Odívání

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Eliza W.d.R.
Nováček
Nováček

Příspěvek od Eliza W.d.R. »

Výše uvedené tituly jsou k mání v originále přímo v Londýnském muzeu, ale jestli na ně někdo má... :)

http://www.museumoflondonshop.co.uk/sea ... oryid=1327
wolf
Site Admin
Site Admin

Příspěvek od wolf »

Eliza W.d.R. píše:Výše uvedené tituly jsou k mání v originále přímo v Londýnském muzeu, ale jestli na ně někdo má... :)
Prave, ze jsou k mani jenom vyse uvedene (s odkazem na stazeni), ale ty ostatni uz take asi vyprodali... Stejne jako amazon.co.uk. Tam se sice nechaji koupit pouzity, ale kupovat octenou knizku za 260 GBP :(
Richard
Nováček
Nováček

Příspěvek od Richard »

pro narveka kekeho neteř pojede na vánoce domů na 100%
narvek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od narvek »

Richard píše:pro narveka kekeho neteř pojede na vánoce domů na 100%
hmm...keke: že bychom rovnou něco objednali? :lol:
Ken o cukamu nakereba omoru koto ga dekinai.
Ken o cukami nagara daku koto ga dekinai.

Support your local kendo team: http://www.youtube.com/watch?v=a_v3eQKNIDM
Kateřina_z_Landštejna
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kateřina_z_Landštejna »

Eliza W.d.R. píše:Výše uvedené tituly jsou k mání v originále přímo v Londýnském muzeu, ale jestli na ně někdo má... :)

http://www.museumoflondonshop.co.uk/sea ... oryid=1327
Buď pozdravena, urozená paní,
ony ty manuscripty nejsou tak drahé, zvlášť při současném kursu koruny k libře. Jednotlivý výtisk vyjde mězi 800.- - 1300 Kč, což je při bohatosti iluminací levnější než obdobné knihy u nás. A když si člověk vezme, že mají pět- až desetkrát vyšší platy...
Zlákala mne ta "Středověká domácnost", tak doufám, že kurs koruny vydrží do příštího léta :lol:
Volo, multum, statim!
richardrg
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od richardrg »

Zjistím, nakolik je ochotná zajít do muzea, pochopil jsem že to mají jen v muzeu, a jakým způsobem se domluvíme o penězích
richardrg
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od richardrg »

Mám dotaz k následující malbě, mám ji z knížky Gabriely V. Šarochové Radostný úděl vdovský, vyd. 2004. Je to iluminace z Rukopisu legendy o sv. Hedvice, vznikl údajně v pol. 14. stol. na objednávku Lehnicko-Břežanského vévody Ludvíka. Zachycuje svatbu sv. Hedviky v roce 1186, toto je dolní polovina
http://picasaweb.google.cz/richardrosenb/Suknice/
Jde mi o osobu zcela vlevo, kromě toho, že má"dvoupatrový "palcéř, který se mi podařilo v létě zrekunstruovat na vlastní hlavě má velice zajímavou suknici.
Zapínání, asi na knoflíky je na pravé straně, na mužské postavě jsem až dosud nic podobného neviděl, pouze na kostýmu uherské ženy, který byl na levém boku přivazován tkanicemi.
Zajímal by mě váš názor, zda malíř, který v tomto případě tvořil asi soudobou módu prostě nevěděl kde ty knoflíky jsou, nebo je takto umístil, aby naznačil historičnost výjevu, nebo je takových zobrazení víc. Lákala by mě rekonstrukce takové suknice, akorát bohužel nevím přesnou dataci obrázku, a vzhledem k mému postavení abych nebyl příliš vzdálen dobově 1. pol 14. století.
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bohuslav »

Rukopis co jsem všude našel měl vzniknout kolem roku 1353.
K té polovině 14. se už používají knoflíky tak ,jak je vidět na obrázku v podstatě až k "rozparku". Buhužel tento rukopis nemám kompletní takže nechci přímo hodnotit a ostatní polské či slezské práce hužel neznám ,takže nemám moc srovnání. Vrámci toho co jsem zatím viděl si přímo nevybavuji takto knoflíky posunuté na straně.

Celkem si myslím ,že autor vědel co kreslí ,je však otázka jak moc se jedná o nějakou místní anomálie či prostě nějaký výstřelek nebo dokonce nějaký nový směr.

Co by mohlo být to co mají kolem krku?
Obrázek V ničem, co vykládám, si nečiním nárok na vymezení pravdy, ale pouze vymezení vlastního názoru.Abélard
Posadowski
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Posadowski »

KOHO z Hrabišína píše:Rukopis co jsem všude našel měl vzniknout kolem roku 1353.K té polovině 14. se už používají knoflíky tak ,jak je vidět na obrázku v podstatě až k "rozparku". Buhužel tento rukopis nemám kompletní takže nechci přímo hodnotit a ostatní polské či slezské práce hužel neznám ...
Zdravím, já si dokonce ani vůbec nejsem jistý, zvlášť při téhle kvalitě obrázku, zda se vůbec jedná o rozparek, tím méně, že se jedná o knoflíky nebo snad dokonce zapínání.
Ale napadlo mě něco jiného, jste si naprosto jistí, že se jedná skutečně o polskou práci z roku 1335 a ne o rukopis legendy o sv. Hedvice z druhé poloviny 14. století, který jsem měl možnost osobně spatřit v biskupském muzeu v Plocku a který pochází z Čech? Samozřejmě mi ukázali jen několik stránek a neměl jsem možnost v něm listovat, takže o něm vím jen to, že ho tam mají. Nic nezpochybňuji, jak totiž tam říkali, tahle legenda byla v Polsku velmi oblíbená, takže tohle téma se bude jistě opakovat a i ty oděvy snad odpovídají starší době. Ale, vznikl skutečně v Polsku?
Konkrétního rukopisu o Sv. Hedvice, toho o kterém mluvím, vzniklo (podle toho, co mi tam říkali) ve stejné době více kopií. Jedna je popsána též v Krása, J.: Rukopisy Václava IV, Odeon, Praha, 1974. Knihu nemám u sebe, takže se na podrobnosti o legendě nemohu hned podívat, ale doporučuji si ji sehnat a přečíst si to, než tu budete plácat zasvěcené soudy o dataci a původu rukopisu, případně o tom, co kdo a proč má na sobě.
K té polovině 14. se už používají knoflíky tak ,jak je vidět na obrázku v podstatě až k "rozparku".
Naprosto nerozumím, co tímhle myslíš
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bohuslav »

Krása tam má tuto verzi ,co dával richardrg.

Tím rozparkem myslím ,kdybys tam neměl ty knoflíky a měl to sešité, tak pak by to mělo rozparek, takto je to "rozparek" :biggrin:
http://img233.imageshack.us/my.php?imag ... 12ikw3.jpg
Datace by měla být 1353
Obrázek V ničem, co vykládám, si nečiním nárok na vymezení pravdy, ale pouze vymezení vlastního názoru.Abélard