Frankové

21. století - literatura, instituce, akce...

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Pokud vím, tak se to interpretuje jako končíky ke kopím a oštěpům.
Není Boha kromě Boha a Ježíš je jeho prorok.
Pazourek

Příspěvek od Pazourek »

tuhle pravdepodobnejsi interpretaci jsem vlastne taky nekde cetl. Ale ten hrot ostepu je vazne nekde napsany :) A jako botka kopi by to pouzit slo? Treba K myslel neco trochu jineho
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Aha, já myslel, soudě podle těch výjevů štítů, že jde o něco většího.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Jenže je zvláštní, že se to snad nikdy u nás nenašlo v hrobě pohromadě s kopím, navíc se mi zdá dost divné tím okovávat oštěp - je to lehké a jeho průbojnost to podle mého příliš nezvýší. Argument v některé literatuře, že ty plechové hroty byly levnější a tudíž spotřební se mi moc nezdá - je to sice méně železa, ale zase nutnost vykovat dost tenký plech, pak ho vytvarovat a svařit...to by mi připadal užitečnější jednoduchý hrot s trnem.
A minimálně jeden ten kornoutový hrot znám z hrobu z úrovně pasu, kde se kopí a oštěpy obvykle nevyskytují.
Ale abych se vyjádřil ještě jednou a jasněji - já se nesnažím tvrdit, že ti lidé na oné iluminaci mají na štítech rohy, o tom je možné říct zhruba to, co uvedl Kain. Jen mě zaujal ten tvar puklic a jejich dost malý průměr a uvedl jsem roh jako spekulaci, naznačení způsobu, jak se můžeme dívat na některou problematiku - používání materiálů, jaké nás třeba vůbec nenapadnou.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Pazourek

Příspěvek od Pazourek »

Napada me jediny zpusob jak to zjistit (k cemu je ten kornoutek). Proste zkusit, ve ktere funkci to bude lip fungovat. Dobovi bojovnici by se tomu jiste zasmali.
Bobr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bobr »

prestoze nejsem odbornik ale tohle je urcite moc velky
Ósnjallur mađur
hyggst munu ey lifa,
ef hann viđ víg varast;
en elli gefur
honum engi friđ,
ţótt honum geirar gefi.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Mi se nezdají příliš velké, a teď nemluvím o stylizaci obrazů, ale např o nálezech. Některé přibližně takové opravdu jsou, viz publikace o Visby, navíc při částečném překrytí to budou oblasti 45x45mm...to IMHO jde. Spíš se proneseš při tloušťce 1,5mm...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Re: Šupiny

Příspěvek od Boza »

Umar píše:Zdravím vás všechny, mám pár otázek. Chci si vyrábět šupinovou zbroj ,řekněme na toho Franka, karolinského typu. Technologii výroby jsem vybral nýtování na kožený podklad. Ale nevím jak velké mohu použít šupiny, neporadil by jste někdo ? Nebo nějaké konkrétní nálezy šupin, by nebyly ? Mám hotovou hromadu kovových šupin, ale přijdou mi dost veliké , 60 x 45 x 1,5 mm. Byly prakticky zadarmo, tak jsem si pytel vzal, do foroty. Ale nerad bych několik měsíců vyráběl zbroj, jen na základě hypotézy.Díky za jakékoliv informace
Jestli přijmeš radu od někoho kdo se se šupinovou zbrojí mrcasil od listopadu do dubna, tak věz že především jsou moc tlusté. Můj exemplář (myslím že je někde na fóru fotka) váží okolo 10 kg při tloušťce šupin 0.8 mm. Samozřejmě něco ubere menší režie při skládání větších šupin, ale i tak si tipnu že výsledek bude mít nějakých 13-14 kg.

Další věc je že zcela a jednoznačně doporučuju navlékat na kožený řemínek a ten pak přišívat. Daleko lépe se ti podaří udržet geometrii a rychleji to odsýpá (resp. v klidu si navlečeš celý pruhy, které pak přišíváš). Nevím jak je chceš nýtovat, aniž by se ti nýty vyvlékaly - jedině snad za pomoci poměrně velké podložky z druhé strany, což zase pocítíš na váze.

A na závěr jednu velmi praktickou radu. Ať už to budeš dělat jakkoliv, nech si vzadu nebo na bocích rozparek, nebo ji udělej vzadu celou dělenou od shora až dolů. Oblíkání bude lehčí, podaří se ti opásat tak aby ti opasek nesjížděl až k botám, a navíc se ti v ním bude lépe chodit. Já jsem nakonec už hotovou zbroj vzadu rozpáral a rozparek vytvořil až mezi lopatky.

O nálezech bohužel přehled nemám, ale tuším že vyloženě z karolinského období nejsou veskrze žádné. Znám akorát pár mrňavých šupinek z doby římské z muzea v Bratislavě.
Naposledy upravil(a) Boza dne pát 29. čer, 2007 6:53, celkem upraveno 2 x.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Mimochodem, mluví něco proti zapínání na boku? Tedy na obou bocích?

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Kain píše:Mimochodem, mluví něco proti zapínání na boku? Tedy na obou bocích?
Imho nic, ale zároveň nic pro :cry: Mám za tu dobu už poměrně slušnou sbírku různých iluminací a kloním se buďto k bokům anebo ke spoji vzadu, protože nikde jsem žádný spoj nezaznamenal.

Kupodivu ani rozparek, i ti notoricky známí jezdci ze Zlatého žaltáře ve mě budí dojem že vepředu nebo na boku žádný rozparek není, přestože sedí v sedle.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...