Kozácko-selské povstání Bohdana Chmelnického

Moderátoři: El Cid, Brant, MarcusIV, LiborZ

Rostislav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Re: Kozácko-selské povstání Bohdana Chmelnického

Příspěvek od Rostislav »

Trumpeta? Výborně, bude větší rambajs :-)
alistaire
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od alistaire »

Knecht píše:Zajímavé jak je každá hlaveň jiná, vypadá to že to bouchali ze starých zbraní. U jednoho puškaře se snažím sám, pokud to dopane tak se na ty hlavně optám.
Tecnická - takováhle mnohohlavňová věc je už na zbroják, plus se za každou hlaveň platí tormentace zvlášt.
Jen mě to tak zaujalo, na cestě kolem...

nemáš úplně pravdu, tada jo a ne. Za každou hlaveň se platí torment zvlášť to sedí.
Není na to ale třeba zbroják, protože s více než dvěma hlavněma to platí JEN na PERKUSNÍ odpal... na doutnák, křesadlo a podobně se toto omezení naštěstí nevztahuje...
Sam-Čeledrag píše:
Zajímalo by mě kdy budete nejdřív vidět někde vy doufám, že tu pak najdu nějaký info. Tuto dobu bych docela rád dělal, jen kruci mám informace o akcích tohoto typu vzkutku mizivé. Nějací kozáci kousek od Brna dělali napoleoniku, ale to je dost mimo můj zájem navíc co vím tak se rozhádali a rozpadli.
Vím v Brně o dvou poměrně velkých uskupeních, které dělají napoleonské kozáky (a nerozpadli se), a o dvou, které dělají kozácí "třicítkové". jedním z nich je ČAPVH (Česká asociace přátel vojenské historie)
http://www.mortaigne.com - projekt Švédského regimentu z třicetileté války
Obrázek
http://tricitka.brodec.org - diskuse zaměřená na třicetiletou válku
Pe3
Nováček
Nováček

Příspěvek od Pe3 »

Vím v Brně o dvou poměrně velkých uskupeních, které dělají napoleonské kozáky (a nerozpadli se), a o dvou, které dělají kozácí "třicítkové". jedním z nich je ČAPVH (Česká asociace přátel vojenské historie)

To je přeci Rosťa. Říkal mi o tom, že se rozpadli a on přešel na třicítkové kozáky. Toho přeci dobře známe. :)
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Alistire: dík za info, tak to jsem rád. Já vyšel z toho co mi kdysi říkal Skrbek.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Sam-Čeledrag
Nováček
Nováček

Příspěvek od Sam-Čeledrag »

Nu tomu se říká informace z druhé ruky :-) Esli bys byl tak hodnej a mohl mi přihrát nějaký kontakty, byl bych ti moc vděčné. Diky moc.
Sam-Čeledrag
Nováček
Nováček

Příspěvek od Sam-Čeledrag »

Pe3 píše:Řekni mu, že jsi dostal číslo do Cida. Napíšu mu, aby to věděl.

Diky moc určitě využiju.
alistaire
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od alistaire »

Pe3 píše:Vím v Brně o dvou poměrně velkých uskupeních, které dělají napoleonské kozáky (a nerozpadli se), a o dvou, které dělají kozácí "třicítkové". jedním z nich je ČAPVH (Česká asociace přátel vojenské historie)

To je přeci Rosťa. Říkal mi o tom, že se rozpadli a on přešel na třicítkové kozáky. Toho přeci dobře známe. :)

Jenomže já hovořím o čtyřech subjektech (dříve třech), kdežto ty pouze o jednom z nich :)

Konkrétní kontaktní informace nemám, resp. nemám schválené že můžu poskytnout, anžto o "sběř" :mrgreen: se nijak zvlášť nezajímám :biggrin: ale pokud byste měli eminentní zájem, zeptám se na schůzi po podrobnostech.
Předpokládám ale, že vás zajímaj hlavně ti třicítkoví?

Mezi náma, ti napoleonští, myslím že obojí co se týče LH i KM nic moc, spíš teda nic než moc - ale nechci urážet, neznám nejaktuálnější situaci.
Obrázek
Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Brant »

Jasně, třicítkoví.
Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)
alistaire
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od alistaire »

alistaire píše: Není na to ale třeba zbroják, protože s více než dvěma hlavněma to platí JEN na PERKUSNÍ odpal... na doutnák, křesadlo a podobně se toto omezení naštěstí nevztahuje...
uppps, sorry, omlouvám se za nechtěnou polomystifikaci.
V novele zákona 119/2002 Sb, který platí od 1. února je drobná změna, která přesouvá dvě důležitá slova... a tím pádem zavdává možnost k potenciálním problémům a možnosti dvojího výkladu.

v § 6, Zbraně kategorie C stojí:
Zbraněmi kategorie C jsou:
...
d) více než dvouranové nebo opakovací zbraně zkonstruované na principu perkusních zámkových systémů.

§ 7 Zbraně kategorie D
Zbraněmi kategorie D jsou:
a) historické zbraně,
b) zbraně jednoranové a dvouranové zkonstruované na principech doutnákových, kolečkových, křesadlových nebo perkusních zámkových systémů,
...
k) zbraně neuvedené v kategoriích A až C.

(C= na zbroják, D= bez zbrojáku) tudíž zbraně vícehlavňové na principu jiných než perkusních zámků jsou jaksi neobsaženy, pomineme li odstavec k...
Podle něj by prakticky mělo platit, že co není zakázáno je povoleno, ale víme jak...

Právně je jedinou autoritou pro zařazení zbraní do skupin ČÚZZS, takže bych doporučoval před realizací doptat se prvně tam, jestli jsou ochotni to ztormentovat a do jaké skupiny varhany tipují.
Obrázek
El Cid
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od El Cid »

Alistaire, díky za info.
,,Zachraň mne, Bože, od přátel, s nepřáteli  pak vypořádám se sám".Hejtman záporožského vojska Bohdan Chmelnický