
Řezbařina - výrobky ze dřeva, kostí, parohu, rohoviny aj.
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
- Příspěvky: 1430
- Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
-
- Stálý přispěvatel
- Příspěvky: 5440
- Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Zajímavý odkaz: http://www.vikinganswerlady.com/wood.htm
-
- Stálý přispěvatel
- Příspěvky: 203
- Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Na http://www.uluv.sk/ maju dve knihy o rezbarine. PLanujem sa tam zastavit a kupit ich. Potom zreferujem.
-
- Stálý přispěvatel
- Příspěvky: 315
- Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
-
- Stálý přispěvatel
- Příspěvky: 948
- Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Ale ty slovenské knížky z ÚLUV jsou pěkné, dělali je určitě ti šikovní.
Mám ještě jiný zajímavý tip - Národní ústav lidové kultury ve Strážnici už několik let vydává na videokazetách zdokumentovaná lidová řemesla. Něco z toho mám a taky mohu doporučit! U každé kazety je i knížečka.
http://www.nulk.cz/default.asp?cont=6#17



Mám ještě jiný zajímavý tip - Národní ústav lidové kultury ve Strážnici už několik let vydává na videokazetách zdokumentovaná lidová řemesla. Něco z toho mám a taky mohu doporučit! U každé kazety je i knížečka.
http://www.nulk.cz/default.asp?cont=6#17






-
- Stálý přispěvatel
- Příspěvky: 1814
- Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
-
- Stálý přispěvatel
- Příspěvky: 1814
- Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Včera jsem vyvařil asi 25 rohů a docela smrad
Doporučuji na vypuzení tchýně z domu...
Ale chci se zeptat jestli je dochované vyřezávání do rohů? Když jsou měkké (při vaření) tak by to asi neměl být žádný problém. Podobně si chci udělat z rohoviny i karetky (podle VM nálezu). Většina těch rohů je docela škaredá a malinká, takže je než na pití zpracuji spíše na nějaké výrobky, ale ani nevím co dalšího se z rohoviny z ranného středověku (nejlépe u Slovanů) dochovalo...
Díky za tipy.


Ale chci se zeptat jestli je dochované vyřezávání do rohů? Když jsou měkké (při vaření) tak by to asi neměl být žádný problém. Podobně si chci udělat z rohoviny i karetky (podle VM nálezu). Většina těch rohů je docela škaredá a malinká, takže je než na pití zpracuji spíše na nějaké výrobky, ale ani nevím co dalšího se z rohoviny z ranného středověku (nejlépe u Slovanů) dochovalo...
Díky za tipy.
-
- Stálý přispěvatel
- Příspěvky: 203
- Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Ja mam doma tiez nejake rohy. Planujem ich spracovat na nejake tie lyzicky a nadoby a na polotovar pre dalsie spracovanie.
Neviete ako dlho vydrzia tvarne pri tom vareni? Nasiel som na nete aj postup kde sa ponoria do octu. Len neviem ako to potom dopadne po vysuseni. Ci sa ten roh neznici alebo nebude moc krehky. Ma s tym niekto skusenosti?
Neviete ako dlho vydrzia tvarne pri tom vareni? Nasiel som na nete aj postup kde sa ponoria do octu. Len neviem ako to potom dopadne po vysuseni. Ci sa ten roh neznici alebo nebude moc krehky. Ma s tym niekto skusenosti?
-
- Stálý přispěvatel
- Příspěvky: 254
- Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Tak mně se vaření neosvědčilo. Nějak mi ta rohovina nezměkla či co.
Ocet jsem zatím neskoušel, ale plánuji to. Takže pak budu moci referovat. Své lžičky jsem zkrátka ořezával nožíkem a pilkou na železo za normálního (tvrdého) stavu. Taky to jde. Úplně první jsem před 13 léty opracovával na brusce. To jde sice super, ale ta kostní moučka úplně pokryje vše v místnosti v které to děláte.
Možná ještě tak dělat to někde venku.


-
- Stálý přispěvatel
- Příspěvky: 1814
- Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Takže můj návod.
1. Já osobně měl rohy i z kostí. Ty jsem vařil cca 2 hodiny naplno - mezitím změkla nejen rohovina, ale také blána mezi kostí a rohem. Do této blány jsem vrazil nůž a obkroužil kost (pozor roh v takové chvíli může snadno prasknout). A kost vypáčil. Poté jsem odstranil hrubé nečistoty z rohu (blána ve špici).
2. Opět jsem vařil 1-2 hodiny (já to dělal v tom množství na fáze, ale jde to i najednou). Tentokrát jsem do vody přidal sůl! Poté jsem roh vytáhl, schladil ve studené vodě (jen tak aby nepálil - 10 sekund). Nožem ožezal - zarovnal okraj. A zarovnal povrch - hranou nože kolmo k rohovině (stejně jako škrábete první brambory). Poté jsem vzal na vrtačku štětku na láhve a pročistil vnitřek (případně přidal písek). Špici dle možností prošťáral nožem.
3. Poslední vaření v čisté vodě. Sůl + saponáty (na odmaštění). Poslední úpravy povrchu za měka (po 1,5 hodině vaření to jde snadno).
4. Roh už smrdí mnohem méně. Doporučuje se vylít slivovicí (po pití medoviny za půl roku je to taky v pohodě
5. Špici rohu vyliji včelím voskem (kalafuna mi nechce držet) - ovšem nesmíte pít horké nápoje.
No a naposledy zdobení a pití...
1. Já osobně měl rohy i z kostí. Ty jsem vařil cca 2 hodiny naplno - mezitím změkla nejen rohovina, ale také blána mezi kostí a rohem. Do této blány jsem vrazil nůž a obkroužil kost (pozor roh v takové chvíli může snadno prasknout). A kost vypáčil. Poté jsem odstranil hrubé nečistoty z rohu (blána ve špici).
2. Opět jsem vařil 1-2 hodiny (já to dělal v tom množství na fáze, ale jde to i najednou). Tentokrát jsem do vody přidal sůl! Poté jsem roh vytáhl, schladil ve studené vodě (jen tak aby nepálil - 10 sekund). Nožem ožezal - zarovnal okraj. A zarovnal povrch - hranou nože kolmo k rohovině (stejně jako škrábete první brambory). Poté jsem vzal na vrtačku štětku na láhve a pročistil vnitřek (případně přidal písek). Špici dle možností prošťáral nožem.
3. Poslední vaření v čisté vodě. Sůl + saponáty (na odmaštění). Poslední úpravy povrchu za měka (po 1,5 hodině vaření to jde snadno).
4. Roh už smrdí mnohem méně. Doporučuje se vylít slivovicí (po pití medoviny za půl roku je to taky v pohodě

5. Špici rohu vyliji včelím voskem (kalafuna mi nechce držet) - ovšem nesmíte pít horké nápoje.
No a naposledy zdobení a pití...