Barvení

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Vladan - jak píši je to alchymie. Zkus si koupit tuto knihu. Dokud pokus 3x nezopakuješ a nedosáhneš stejného výsledku, je spekulace o ničem. Můj druhý názor je, že se bezinky na nebělený len nechytly, kdežto skalice ano (vykrystalizovala na povrchu). Tudíž zůstala jedna barva. http://www.slovane.cz/view.php?cisloclanku=2006050002
Můj nebělený lněný plášť je 3x barvený ořechem (silný nálev) a má jen nepatrný odstín od původní barvy - takže jsem k barvení n.l. skeptický - ale to se už opakuji.

K barvení na štít něco málo i zde. http://www.slovane.cz/view.php?cisloclanku=2006080006
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

My jsme testovali barvu složenou z hlinky a žloudku - první vrstva na štítu drží dobře, druhé vrstvy se ale loupou. Při přetření celé plochy slabou vrstvou klihu se to oloupalo celé. Zkoušeli jsme i hlinku smíchanou s rozehřátým klihem, bohužel výsledek byl podobný.
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Barvení přírodními barvami - námok v barevné vodě zatím drží skvěle, ale je to jen pár týdnů odzkoušeno.
Bobr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bobr »

nase stity malovane stylem pigment + bilek/zloutek drži dobře, k videni na nasem webu. Fixováno lněným olejem
Kydliman
Nováček
Nováček

Příspěvek od Kydliman »

Na kůži používám klíh a hlinky na mírně vlhký podklad. Původně jsem zkoušel fixovat klihem. Chce to nechat zaudit jinak je to lepkavé, zvláště po ránu. Mnohem víc se mi osvědčilo malbu zafixovat tukem.Lze toho dobře využít pokud chcete část malby ponechat v původní barvě kůže.(Obal na mém štítu byl minimálně deset let vystavován prudkému slunci i chladu, při několika výpravách i prudkému dešti a barvy stále drží.)Dobrého výsledku při fixaci lze dosáhnout i včelím voskem.
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Bobr píše:nase stity malovane stylem pigment + bilek/zloutek drži dobře, k videni na nasem webu. Fixováno lněným olejem
A mohu se zeptat kde kupujete pigmenty? Teda pokud to nepovažujete za výrobní tajemství?
Jediné na co jsem dosud narazil je plavená křída v některých řempech a to je tak vše :-X
Kydliman
Nováček
Nováček

Příspěvek od Kydliman »

Mám staré zásoby malířských hlinek. Zajímavé hlinky se dají sehnad od Bobra na valných hromadách IC. Zkus Akičitu ( Mokohtavenotaxe ) býval s ním v kotaktu. Na něco jem použíl i obyčejné vodovky.
Kydliman
Nováček
Nováček

Příspěvek od Kydliman »

Pěknou žlutou a červenou jsem našel ve starém lomu nad Svatým Janem(Berounsko)
Bobr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bobr »

v prodejne vytvarnych potreb Altamira
modra rozemlety ultramarin
zluta zemni hlinka
cervena - oxid železity cili rez
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Moc díky,
jinak tam jsou docela zajímavé barvy. Docela mne dostala: Zem zelená česká, Bohemian green earth :badgrin:

Itazipa: nu a máš ji doma po kyblech nebo jsi ten lom nedotěžil :c) Beroun je daleko :(