Zbroje vrcholného středověku.

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Potřebuješ ocranu ruky. Máš-li prošívku s tenkým rukávem nebo bez něj, ideální je tlustá kůže, a to buď:
1)napuštěná voskem
2)s železnými lamelami na povrchu
3)s železnými lamelami uvnitř (od kdy nejdříve se tohle objevuje?) - jako brigantina

Bod 1 má kamarád, bod 2 mám já, bod 3 taky (reminiscenece gotických časů), všechno je účinné.

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Andre
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Andre »

narvek píše:Dataci jsem psal někde v začátku, 1320-1370 pěšák, tyčová zbraň.
Tak to se na kroužkovku vybodni. Pokud jsem to dobře pochopil zajímá tě rekonstrukce neurozeného pěšáka v řadách svobodných kumpanií v době, kdy bylo jejich působení nejúspěšnější = život Bertranda du Guesclin, a tedy druhá polovina 14. století.

Mám za to, že díky pokročilému vývoji kvality zbrojí v důsledku stoleté války (viz třeba rozdíl Crécy - Poitiers, a to je pouze nějakých 10 let), se stává výroba kovových plátů výrazně levnější a snazší, než výroba kroužků. Výroba brně byla a nadále je i v tomto období velice nákladná, proto bych u neurozeného a navíc pěšího bojovníka logicky očekával to, co je levnější a navíc to lépe kryje - plátovou vestu nebo "brogne anglaise" a plátové ruce. Krýt nohy u pěšáka je bezpředmětné, neb do nich mu stejně nikdo moc nemlátí. Vzal bych si inspiraci třeba z iluminací z Froissartových kronik (byť jsou o pár let mladší). Pěších neurozených vojáků je tam vyobrazeno na sta.
Siegfried
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Siegfried »

Mylsím že bych se taky držel názoru pana Andrého, kterého tímto zdravím po ránu.
Je pravda že členové kompanií jistě přišli ke kořisti takže mohli mít kdeco, ale ochrana nohou u pěšáka se zdůrazňuje spíše pod tlakem palných zbraní... Ale pokud máš strach o kolena prakticky tak bych volil prošívané nohavice a případně kořistní jezdecké plátové nákolenky či z jiného materiálu máme li doložený tvar a typ :)
Když jednou zkusíte jaký to je s dlouhou dřevcovou zbraní, tak šmrdlání mečíčkem už pak nikdy není co bejvalo...
narvek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od narvek »

Ale pokud máš strach o kolena prakticky tak bych volil prošívané nohavice a případně kořistní jezdecké plátové nákolenky či z jiného materiálu máme li doložený tvar a typ
Mám, už teď jsou špatný máme je v rodině. Na předchozí stránku jsem házel obrázek kde jsou pěšáci s ochranou nohou která se mi líbí;)
Pokud jsem to dobře pochopil zajímá tě rekonstrukce neurozeného pěšáka v řadách svobodných kumpanií v době, kdy bylo jejich působení nejúspěšnější = život Bertranda du Guesclin, a tedy druhá polovina 14. století.
Viděl bych to tak, že jsem se jako mladík učástnil kresčackého tažení, pak Poitierského, a pak jsem holt v té Francii zůstal, když se tam dalo tak lehce přijít k penězům :wink:

zatím vypadám takhle (ten větší vlevo):
Obrázek
v dohledné době měním boty za nízké.
Naposledy upravil(a) narvek dne pát 17. srp, 2007 8:39, celkem upraveno 1 x.
Ken o cukamu nakereba omoru koto ga dekinai.
Ken o cukami nagara daku koto ga dekinai.

Support your local kendo team: http://www.youtube.com/watch?v=a_v3eQKNIDM
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

A co ty nátepníky s lamelama uvnitř? V polovině 14. století jsou k vidění, myslím, ale co rok 1310? Maršálek mluví o lamelách zvenčí, ale co zevnitř?

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

narvek píše:Prošívanice, šišák, kukla je teď jediná zbroj co mám, ale připadá mi to mírně nedostatečné. Například po jednom zásahu do předloktí jsem měl málem zlomenou ruku. Takže i když je přesná kopie pěkná, zdravé ruce mám radši.
Jinak já se časem chci propracovat k těžkooděnému pěšákovi. Pokub je členem nějaké jednotky, tak mu část výbavy veze vůz, ne? Např. janovanští pavézníci u Kreščaku.
Janovští střelci z kuší byli špičkově odění, protože to byla profesionální námořní pěchota :wink: a protože to byli profesionálové, byli odění tak, jak vyžadoval jejich způsob boje, takže je nezaměňuj s těžkooděnci, bojujícími primárně dřevcovkami v první linii. Střelci nepřijmou boj zblízka, pokud nebudou bezprostředně ohrožení a hejtman, který by je tak chtěl v rozporu se zdravou logikou využít je amatér, nebo zoufalec (druhá varianta samozřejmě může vyplynout ze situace :wink: ).
Budeš-li se časem stylizovat jako právě takový pěší těžkooděnec, pak se zase bavíme o něčem jiném, ale i jejich zbrojné odění bylo jiné (byť samozřejmě neexistuje dogma). Pak zapomeň na šerm mečem a drž se jenom dřevce. Aby to ale k něčemu bylo, musí být takových těžkých více, alespoň deset, aby mohli utvořit alespoň malý šik. V opačném případě je to o ničem a tvá zbojná výbava ti opět nebude k ničemu. Mám za sebou pár zkušeností, abych si udělal představu. Ale otázkou spíše je, jestli se chceš obléknout na soudobé všegotické bitvy, nebo jestli chceš opravdu rekonstruovat pěšího bojovníka určité specializace a také tak bojovat. Pro obě možnosti tu akce jsou. Ty druhé jsou ale samozřejmě daleko přísnější na podmínky a vybavení, ale zaručují zcela jiný zážitek.
Ich dien!
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

