občas mám pocit, že je na světě trochu "přebobrováno"Bobr píše:ja to nebyl a zadnou Ancu neznam
Hranice LH
Moderátoři: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain
-
awe
- Stálý přispěvatel

-
Raiden
- Stálý přispěvatel

-
Joe
- Stálý přispěvatel

AWE, to jsi mne potěšil, protože já už začal mít dojem, že bez výbavy od firmy Hudy a spol nikdo nevytáhne ani paty
Jo, vystihnul jsi tu podstatu. My si zakládali právě na tom, že nám stačí jen základní výbava, což byla deka, celta, ešus, felína, lžíce a nůž. A takto jsme jezdili i do ciziny. A přesně jsi to vystihnul i s tím lezením. To jsme praktikovali také, jakož u vodu
Já přímo žasnu, co dneska mají za udělátka 
Jo, vystihnul jsi tu podstatu. My si zakládali právě na tom, že nám stačí jen základní výbava, což byla deka, celta, ešus, felína, lžíce a nůž. A takto jsme jezdili i do ciziny. A přesně jsi to vystihnul i s tím lezením. To jsme praktikovali také, jakož u vodu
Joe M.
-
Pampalíny
- Stálý přispěvatel

Já teda hodně chodil bez vybavení a dnes mám výbavu docela obstojnou (čínské Hudy ale neberu :c).
A pokud mohu soudit i za své kamarády z klubu, tak mohu vše kdykoliv zvládnout i bez vybavení, ale nevidím pro to důvod. Mám-li goretexové kanady, tak si je vezmu místo starého modelu, apod...
existuje jistě sorta lidí, kteří by bez bundy s membránou nikam nešli, ale není to až tak obecný příklad. navíc se setkávám denně s lidmi z outdooru a jen málokdy jsou to ňoumové - zpravidla začínali jako trampi apod.
A pokud mohu soudit i za své kamarády z klubu, tak mohu vše kdykoliv zvládnout i bez vybavení, ale nevidím pro to důvod. Mám-li goretexové kanady, tak si je vezmu místo starého modelu, apod...
existuje jistě sorta lidí, kteří by bez bundy s membránou nikam nešli, ale není to až tak obecný příklad. navíc se setkávám denně s lidmi z outdooru a jen málokdy jsou to ňoumové - zpravidla začínali jako trampi apod.
-
nataniel
- Stálý přispěvatel

Aj keď niesom proti modernej výstroji a tiež mám niečo vo svojej výbave aj tak radšej chodí von v prírodných materiáloch. Používam menšestrakové nohavice, flanelovú košeľu a bundu z celtya na zbalenie mi stačí tiež US - ka a vždy som prežil bez problémov. Avšak pravdupovediac objaviť sa napr. Tatrách v takejto výbave aby si by nezniesol pohľady tzv. outdoorakov.
-
Raiden
- Stálý přispěvatel

nemůžu ten článek najít, ale před časem vyšla někde reportáž s názvem "Trempové 21.století" nebo tak nějak; velmi stručně to bylo o tom, že všechno tohle outdoorový vybavení je jedna veliká past na prachy, protože můžeš mít sice bundu, která odvádí pot, ale pod to si nemůže vzít obyčejný bavlněný tričko, ale zase jenom speciální outdoorový, co taky odvádí pot, atd atd. V goretexovejch botách můžeš chodit suchou nohou v potoce (odolnost proti vodnímu sloupci), ale už né v mokrý trávě, protože tráva tu vodu vtírá. Camelbag na vodu skutečně potřebuje jenom úzkej okruh lidí, co potřebujou mít furt volný ruce, jinak je to celkem na nic. A tak dále.
Člověk už si pomalu připadá na vandru jak fosílie...
Člověk už si pomalu připadá na vandru jak fosílie...
-
awe
- Stálý přispěvatel

