Řezbařina - výrobky ze dřeva, kostí, parohu, rohoviny aj.

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 1430
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od melkel »

Má ji doma, jako úvod je dobrá, hlavně opravdu překypuje ilustracemi, které jsou IMHO pro ruční práce vhodnější než text. Jen nechápu, proč se ve většině řezbářských příruček s takovou snahou věnují kopírování předmětů :-)
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 5440
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od Wothan »

Uživatelský avatar
woden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 203
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od woden »

Na http://www.uluv.sk/ maju dve knihy o rezbarine. PLanujem sa tam zastavit a kupit ich. Potom zreferujem.
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 315
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od hawkwind »

Nečtěte moc knížek a jděte do dílny. Lidi co to fakt uměj nemaj čas o tom psát.
Uživatelský avatar
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 948
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od Rab »

Ale ty slovenské knížky z ÚLUV jsou pěkné, dělali je určitě ti šikovní.
Mám ještě jiný zajímavý tip - Národní ústav lidové kultury ve Strážnici už několik let vydává na videokazetách zdokumentovaná lidová řemesla. Něco z toho mám a taky mohu doporučit! U každé kazety je i knížečka.
http://www.nulk.cz/default.asp?cont=6#17
Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek
Uživatelský avatar
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 1814
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od Pampalíny »

Ty videokazety vypadají slibně, ale nám, kteří video nepoužívají, neboť video nepatří do oblasti LH, které se zrovna věnují, by prospěla spíše verze na CD.
Zvažuji spíše pro rozšíření obzorů nákup té knihy od Marka Mináře, ovšem tam bude zřejmě dost věcí z novověku než ranný středověk :cry:
Uživatelský avatar
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 1814
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od Pampalíny »

Včera jsem vyvařil asi 25 rohů a docela smrad :| Doporučuji na vypuzení tchýně z domu... :lol:
Ale chci se zeptat jestli je dochované vyřezávání do rohů? Když jsou měkké (při vaření) tak by to asi neměl být žádný problém. Podobně si chci udělat z rohoviny i karetky (podle VM nálezu). Většina těch rohů je docela škaredá a malinká, takže je než na pití zpracuji spíše na nějaké výrobky, ale ani nevím co dalšího se z rohoviny z ranného středověku (nejlépe u Slovanů) dochovalo...
Díky za tipy.
Uživatelský avatar
woden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 203
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od woden »

Ja mam doma tiez nejake rohy. Planujem ich spracovat na nejake tie lyzicky a nadoby a na polotovar pre dalsie spracovanie.
Neviete ako dlho vydrzia tvarne pri tom vareni? Nasiel som na nete aj postup kde sa ponoria do octu. Len neviem ako to potom dopadne po vysuseni. Ci sa ten roh neznici alebo nebude moc krehky. Ma s tym niekto skusenosti?
Uživatelský avatar
Mokohtavenotaxe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 254
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od Mokohtavenotaxe »

Tak mně se vaření neosvědčilo. Nějak mi ta rohovina nezměkla či co. :? Ocet jsem zatím neskoušel, ale plánuji to. Takže pak budu moci referovat. Své lžičky jsem zkrátka ořezával nožíkem a pilkou na železo za normálního (tvrdého) stavu. Taky to jde. Úplně první jsem před 13 léty opracovával na brusce. To jde sice super, ale ta kostní moučka úplně pokryje vše v místnosti v které to děláte. :( Možná ještě tak dělat to někde venku.
Uživatelský avatar
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 1814
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od Pampalíny »

Takže můj návod.

1. Já osobně měl rohy i z kostí. Ty jsem vařil cca 2 hodiny naplno - mezitím změkla nejen rohovina, ale také blána mezi kostí a rohem. Do této blány jsem vrazil nůž a obkroužil kost (pozor roh v takové chvíli může snadno prasknout). A kost vypáčil. Poté jsem odstranil hrubé nečistoty z rohu (blána ve špici).

2. Opět jsem vařil 1-2 hodiny (já to dělal v tom množství na fáze, ale jde to i najednou). Tentokrát jsem do vody přidal sůl! Poté jsem roh vytáhl, schladil ve studené vodě (jen tak aby nepálil - 10 sekund). Nožem ožezal - zarovnal okraj. A zarovnal povrch - hranou nože kolmo k rohovině (stejně jako škrábete první brambory). Poté jsem vzal na vrtačku štětku na láhve a pročistil vnitřek (případně přidal písek). Špici dle možností prošťáral nožem.

3. Poslední vaření v čisté vodě. Sůl + saponáty (na odmaštění). Poslední úpravy povrchu za měka (po 1,5 hodině vaření to jde snadno).

4. Roh už smrdí mnohem méně. Doporučuje se vylít slivovicí (po pití medoviny za půl roku je to taky v pohodě 8)

5. Špici rohu vyliji včelím voskem (kalafuna mi nechce držet) - ovšem nesmíte pít horké nápoje.

No a naposledy zdobení a pití...