Hranice LH

Moderátoři: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain

Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Wothan píše:Mně to někdy přijde jako bezduché polykání kilometrů, kde krajina a příroda hraje jen roli terénu.
Přesně tak a to je!!! To ti tak nepřipadá, ono to tak je! :( On to ale není jen tred u nás, jde o klasický globalizační proces. Toto je módní trend, který k nám přišel z venčí. Tramping byl o romatice (možná někdy až blboučké), ale i o prostém pobytu v přírodě.
Čili šlo nikoliv o sport (ač byl vlastně také jeho součástí - nikoliv ale primární), ale o pokus návratu do přírody. No a také i o útěk před civilizací. Proto jsme záměrně používali staré věci, nebo ty nejlevnější a nejdostupnější. V neposlední řadě šlo ale i tehdy o jistý politický postoj - i to bylo ve hře. Šlo i o boj proti konzumní společnosti!!! Dokonce bych řekl, že to byl ten hlavní postoj.
U moderní outdoor-turistiky právě díky vybavení, které je ale spojeno s výrobci jde o klasickou ukázku právě konzumu. Proto mne nemile překvapilo, že mnoho dnešních trampů tomuto také podléhá, a ani si to neuvědomují. Ještě před pár roky by taková výbava byla považována za mastňáctví prvního stupně a "mastňák" byla těšká urážka :badgrin: Proto tvrdím, že dnešní tramping se čím dál více přibližuje outdooru a myslím si, že se v něm postupně, jako hnutí rozplyne.
Nemyslím si, že by tramping ale zanikl zcela. Vždy se najde pár (o o to že jen pár mi šlo) jedinců, kteří to budou z nostalgie dělat. Možná se jednou bude dělat i tramping jako LH stil :twisted:
Joe M.
awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od awe »

Joe píše:Možná se jednou bude dělat i tramping jako LH stil :twisted:
na to už jsem tu také narážel. Psí Kožich např. mimo indiánů dělá tramping vpodstatě jako LH. Otázkou taky ještě je, co je to tramping, protože nejsou žádné vymezené hranice. Podle mne je Kožich tramp. Nicméně kdysi jsem někde četl zajímavý (možná ještě prvorepublikový?) článek o rozdílech (pouze těch vnějších, vzhledových) mezi trampem a tulákem a podle něj je Kožich na vandru ukázkový tulák (dnes bysme asi spíše řekli "bezdomovec", "houmlesák" :twisted: )...
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Myslím, že jsem to tu už někde psal. Slovo tramp je skutečně v USA výraz pro bezdomovce. Tady se původně trampům říkalo "Divocí skauti". Někdy kolem r.1926 tu vyšla kniha od Londona "Cesta", kde popisuje život hobous - vlakových tuláků a tam se poprvé objevuje slovo tulák, čili tramp. Původně to byli námezdní dělníci. Toho se chytil nějaký odpůrce a v novinách se začal pošklebovat, že to jsou usmolení tuláci, čili trampové. Ty, místo aby to urazilo si tak začali naschvál říkat.
Joe M.
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Raiden »

na definici trampingu a trampů si už spousta vědátorů vylámala zuby... :badgrin:
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Popravdě, já tedy žádného vědátora, který by se tím zabýval neznám :? Jednu definici bych ale znal. Myslím, že to kdydsi řekl Wabi - "Tremping je stav duše". :wink:
Definovat jej, je pochopitelně složité, protože jak jsem již napsal, nejde jen o nějaký druh zábavy, neboť tremping nakonec vytvořil to, čemu se dneska říká subkultura. Tady si logicky vyláme zuby každý, kdo by to chtěl shrnout do pár vět. To je jako definovat co je to být Čechem, nebo co to je Evropská civilizace :? To se nedá říct v pár větách. O tom se píší tlusté knihy a ani to nestačí. No a pominu-li Hurikána, tak fakticky zatím se nidko skutečně vědecky tímto fenoménem nezabýval.
Nicméně si myslím, že lze ale oddělit trampa od turisty celkem jasně.
- Je to člověk, který se opírá o své trampské tradice, které vznikli za 1.republiky a hlavně se k ním hlásí. Čili sám se jím musí cítit!
- Dodržuje jisté zviklosti, obřady atd. Např. pálení slavnostních ohňů, způsob mluvy, pozdravy atd. atd. Někomu to může připadat blboučké, ale zkuste se podívat takto třeba na inauguraci presidenta, promoce ve školách atd. :wink: Čili pro ortodoxního trempa je prostě ten oheň doopravdy posvátný. Pro netrepa je to šaškárna :)
Určitě by se toho našlo mraky - toto uvádím jen jako příklad. Tremp trempa prostě ihned pozná, a to díky např. vyjadřování i když je ten tremp ve městě třeba v kvádru v kanclu.
Joe M.
Viktorie
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Viktorie »

Já bych si dovolila jeden takový malý, ale řekla bych pozitivní postřeh, že sice je v Bráníku v pátek odpoledne již výrazně méně zeleno a spousta trampů částečně vyměnila některé kusy výbavy za moderní cajky, ale i tak je stále nesnadno najít na jaře v pátek večer na kokořínsku dobrej volnej "kemp". A hlavně - nepolevujeme ve snažení a pěstujeme si novou generaci - nejmladšímu synovi od kamarádů je rok a půl a už příští rok s námi určitě na čundr vyrazí - výbavu už má připravenou!
Viktorie
Richard
Nováček
Nováček

Příspěvek od Richard »

Je tu ještě jedna větev trampů, alespoň bych si jí dovolil k trempingu připojit a to jsou takzvaní FOLKAŘI. Neboli vandráci, kteří většinu léta tráví "objížděním" letních folkových festivalů a příležitostně si zajedou do lesa na normální vandr. Já se spíše dříve řadil mezi právě takovéto folkaře, i když jsem začal asi jako normální tramp, jezdili jsme rejžovat zlato, no prostě normální vandry alá Jack London.
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Mně je vcelku jedno, jak to kdo bere, co z toho má - rád bych jen, aby lidi nechodili do lesa v růžovejch šusťácích, chovali se tiše a nenechávali po sobě svinčík. Nic víc, nic míň.
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vladan »

Je fakt, že růžový šusťáky jsou skoro zvrácenost, ale proti gustu žádný dyšputát :wink:. Halvně když v lese nedělají bordel.
Vítězství nebo smrt!
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Ano, mě to také vadí. Plaší mí zvěř když jsem na číhané :evil:
Joe M.