Odívání
Moderátor: Joe
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Awe: nepochoil a nebo nechtěl pochopit
Méďa to napsal jasněji. Je to klasická ukázka tvoření mítu, který u nás leckdo už sežral
Hledá se cosi a ono není co, protože odpověď na to, co to je tartan je prostě skutečně tak jednoduchá jak jsem napsal. Není rozdílu mezi Českou tkanou vlněnou kostokvanou látkou a tartanem. Tak je to. Zrovna tak je blbost, že by měli Skoti jediní právo dělat pravidlené kostky (najdou se na obrazech z kontinentu už v raném středověku) . Je ale pravda, že u tartanu je to podmínka, kdežto na kontinentu jsou možné i obdélníky či kosočtverce. Jenže na kontinetu se tomu neříká tartan ale kostokvaná látka
Nehledejte vědu tam kde není.
Jo a co se týká příslušnosti ke klanu v podobě tartanu, tak to ať vám vysvětlí Méďa, kdy to vzniklo
Asi se Vám zbortí další mítus 

Jo a co se týká příslušnosti ke klanu v podobě tartanu, tak to ať vám vysvětlí Méďa, kdy to vzniklo

Joe M.
-
- Stálý přispěvatel
O tom, kdy se začaly rozdělovat vzory podle klanů samozdřejmě povědomí nějaké máme. Neměj obavy.
A musím říct, že jsem si přeměřoval několik vzorků vlněné látky s kostkovaným vzorem, utkané v českých fabrikách. A žádný - SKUTEČNĚ Joe ŽÁDNÝ - neměl základní vzor čtvercový. Vždycky tam byla jedna strana delší.
Je to stejná záležitost, jako když jsou některé současné klanové vzory rezervované a jiné jsou volně k dispozici pro kohokoliv. Ty rezervované Ti žádný obchodník nebo kiltmaker neprodá.
Další věc je, že skotský tartan je stopro vlněný a my si tady můžeme nohy uběhat, aby jsme procento příměsí stáhli na minimum. Kdo má 100% vlnu tak zaplatil nekřesťansý peníz za import, nebo měl štístko, které se hlásí tak "jednou za 20let".
To je pár rozdílů mezi kostkou a kostkou.
A musím říct, že jsem si přeměřoval několik vzorků vlněné látky s kostkovaným vzorem, utkané v českých fabrikách. A žádný - SKUTEČNĚ Joe ŽÁDNÝ - neměl základní vzor čtvercový. Vždycky tam byla jedna strana delší.
Je to stejná záležitost, jako když jsou některé současné klanové vzory rezervované a jiné jsou volně k dispozici pro kohokoliv. Ty rezervované Ti žádný obchodník nebo kiltmaker neprodá.
Další věc je, že skotský tartan je stopro vlněný a my si tady můžeme nohy uběhat, aby jsme procento příměsí stáhli na minimum. Kdo má 100% vlnu tak zaplatil nekřesťansý peníz za import, nebo měl štístko, které se hlásí tak "jednou za 20let".
To je pár rozdílů mezi kostkou a kostkou.
-
- Nováček
Odkaz na pravidla českého pravopisu:
http://www.pravidla.cz/vice.php?cose=7& ... efc165c4d9
Pánové (tedy hlavně Joe), pokud občas přiznáme, že něco nevíme, našemu egu to neuškodí, co více, lidi nás budou mít možná raději.

http://www.pravidla.cz/vice.php?cose=7& ... efc165c4d9
Pánové (tedy hlavně Joe), pokud občas přiznáme, že něco nevíme, našemu egu to neuškodí, co více, lidi nás budou mít možná raději.

-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
1) Ano příznávám že jsem na Češtinu blb (učinil jsem toto prohlášení zde již vícekrát).Richard píše:Pánové (tedy hlavně Joe), pokud občas přiznáme, že něco nevíme, našemu egu to neuškodí, co více, lidi nás budou mít možná raději.
2) Jestli mne někdo bude či nebude mít rád, když vím své, si nehraju. Na to jsem už příliš starý a ješitný.
3) Ale víme, právě že víme. Zajímám se o to už přes 25 let, byl jsem tam a pár jich (pravých) i znám.
Joe M.
-
- Stálý přispěvatel
cossack: zemřel nepochopen
zase
Tohle je vždy problém psaného slova
dá se různě interpretovat.
Já se tu nepřu o tom co se vyrábí (skutečně vyrábí v ČR? Já mám dojem, že vše už je jen z Číny
) dneska a u nás. O tom fakt přehled nemám a ani mne to moc nezajímá. Vím ale co se dělalo. Jenže o to tu přeci sakra nešlo. Přečti si co jsem napsl a na co reagoval na začátku "vlněná látka ručně dělaná", proto je pravej tartan tak drahej. Obávám se, že už to fakt dneska dělají jen ve Skotsku
čili v tom bych s tebou souhlasil. Připomínám, že jsem ale reagoval na dotaz, co je to tartan - nic víc a nic méně.
Také jsem tu načrtl, že kostkované kalhoty a košile se a to právě díky módě Anglické stali módní i na kontinetu a v Americe, tak že Sktosko nebylo jediným výrobcem kostkovaných látek. Já sám mám starou košili a tam je kostka na beton pravidlená a kouše jako prase, čili i vlna je 100% (jenže je cca 50 let stará). To je pro doplnění. Proč mám ale dojem, že tady možná zase nechápu já tebe

Já se tu nepřu o tom co se vyrábí (skutečně vyrábí v ČR? Já mám dojem, že vše už je jen z Číny

Také jsem tu načrtl, že kostkované kalhoty a košile se a to právě díky módě Anglické stali módní i na kontinetu a v Americe, tak že Sktosko nebylo jediným výrobcem kostkovaných látek. Já sám mám starou košili a tam je kostka na beton pravidlená a kouše jako prase, čili i vlna je 100% (jenže je cca 50 let stará). To je pro doplnění. Proč mám ale dojem, že tady možná zase nechápu já tebe

Joe M.
-
- Stálý přispěvatel