Řezbařina - výrobky ze dřeva, kostí, parohu, rohoviny aj.

Řemesla a každodenní život

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

JARWIKS
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by JARWIKS »

Já je první vyvařil v kastrolu kde byla voda s octem. Poěmer byl příííměřenně. Pak vytáhl vnitřek rohu. Znovu vyvařil, nechal pár dní tak. Potom projel vrtačkou se šmirglem, 24 hodin nechal uvnitř ocet. Zas šmirglem s vrtačkou, 24 hodin jsem to nechal naložené v slivovici, pak to párkrát projel propláchl medovinou a začal pít. Jo jinak z tří rohů jsem udělal 1. Dva praskly při vytahování teho vnitřku. Ale pokud chceš dobový postup, tak to ti neporadím. :wink:
"Nesnažte se opít trpaslíka notorika a do mrtva se zpijte jen tehdy, když je na blízku někdo, kdo vás může pohřbít."
Begbie
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Begbie »

Vladan wrote:Zdravím,

mám otázečku ohledně poměrně netradyčního zpracování dřeva a to výroby dehtu. Máte někdo zkušenosti s výrobou dehtu ve větším množství? Uvažoval jsem o milíři, ale myslím, že "klasickým" pálením vyjde spíš uhlí než dehet. Též jsem koukal na pokusy výroby dehtu z březové kůry suchou destilací, které provádělo CEA, ale nemyslím si, že by to bylo vhodné pro výrobu většího množství.

Chystáme se přes podzim a zimu rekonstruovat říční loďku a vnější stranu obšívky chceme natřít dehtem, takže proto to větší množství.

Děkuji za věcné informace.
Přeji krásný den.
tu máš odkaz http://www.sewboat.narod.ru/shnjaka/etar.htm
Dobrý den, máte zmrzlý držťky ?
Ne, my si topíme!
   http://www.rucnitkani.cz
Kaput
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Kaput »

JARWIKS wrote:JDva praskly při vytahování teho vnitřku.
To mi ten vnitřek u některých vypadl sám.
Jiři z Holohlav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Jiři z Holohlav »

JARWIKS wrote:Já je první vyvařil v kastrolu kde byla voda s octem. Poěmer byl příííměřenně. Pak vytáhl vnitřek rohu. Znovu vyvařil, nechal pár dní tak. Potom projel vrtačkou se šmirglem, 24 hodin nechal uvnitř ocet. Zas šmirglem s vrtačkou, 24 hodin jsem to nechal naložené v slivovici, pak to párkrát projel propláchl medovinou a začal pít. Jo jinak z tří rohů jsem udělal 1. Dva praskly při vytahování teho vnitřku. Ale pokud chceš dobový postup, tak to ti neporadím. :wink:
Vařil jsi ocet?Doma?

Já kdysi taky ,už to opravdu ,ale opravdu neudělám...... :shock:
Smrt je smyslem života.
JARWIKS
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by JARWIKS »

Jiři z Holohlav wrote:
Vařil jsi ocet?Doma?

Já kdysi taky ,už to opravdu ,ale opravdu neudělám...... :shock:
Ne ne... bylo to venku, na ohništi z cihel v dostatečné vzdálenosti od různých obydlených staveb... zas takový sebevrah, ani feťák nejsem abych to dýchal doma. :badgrin:
"Nesnažte se opít trpaslíka notorika a do mrtva se zpijte jen tehdy, když je na blízku někdo, kdo vás může pohřbít."
Björn Hundolfr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Björn Hundolfr »

Všem moc děkuju :)

Slovan je etnikum. Viking je diagnóza - 

Knecht)" Image
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Vladan »

Být tebou tak jí nechám vyschnout a nejlíp bych jí hodil k marvenečkům, oni se o ní postarají. Za syrova to pude taky, ale padneš smradem.
Vítězství nebo smrt!
Jiři z Holohlav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Jiři z Holohlav »

Mravenečci maj v zimě pauzu.Myslivci používají k dočištění a vybělení 30ti % peroxid vodíku - pozor kouše!
Smrt je smyslem života.
tom111
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Re: vyroba z kosti

Post by tom111 »

edgar wrote:ahoj chtel bych se zeptat jestli pred vyrobou z hovezich kosti musim kost nejak upravit napr. uvarit,nechat vyschnout a jak dlouho :roll: ... ???
No já kost uvařím,očistím drátěnkou,potom ji povařím ještě asi čtyry hodiny z jarem aby se odmastila a pak ji dávám na den až dva do peroxidu(ale to jen jestli ji chci bílou a nebo před barvením aby peroxid naleptal povrchovou vrstvu kosti a tá se lépe barvila
myslím říť jako řiď ,ne řiť jako řiť
alistaire
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by alistaire »

Tom111: jo, já taky a ještě stojí za zmínku, že tak 2x vyměním vodu. Ty kosti jsou většinou dost mastný...

Pokud dostanu úplně čerstvé kosti s morkem, je hřích neudělat z té první vody polévku, tzn prvně je vařím v čisté vodě, aby se oddělil morek od kosti vařením, morek sežeru, polívku dodělám se zeleninou a tak...
Potom kosti dám do jarové vody a vařím... ve 2x vyměněné vodě... poslední vodu dávám bez jaru. Většinou pak vůbec peroxid nepoužívám.
http://www.mortaigne.com - projekt Švédského regimentu z třicetileté války
Image
http://tricitka.brodec.org - diskuse zaměřená na třicetiletou válku