No, jak sám Arno píše, tak se (ta kresba na obr. 5 je jeho vlastní, mám originální článek "Fremstilling af ringbrynjer") řídil osobním názorem Bjarne Lønborga z muzea v Odense. Tedy nalejme si čistého vína, jedná se jenom o ilustraci jak by to mohlo fungovat, nikoliv o experimentálně ověřenou techniku a moc bych ji nepřeceňoval (dtto Burgessovy kresby). Na druhou stranu, píše že výsečníky určené k vysekávání koleček nebo kroužků zná z doby železné. Netuším odkud čerpal, ale mrknul jsem se aspoň rychle Googlem a našel jsem jakési zmínky o výsečnících které měly tvar poháru. Konkrétně v Prehistoric gold in Europe: mines, metallurgy, and manufacture od autorů: Giulio Morteani,Jeremy Peter.
Což dává celkem smysl, věřím že by bylo snazší kovářskou technikou vyrobit něco jako (relativně) mělký pohárek, namísto trubky, kterou si při pohledu na Arneho kresbu každý automaticky vybaví. Pak naostřit hrany, zakalit a jedem...
Brnířina
Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
Re: Brnířina
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
-
- Stálý přispěvatel
Já si to představuji taky tak, že ty plíšky nemusely být nijak extra velké - ty pásky jsou podle mne ideální řešení. Moderní ale co možná nejjednodužší, příliš nemechanizovaný přístup by mne dovedl ke střižnému nástroji na dva kroky - spodek by byl něco jako díra v kostce o vnějším průměru kroužku. V nějaké hloubce pak by byl další, menší otvor. To by se asi obtížně vyrábělo, ale dalo by se to složit ze dvou dílů. Na to položíte plech a jedním razníkem (plným) vystřihnete vnější průměr a zarazíte ho až na dno k osazení. Pak vezmete další, který bude mít dva průměry - menší pro vystřižení vnitřního průměru a větší pro vedení v díře. Ten ten vnitřní otvor vystředí. Dneska bych asi vložil jeden razník do druhého, ale tohle by bylo jednodužší. Nemuselo by to být nijak extra přesné, nemuselo by to být složité na výrobu - dvě kostky s dírou a nějak jednoduše je sesadit aby se zabránilo rozjetí + podobně vykovat a dobrousit dva razníčky. Má to jedinou drobnou vadu na kráse - když to nebude přesné, bude to žvejkat. To se dá pak srovnat kladivem.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
-
- Stálý přispěvatel
Jop, to vypadá docela chytře! Jenom doplním že jelikož se bavíme o malých tloušťkách plechu (když budu hodně pesimistický, max. 2 mm ale spíš míň), tak ty jednotlivé "kroky" resp. hloubka od osazení k osazení může být klidně malá, třeba 5 mm. A to už se dá IMHO vypilovat i doma z kusů tlustého plechu (resp. pro experiment klidně vyvrtat a pak sešroubovat 2 vrstvy k sobě).
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
-
- Stálý přispěvatel
Zajímavá technika, to bych docela i zkusil, být na chalupě v dílně. Žel, sedím teď v Brně a dělám vědu...
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
-
- Stálý přispěvatel
No záleží na tom jak velké ty kroužky chcete, u kroužků 6-8mm je podle mne 2mm až zbytečně moc - myslím že skončíme někde mezi 0,6 až 1,2mm a to by nemusel být problém střihnout. Jinak ano, ten zdvih skutečně nemusí být moc velký.
Spíš jsem přemýšlel o tom jak to sesadit - opravdu bych to dělal ze 2 dílů - horní s větším otvorem a dolní s menším a nějakým odlehčením, aby ty vystřižené vnitřky mohly vypadávat ven. Ty dva díly jsou dobré i v tom, aby bylo možné ty kroužky taky vyndavat pohodlně ven. Původně jsem přemýšlel o nějkém volném spoji a vedení kolíčky, ale pak mne napadlo něco jednodužšího - buď vložit horní díl do spodního jako do mělké misky a nebo ještě lépe opačně. Důležité totiž je nechat si přístupné obě střižné plochy - ty musí být kalené a zároveň brousitelné až se ožvýkají.
Spíš jsem přemýšlel o tom jak to sesadit - opravdu bych to dělal ze 2 dílů - horní s větším otvorem a dolní s menším a nějakým odlehčením, aby ty vystřižené vnitřky mohly vypadávat ven. Ty dva díly jsou dobré i v tom, aby bylo možné ty kroužky taky vyndavat pohodlně ven. Původně jsem přemýšlel o nějkém volném spoji a vedení kolíčky, ale pak mne napadlo něco jednodužšího - buď vložit horní díl do spodního jako do mělké misky a nebo ještě lépe opačně. Důležité totiž je nechat si přístupné obě střižné plochy - ty musí být kalené a zároveň brousitelné až se ožvýkají.
-
- Stálý přispěvatel
Kdybyste měli takový plíšek, co vám brání za tepla vysekat nejprve ty vnitřní kolečka a pak teprve ty vnější? Asi by se mi lépe manipulovalo s 10cm děrovaným plíškem, který bych mohl na druhé sekání znova zahřát, než s 10mm kolečkem, které musím rasit za studena.
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
- Stálý přispěvatel
No v zásadě je to stejně pracné - musíš udělat obě operace a hlavně když to udělám takhle, nikdy to mezikruží pořádně nevycentruju. To co jsem navrhoval řeší právě hlavně to centrování otvorů a přitom je to v zásadě taky jednoduchá věc.
-
- Nováček
Něco jsem našel na netu, mohlo by Vás to zajímat.
http://www.ksp.tul.cz/cz/kpt/obsah/vyuk ... kce/06.htm
NIL HOMINI CERTUS EST
-
- Nováček
Abych nezapoměl, v Londýnském Toweru mají rukávy, na kterých jsou právě sekané kroužky. Oproti nýtovaným, které je spojovaly jsou tenčí, ale širší, tzn průřez materiálem je obdélníkový a nikoli čtvercový, který je vidět na fotkách z jú es ej.
NIL HOMINI CERTUS EST
-
- Stálý přispěvatel
Žjova, zajímavé je to použití šikmého střižníku... Dobré vědět...Bobr de Bobrow wrote:Něco jsem našel na netu, mohlo by Vás to zajímat.