Brnířina

Řemesla a každodenní život

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Ernest
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Re: Brnířina

Post by Ernest »

Já jsem sice absolutní laik, ale jen z toho co tu kluci psali bych možná zvolil otřejší úhel vrtáku a menší průměr... ale říkám, jsem laik.
Bobr de Bobrow
Nováček
Nováček

Post by Bobr de Bobrow »

JJ, je to tak! Úhel 90 stupňů je moc tupý hrot.. Já používám 40- 45 stupňů, někdy i ostřejší.
NIL HOMINI CERTUS EST
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Já mám v kleštích vsazenou v podstatě jehlu. Dají se sehnat třeba kalené rýsovací jehly na kov.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Nemám bohužel dobrý foťák, tak to podle toho vypadá, ale něco málo práce z víkendu:

Image
Image
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Prakticky pouze z nudy a didaktických důvodů jsem zplodil ten kousek ploché zbroje a protože na to nemám vercajk, zploštil jsem to jen přes kovadlinku a dvě kladiva - proto je to nepravidelné, musím si pořídit vhodný nástroj a pak to půjde. Plíšek je to tenonký, úpletivo husté a lehké.
Bobr de Bobrow
Nováček
Nováček

Post by Bobr de Bobrow »

Á, pán se nudil! Moc hezký!
:)
NIL HOMINI CERTUS EST
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Boza »

Jo to ploché pletivo jde relativně snadno - je to výborné na začátek, protože se člověk nemusí s****t s ploštěním kroužků - když jsou vyžíhané, tak ani nekloužou konce přes sebe. Namísto toho si může v klidu hrát s prorážením.

@ Marek: skoro si tipnu že ty kroužky ti praskají ze tří důvodů: 1) kroužky nežíháš 2) prorážíš možná zbytečně velkou tloušťku 3) máš na jehle moc tupý úhel - jak psal Bobr výše, klidně ho udělej velmi ostrý (asi jako je tužka naostřená v ořezávátku); možné uváznutí jehly je vhodné ošetřit jejím vyleštěním a průběžným mazáním (např. olejem nebo včelím voskem). Jinak ty hroty na ploché nýtky si můžeš udělat úplně stejným způsobem - jenom prostě jehlu nabrousíš do tvaru dlátka.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Já na té akci mazal jehlu včelím voskem a je fakt že to je o něco lepší.
Marek
Nováček
Nováček

Post by Marek »

Tak jo, jehlu jsem přebrousil a udělal pár zkušebních průrazů. Neměl jsem možnost drát vyžíhat, tak jsem zkoušel jak půjde pracovat jen s obyčejným blátodrátem v jeho základní formě. S výsledkem jsem docela spokojený, jen tu jehlu bych měl začít mazat, občas se zasekávala.
Clipboard01.jpg
Tady je pár proražených kroužků. Prasknout se mi podařilo jen jeden, nejvíc zmetků jsem dnes měl paradoxně při přehýbání a mačkání v kostce. Většinou ale funguje jak má, to jest takto:
Clipboard045.jpg
Clipboard067.jpg
Prorážel jsem je rozehnuté, každý konec zvlášť.
K tomu mám ještě dotaz: podložka z olova a cínu, kterou používáte, je tvrdší než olovo samotné? Předpokládám že je, ale nejsu si jistý. Zatím jsem to prorážel jen na hrudce olova a kroužky se mi prohýbaly do mističky. Proto jsem musel každou díru prorážet z obou stran.

Do včerejška jsem přemýšlel nad tím, proč žíhat až nastříhané kroužky a ne rovnou celou pružinu. Kdysi dávno jsem zkoušel vyžíhat pružinu v celku a včera ji teprve chtěl stříhat. Nešlo to, drát byl moc měkký a nechtěl odpadnout, čelisti kleští ho jen rozmáčkly. Ten nevyžíhaný přímo "odskakoval" :idea:

Tak už se těším, až si rozdělám pořádnej oheň, odleju podložku na děrování a vyžíhám kroužky, ať můžu začít s něčím trochu serióznějším :)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Jídlo je vše, co má křídla a není letadlo, nebo nohy a není nábytek.

Marek
Nováček
Nováček

Post by Marek »

Ještě jsem si vzpomněl a nikde nemůžu najít tohle: u Bozi na stránkách jsem se dočetl, že obyčejný černý vázací drát je ocel 11300. Na kovy jsem jen laik, možná proto mi to nic neříká a je to pro mě jen číslo :) .
Nicméně, má nějak přesněji stanovenou teplotu, na kterou je vhodné jej vyžíhat? Dostal jsem nabídku, jestli si nechci kroužky vyžíhat na přesně dané teplotě v keramické peci. Na autentičnost v tuhle chvíli kašlu, s tou si začnu hrát, až mi to moc půjde :), do začátku bych totiž měl rád hlavně dobrý materiál ať můžu cvičit grif a zdokonalovat nástroje. Hledal jsem, ale údaj "do červena" mi při tomhle moc nepomůže, vizuálně se to totiž takhle kontrolovat nedá.

Snad mě za ten nápad moc nezlynčujete :biggrin:
Jídlo je vše, co má křídla a není letadlo, nebo nohy a není nábytek.