Odívání

Obchod a výroba

Moderátor: Joe

Spící Medvěd
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Spící Medvěd »

Jak velký pléd, tak kilt jsou skládané záležitosti. Velký pléd a předchůdce kiltu ( dalo by se říct malý pléd ) se skládaly vždy při každém oblékání. Kilt jako takový je už záležitost šitá , což znamená pro oblékání jednodušší. Co se týče historické datace, tak první písemné zmínky o velkém plédu jsou až z počátku 17 tého století. Co se týče " malého plédu " potažmo kiltu je to už trochu mlhavé a mluví se o 18 tém století, ale jako o celku. Ták že kdy a jak vznikly se asi nikdo nikdy přesně nedozví :wink: Z toho vyplívá , pokud chceš být echt skotský pořiď si určitě velký pléd a pokud si k němu pořídíš šitý kilt bez oněch řemínků a přezek je vše úůůplně OK. ( ale řemínky na závadu nejsou, bo vlastně nikdo neví kdo a kdy je tam prvně našil )
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od cossack »

Jestli už něco máš (se dvouma přezkama na boku :wink: ) tak to je kilt. Záleží na tom, kde jsi ho vzal. Kilty co se nabízejí ve Skotsku turistům, jsou dobré tak na vytírání podlahy. Nebo v bazarech se dají koupit ženské taneční sukně, co vypadají hodně podobně.
Správný kilt je tvořený 5-7m látky která je v prostřední třetině (zhruba) nařasená a dvě volné třetiny na krajích se překládají přes sebe. V civilní verzi se na řasené části musí vytvořit základní vzor toho užitého tartanu( což je dost pakárna poskládat), u vojenských kiltů na řasení probíhá jen horizontální část vzoru. Historické kilty se od těch moderních liší vyšším pasem, ale vzhledem k tomu, že kilt nepoužívám nikdy jsem po podrobnostech nepásl, určitě tam budou další odlišné detaily. Pléd se skládá úplně stejně jako kilt, akorát to není sešité, takže se to musí pokaždé poskládat. A pruh látky je jednou tolik široký, takže ten zbytek co zbude nad pasem se upravuje na několik různých způsobů aby to nevlálo všude kolem.
Důležité je si rozmyslet co vlastně chceš, a na co to chceš, a následně si to nechat zkonzultovat. Vyhneš se tím zbytečným starostem i výdajům, pokud jsi začátečník.

No a než jsem to sesmolil, Medvěd mne předběhnul.
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Raiden »

cossack píše:Dále je dobré si uvědomit, že mezi roky 1746 - 1782 byla skotská doba temna, takže za nošení civilní kostky byl automaticky provaz. Je více než jisté, že to platilo i pro kolonie.
Leda dělat Skota-civila před rokem 1746 :wink:
Nicméně:
server Skotsko.net píše:Od prvního dne měsíce srpna roku jeden tisíc sedm set čtyřicet šest žádný muž ani chlapec obývající část Velké Británie zvanou Skotsko, vyjma těch případů, kdy slouží jako důstojník či voják v armádě Jeho Veličenstva, nesmí za žádných okolností oblékat oděv zvaný horalský oblek (jinak též nazývaný) pléd, philebeg čili malý kilt, tartanové kalhoty, tartanový přehoz ani žádnou jinou část, která je součástí horalského obleku; ani nebude používat tartan či podobné různobarevné látky pro výrobu svrchníků či kalhot, jakož i jiných oděvních doplňků...

Text, jímž začínal Zákon o proskripcích přijatý po bitvě u Cullodenu (16. dubna 1746) britským parlamentem v Londýně, zakazoval používání tradičního skotského oděvu, stejně jako materiálu, z něhož byl tento oděv ušit - tartanu. První porušení tohoto zákona bylo trestáno šesti měsíčním vězením, druhé porušení zákona potom sedmiletou nucenou prací na zámořských plantážích. Jak je ze zákona zřejmé, netýkal se však vojáků a důstojníků skotských jednotek, kteří sloužili britskému králi. Hlavně díky jim přežil tartan a skotský kilt období zákazu a dochoval se nám až do dnešních dnů.
Někde tamtéž jsem narazil na informaci, že pléd byl pruh látky v délce cca 3-6 metrů, který se spínal přezkou na rameni a v případě potřeby posloužil i jako přikrývka při spaní na zemi. Opravdu by mě zajímalo, jak se to oblékalo.
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Raiden »

Ha! Pozdě :biggrin: .
Celý článek (o tartanu) je tady a tady
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

Co zkusit kontaktovat skoty třeba tady ? :
http://scottish.livinghistory.cz/

je tam vidět na Hanzovi (vpravo) i pléd:

Obrázek
Peggy, Trappers´Corral
Spící Medvěd
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Spící Medvěd »

sigi píše:Moc děkuji všem odpovídajícím,je fakt že začínám a co se týče mé LH státní příslušnosti trpím velkou nerozhodností :oops: teď je mi jasné že se skotem je to složitější než sem si myslel.Skoti jsou mi velmi simpatičtí,shrnu to tedy,pokud skot v sedmiletce tak jedině voják,mno více méně proč ne,součásti vojenské uniformi sem viděl mnohokrát a tedy říkáte že i velký pléd je skládaný?Na fotkách to moc vidět není tak nevím :| a jak jste přistupovali k této součásti oblečení?Kde tedy sehnat adekvátní látku a střih pokud je to záležitost šítá?
Hlavně je důležité si uvědomit, že v době sedmileté války žádný skot oficielně nebojoval na evropském území , tedy v uniformě s plédem. Bojovali buď v karibiku, na území ameriky a kanady a mám pocit , že i v indii.
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

Peggy: myslím, že to už udělal, neboť Cossack je na té fotce úplně vlevo :wink:
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od cossack »

Spící Medvěd píše:Hlavně je důležité si uvědomit, že v době sedmileté války žádný skot oficielně nebojoval na evropském území , tedy v uniformě s plédem. Bojovali buď v karibiku, na území ameriky a kanady a mám pocit , že i v indii.
V Evropě ve Flandrech. Ale je fakt, že v drtivé většině je z pochopitelných důvodů poslali do kolonií.

Sigi: Na krámek v Práglu se vykašli. Provozuje ho stejně jak skotsko.net Vašek Rout. Je to dobrý dudák ale obchodník je v tom horším slova smyslu. Ceny má "pražské".Je tu nezávazná nezištná nabídka - do budoucna máme jednu volnou uniformu. Minimálně kabát a vestu, teď zrovna nevím jak pléd. Jestli tě to zajímá, zkus přijet na 20. dubna na manévry, nějak by jsme si tě už vystrojili.
Info je tady: http://www.french-indian-war.livinghistory.cz/
Máme i nějaké možnosti co se týče šití kiltů, snad je i nějaká volná látka.
Chtělo by to spíš osobní jednání, než si tady dopisovat ve fóru. Všichni jsme z Moravy, okolí Brna a Olomouce.
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

Vitous píše:Peggy: myslím, že to už udělal, neboť Cossack je na té fotce úplně vlevo :wink:
Souhlas, až na to, že jsem myslel Sigiho a podle jeho dotazů se mi zdálo, že by se to mohlo hodit.... a v předchozím příspevku Cossack doporučuje de facto totéž - no, hlavně že už jsou v kontaktu :wink:
Peggy, Trappers´Corral
awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od awe »

sigi píše:co se týče mé LH státní příslušnosti trpím velkou nerozhodností :oops:
...a zatím to vypadá, že sis vybral špatně :twisted: :wink: