Milan píše:Já si myslím že srovnávat rangery s nějakým druhem vojska z Evropy prostě nelze. Rangeři o kterých je zde řeč, je druh vojska který vznikl v Americe z potřeby přizpůsobit se prostředí a taktice nepřítele. Dalo by se říci, že ranger byl, z evropského pohledu, spojení myslivce, lehkého pěšáka, ženisty a pro časté používání člunů snad i námořníka, který bojoval jako indián.
Proboha, já přeci netvrdil, že je to na chlup to samé!!! Pokud to takto chápete, pak je jasné, že se nemůžeme shodnout! Já jen tvrdím, že z výše uvedených důvodů vytváření takových jednotek rozhodně není objevem Američanů, a že i Evropa (a ne jen Evropa) znala a měla podobné jednotky (ostatně ono je otázkou, zda RR lze považovat za 100% Amíky že

), např. ty myslivci, které jsem uváděl proto, že k RR nepochybně měli nejblíže. Tím ale netvrdím, že je to 100% to samé. Navíc pokud by jsme zašli do podrobností, tak byli i jednotky, které se používali na všechno možné, jen ne to co by se usuzovalo z označení zbraně. Třeba někteří granátníci, husaři apod.! Navíc i jejich použití se měnilo podle situace a změn taktiky boje atd. atd.! Podle toho, co o myslivcích vím, tak to měli být odstřelovači, kuríři, průzkumníci, ale i ženysti. Museli umět bojovat samostatně i ve formaci. Rozhodně si neumím ale přdstavit myslivce na kánoy, nebo na sněžnicích apod.

Čili to bych si nedovolil zpochybnit, že v tomto RR rozhodně byli o pořádný kus vepředu. Dokonce si myslím, že v taktice předběhli dobu o 100 let.
Joe M.