickým až renesančním pláťákům na sedlácích

-
- Stálý přispěvatel
Co ti Rejčka udělala, že na ni máte kopí a Golem ještě obouruční palici?Kain píše:Navíc je v tom jistá univerzalita, snad každý z mé skupiny má ty zbraně dvě, pro jistotu. Já a Martin máme na rejčku kopí, Golem dvouruční palici (a asi i sekeru). Nikdy nevíte, co bude třeba rozmlátit či v které řadě se ocitnete...

Ronšperk: souhlas

Ich dien!