Hranice LH

Moderátoři: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain

Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Raiden »

zapalovat oheň ze 4 stran se vidí leda na nějakým výročáku. Což předpokládá mít nějakou osadu, která má výročí. Jsou trampové, který osadničení výslovně odmítaj, protože se právem obávaj, že se to časem zvrhne v pustý chataření (v tomhle mě právě vždycky dojímá už zmiňovanej Miki Rywola, jak lká o úpadku trampingu ve své luxusní haciendě. Asi ví, o čem mluví :twisted:). Ale nic proti tomu, ať si každej dělá co libo, jen když mě nechá a pokoji. Upřímně - ty nejlepší vandry, co jsem zažil, jsme jeli ve dvou, vyjímečně ve třech.
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Raiden: on je problém, že se ne jen v tomto tématu snažíme řešit problém, který má často mnoho vrstev, které je nutno pro pochopení řešit jednotlivě. To ale zase často jde dost blbě, protože velmi často to spolu různě souvisí :?
On možná termín "parazituje" skutěčně vyzvívá víc negativně než mám i já v úmyslu (proto jsem i napsal, že to nemusí znamenta, že by to byli špatní lidé), ale na druhou stranu docela přesně vystihuje podstatu problému organizovat - neorganizovat. Čili nemyslím to až tak, jak to asi vyznívá, akorát marně přemýšlím, jak to pojmenovat jemněji a stejně výstižně, a popravdě mne nic nenapadá :( .
Zmíním se o dalších aspektech tohoto problému. Jeden jsi už zmínil a přesně to jsem v tom příspěvku měl na mysli. Neměli by kecat, ale divil by jsi se, jak často se to děje. Sranda je, že mnohdy třeba až potom zjistíme, že dotyčný ani není členem. Byl by jsi asi překvapen, ale drzost některých nezná hranice, Ne jednou jsem třeba řešil stíždnost na naše lidi a pak se ukázalo, že to vůbec nebyli členi organizace, ale klidně se náma oháněli - třeba proto, aby měli slevu na vstup apod.! Tady se pak rodí až averze na tyto lidi. Členy být nechtějí, ale výhody by mít chtěli. Bohužel to není až tak řídký případ :( Vedle toho jsou lidi kteří členy nejsou a ochotně nezištně pomohou když je třeba., a paradoxně někteří i udělají pro organizaci mnohem víc než mnozí členi. Čili ano, není satelit jako satelit.
Jiná věc je organizace jako taková. Tady zase narážím na fakt, že v naší společnosti (Myslím tím ČR - a jsme ostatně za to kritizováni.) je velmi nízké právní vědomí. V našem případě si často lidi pletou partu s organizací. Jo, i party jsou organizované. Jakmile se sejdou tři lidi, tak už jeden velí - mnohdy si to ani neuvědomíme - říká se tomu přirozená autorita. Každé společenství si vytváří pravidla, i když jsou nepsaná viz. tremping. Už tu to někdo napsal. Oficiálně si trempové zakládají na svobodě, ale jakmile to podrobíš kritice, tak zjistíš že tam najdeš řadu příkazů i zákazů či zviklostí. Není to ale právě to, co je odlišuje od běžných turistů? Ale to už moc rozebírám.
Jde mi o to, že je sakra rozdíl v tom, zda jde jen o organizovanou skupinu, či o organizaci v právním slova smyslu. To už je jak se říká zcela jiná liga! Z hlediska zákona není příliš rozdíl mezi třeba firmou a sdružením. A jsou na nás kladeny podobné požadavky. Vpodstatě 90% všeho co najdeš ve stanovách je dané zákonem. Čili musí to tak být. Vzniká zde pak otázka, proč se někdo takto namáhá. Je to jednoduché. Pokud bych si měl vybrat spolupráci s nezávislou partou či organizací, tak si vyberu organizaci, protože je to pro mne větší záruka. A takto uvažují i úřady apod. V mnoha případech by se s tebou jako zástupcem neorganizované skupiny ani nebavili. Další a to dost podstatnou věcí je společný majetek. Pokud nechceš skončit oškubaný, tak ti ani nic jiného nezbude, než fungovat jako organizace. U ní je totiš toto zase ze zákona vyřešeno. Posledním důvodem je, že u takového spolku pak musí být pravidla i proto, protože by se nakonec vzájemně pomlátili. Jo, svoboda zní hezky, ale znám i důsledky, kdy se pak dotyční nenávidí až do smrti.
Hlavní rozdíl je pak v tom, čeho chceš dosáhnout. Čili než se někdo začne obouvat do roganizovanosti, měl by si položit otázku, jaké on má cíle a co dokázal, a srovnat to s programem organizace. Tvrdit, že když já jedím pod šírák, tak jsem na stejné úrovni jako ten kdo staví třeba raněgotické hradiště je jen ukázka toho, že dotyčný je nesoudný blb.
Joe M.
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Nejsem si jistý, jestli předchozí diskuze ještě souvisí s tématem "Hranice LH"... Jestli máte potřebu řešit to, co řešit je zcela zbytečné, založte si nové téma "Tramping, skauting, čundrování a jiná zábava pro všechny zelené", nejlépe v Drbárně... :wink:
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Raiden »

Pokusil jsem se vystopovat, jaxme se k tomu sakra dostali, a musel jsem se vrátit o nějakejch 5-6 stran zpátky :twisted: .