Já už taky dělám drobný ústupky "tradičnímu trempskýmu vohozu". Za prvé jezdím ve vojenských kapsáčích, ale aspoň ne v maskovacích. Za druhé jsem posledních pár let jezdil v kožených kanadách, ale s goretexovou vložkou - teď už jsem dokonce přešel na kombinaci kůže/cordura
A poslední ústupek jsem udělal před dvěma týdny, kdy jsem si objednal ze Států vojenskou goretexovou bundu (můj první, a snad i poslední, maskáč
). Ale na Brdy ji asi vozit nebudu, tam jsem odjakživa stejně jezdil bez bundy.... Nicméně když bych měl vyrazit do nějakých velehor (Krkonoše by možná stačily
, tak si ji vezmu....
Tohle jsou jediný ústupky tradici, ale vedle třeba Psího Kožicha jsem díky nim už hroznej břídil - ten dělá vpodstatě trempskou LH, protože jezdí zásadně jak tulák za první republiky. Včetně originál starýho kabátu (a je hrozně hrdej, že se od té první republiky nepral
)
A poslední ústupek jsem udělal před dvěma týdny, kdy jsem si objednal ze Států vojenskou goretexovou bundu (můj první, a snad i poslední, maskáč
Tohle jsou jediný ústupky tradici, ale vedle třeba Psího Kožicha jsem díky nim už hroznej břídil - ten dělá vpodstatě trempskou LH, protože jezdí zásadně jak tulák za první republiky. Včetně originál starýho kabátu (a je hrozně hrdej, že se od té první republiky nepral
-
Raiden
- Stálý přispěvatel

Vono je otázka, co považovat za "tradiční trempskej vohoz". Z jaký doby? Kovbojský? Kanadský? 60. léta?
Jednou jsem vyrazil komplet "na staro" - v manšestrovejch pumpkách, keckách a ve flanelový košili. Osvědčilo se všechnko kromě kecek, ty jsem jsem zavrhnul, protože strašně klouzaly
Co se kalhot týče - džíny jsou dost těžký, takže posledních pár let jezdim v zelenejch jednobarevnejch kapsáčích, případně v plátěnejch kraťasech.
Boty - buď klasický polovysoký farmářky, nebo odlehčený kanady. Ale potkal jsem i týpky v pantoflích, a to na místech, kde by si kamzík zlámal nohy. Takže vono jde leccos
Jednou jsem vyrazil komplet "na staro" - v manšestrovejch pumpkách, keckách a ve flanelový košili. Osvědčilo se všechnko kromě kecek, ty jsem jsem zavrhnul, protože strašně klouzaly
Co se kalhot týče - džíny jsou dost těžký, takže posledních pár let jezdim v zelenejch jednobarevnejch kapsáčích, případně v plátěnejch kraťasech.
Boty - buď klasický polovysoký farmářky, nebo odlehčený kanady. Ale potkal jsem i týpky v pantoflích, a to na místech, kde by si kamzík zlámal nohy. Takže vono jde leccos
-
nataniel
- Stálý přispěvatel

Vcelku pekna uvaha o trampingu a dnesnej dobe:http://www.severka.nfo.sk/pdf/severka_2005_1.pdf
-
Joe
- Stálý přispěvatel

Aby bylo jasno, mě je dneska už celkem jedno, kdo v čem jezdí. Jen jsem chtěl upozornit na to, čím se tramping a proč lišil od tzv.outdoors. Není tak zcela pravdou, že by se nedalo již tehdy pořídit mnohem modernější vybavení. Tím, čím se tramping lišil od běžné turistiky byli vlastní tradice a vlastní historie. Ta zase vedla k jistým zvykům u výstroje atd. Čili dříve bylo celkem snadné odlišit trempa od turisty. Dneska mi to ale už mnohdy problém dělá. Asi to je prostě vývoj, ale právě proto jsem na počátku této diskuze tvrdil, že si myslím, že tramping prostě jako hnutí končí a bude nahrazen tím outdoors. No a povzdech jsem si nad tím, že tím vymizí jistý druh subkultury, protože tramping nebyl jen turistika. Měl vlastní hudbu, poezii, malíře atd., no a také módu. Způsob oblékání (ale i vybavení) byl i zde věcí módy. Trempské módy, která se vždy snažila vymezit proti běžné turistice.
Joe M.