stettner píše:
Andre píše:
narvek píše:Dataci jsem psal někde v začátku, 1320-1370 pěšák, tyčová zbraň.
Vzal bych si inspiraci třeba z iluminací z Froissartových kronik (byť jsou o pár let mladší). Pěších neurozených vojáků je tam vyobrazeno na sta.
Par let??? 100 rokov je par let? Myslim, ze Froissartove kroniky po obrazovej stranke nikomu nemozu posluzit pre rekonstrukciu z 14.st.
A které z relací zmíněných froissartových kronik máš na mysli? 14. st. je období trvající sto let (jako ostatně překvapivě každé století :badgrin: ).
První bohatě iluminované kroniky daroval Froissart svým lucemburským patronům, následovaly edice francouzské a jeho poslední darovaná a neméně bohatě iluminovaná (a obsahově poněkud rozdílná) práce byla věnována na sklonku 14. st. anglickému králi Richardovi II. (London, British Library, M.S. Harley 4379, (Jeann Froissart, Chronicles), cca 1390).

Neméně vydatným pramenem jsou samozřejmě relace Velkých francouzských kronik ze stejného období, ale to už se bavíme o něčem jiném:
London, British Library, M.S. Royale 20 C VII., (Les Grandes Chroniques de France), 2. pol. 14. st.
Paris, Bibliotheque Nationale de France, ms.fr. 2813, (Les Grandes Chroniques de France), 2. pol. 14. st.

Nedomnívám se, že pěší zbroje zásadně lišily na sklonu 14. st. a v jeho 3/4, byť souhlasím, že sáhnout po pramenech z poloviny 14. st. by bylo vhodnější :wink:
Ich dien!
narvek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od narvek »

Kain píše:A co ty nátepníky s lamelama uvnitř? V polovině 14. století jsou k vidění, myslím, ale co rok 1310? Maršálek mluví o lamelách zvenčí, ale co zevnitř?
Vážně uvažuji o těch s lamelami uvnitř.
Janovští střelci z kuší byli špičkově odění, protože to byla profesionální námořní pěchota a protože to byli profesionálové, byli odění tak, jak vyžadoval jejich způsob boje, takže je nezaměňuj s těžkooděnci, bojujícími primárně dřevcovkami v první linii. Střelci nepřijmou boj zblízka, pokud nebudou bezprostředně ohrožení a hejtman, který by je tak chtěl v rozporu se zdravou logikou využít je amatér, nebo zoufalec (druhá varianta samozřejmě může vyplynout ze situace ).
Já narážel na to, že se jim pavézy vezli na vozech a nenesli je pavezníci celou dobu.Tolik k nošení veškeré výbavy na zádech.
Budeš-li se časem stylizovat jako právě takový pěší těžkooděnec, pak se zase bavíme o něčem jiném, ale i jejich zbrojné odění bylo jiné (byť samozřejmě neexistuje dogma). Pak zapomeň na šerm mečem a drž se jenom dřevce. Aby to ale k něčemu bylo, musí být takových těžkých více, alespoň deset, aby mohli utvořit alespoň malý šik. V opačném případě je to o ničem a tvá zbojná výbava ti opět nebude k ničemu. Mám za sebou pár zkušeností, abych si udělal představu. Ale otázkou spíše je, jestli se chceš obléknout na soudobé všegotické bitvy, nebo jestli chceš opravdu rekonstruovat pěšího bojovníka určité specializace a také tak bojovat. Pro obě možnosti tu akce jsou. Ty druhé jsou ale samozřejmě daleko přísnější na podmínky a vybavení, ale zaručují zcela jiný zážitek.
Prostě řeším postupné ozbrojovaní pro převod z lehkooděnce do těžkooděnce :wink: Už teď mám meč a puklíř pouze jako pobočku a tyčovky se vzdávám nerad. K tomu šiku: Někdo holt první být musí :wink:

Andre
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Andre »

Obrázek
Spinello Aretino, Le navi veneziane vincono quelle del Barbarossa, konec 14. st.

Obrázek
Spinello Aretino, Papež Alexandr III přijímá vyslance, konec 14. st.
narvek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od narvek »

Střelci nepřijmou boj zblízka, pokud nebudou bezprostředně ohrožení a hejtman, který by je tak chtěl v rozporu se zdravou logikou využít je amatér, nebo zoufalec (druhá varianta samozřejmě může vyplynout ze situace Wink ).
Tak nějak si vzpomínám na úryvek z Froissarta( 1977, Máj, Bejblík) kterak zmiňuje anglické lukostřelce odrazivší ozbrojené jezdce přezbrojením na (pokud mě paměť neklame):"těžké bojové sekyry".