Joe - to je přesně vono; vono je někdy těžký, když se maj domluvit dva lidi, natož tři; aby se domluvilo víc lidí "bez pravidel" je zcela nemožný. Takže i ta "svoboda" je hodně relativní pojem. Já se jenom snažil říct, že ohánět se svobodou v situaci, kdy se "vetřu" (ať už sám, nebo na pozvání apod.; nenapadá mě lepší výraz) na organizovanou akci organizovaný skupiny je jednak nehoráznost, druhak to smrdí průserem (causa kanón, např.). Pokud si to někdo neuvědomuje, je dobrý u to taktně připomenout, aby si to uvědomil; kdo je ale Velkej Tvrdej Márvin, kterýmu přece nikdo nebude poroučet a kterej na nějaký pravidla může dlabat, pak je zcela namístě ho bez sevítků poslat do temný pihele, než dělá průser, za kterej bude popotahovaná v první řadě organizace.
Čili na argument, žesem svobodnej, je optimání odpověď - Ano, můžeš svobodě vypadnout a to pokud možno fofrem!
Tohle neni problém jenom trapperů, mám pocit, že se s tím pravidelně setkávaj organizátoři šermířskejch akcí.

Ale to už jsme opravdu někde jinde.
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

rab má pravdu. Jsme už mimo téma.

Raiden: Jo, máš pravdu a vím že to je obecný jev. Ten problém je i v tom, že když se jedná o věší spolek, tak je docela problém i idetiffikovat, zda to je či není člen, protože se ty lidi ani mnohdy navzájem osobně neznají. Je-li to akce více spolků, tak to už jsi zcela mimo. K tomu si započítej fakt, že členi si občas zvou své hosty a pak zjistit, zda se tam ten člověk vetře a nebo zda je něčí host je takřka nemožné. Proto jim to prochází. Na to, aby jsi všechny lustroval prostě na akci nemáš čas.
Zrovna na posledním srazu LH se stalo, že tam přijel nějaký nožíř s neuvěřitelnou kolekcí fantasmagoryckých kudel. Já myslel, že to je někdo od gotiků a ti si zase mysleli, že je to šílenec od nás. Až večer u piva jsme zistili, že strýčka "Balouna" nikdo nezná :badgrin:
Joe M.
Mokohtavenotaxe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Mokohtavenotaxe »

Joe píše: zda se tam ten člověk vetře a nebo zda je něčí host je takřka nemožné. Proto jim to prochází. Na to, aby jsi všechny lustroval prostě na akci nemáš čas.
Zrovna na posledním srazu LH se stalo, že tam přijel nějaký nožíř s neuvěřitelnou kolekcí fantasmagoryckých kudel. Já myslel, že to je někdo od gotiků a ti si zase mysleli, že je to šílenec od nás. Až večer u piva jsme zistili, že strýčka "Balouna" nikdo nezná :badgrin:
Mimochodem znali jste někdo ty "indiány" z Brna (šeltr vedle mého). Z rozhovoru s nimi jsem se dozvěděl, že začínají, že ještě na žádné větší akci nebyli, že si na corralové (Indian corral - organizace indiánů) ještě netroufnou a že když je to tady (myšleno sraz LH) volné, tak tedy přijeli.
Odhaduji že zareagovali na nějaký ten inzerát..... ale možná se i mýlím, ví o nich někdo něco?
eye
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od eye »

Myslím, že vím o koho jde. Sice jsem na té akci nebyl, ale viděl jsem je na fotkách, které tu někdo postoval. Chodí ke mně nakupovat zboží osobně, tak je zběžně znám.
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Ne, neznal. On se stal ještě jeden malér. Totiš skutečně vyšel inzerát ve Western Wordu. Taková malá záhada. Nikdo neví, kdo tam to zvadlo dal :?
Joe M.
Mokohtavenotaxe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Mokohtavenotaxe »

Ještě se asi patří dodat, že po stránce vybavení byli v pohodě. Tedy není to z mé strany útok proti nim. Kdyby se sami nezmínili ani by mne to nenapadlo. Ovšem to že považovali setkání za "volné" a to i v průběhu setkání, napovídá že nepůjde jenom o problém zveřejněné pozvánky...
Byli docela dost překvapení, když jsem jim v sobotu večer řekl, že je to akce pouze pro zvané a "prověřené". :-k
(nebo se pletu já?)
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Raiden »

Mokohtavenotaxe píše:Byli docela dost překvapení, když jsem jim v sobotu večer řekl, že je to akce pouze pro zvané a "prověřené". :-k
(nebo se pletu já?)
:-k mnojo, ale když se zveřejní zvadlo tady na webu, kde si ho taky může přečíst každej...?