Hranice LH

Moderátoři: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain

melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od melkel »

Já jsem tramping zažil už jen jako srážky se stárnoucími ožraly, kteří si sice zalamovali palce a byli desně přírodní, ale jejich trávení víkendu se skládalo s výjezdu za nádraží, ožrání si držky a odjezdu domů. Takže zániku trampingu vskutnu nelituju. Jezdil jsem a stále občas jezdím na vandry a na subkulturu se můžu .-)
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Já mám bohužel stejnou zkušenost. :( Proto jsem uvedl, že mám pocit, že to už je v kélu. :?
Na druhou stranu já toho ale lituji, protože ta batohová turistika mi příjde příliš komeční a bez nápadů. My si museli tu zábavu umět udělat. Dnaska na to máme firmy. Mnozí jedou jen proto, aby si splnili svou dávku km a krajina je ani nezajímá.
Joe M.
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Raiden »

melkel píše:Já jsem tramping zažil už jen jako srážky se stárnoucími ožraly, kteří si sice zalamovali palce a byli desně přírodní, ale jejich trávení víkendu se skládalo s výjezdu za nádraží, ožrání si držky a odjezdu domů. Takže zániku trampingu vskutnu nelituju. Jezdil jsem a stále občas jezdím na vandry a na subkulturu se můžu .-)
Jo, to je jeden z důvodů, proč jsme si začali "hrát na historii" (neb do echt LH máme eště daleko) :p . Protože nám a jednu stranu začalo vadit trávit nezanedbatelnou část vandru po putykách, a na druhou stranu jsme nechtěli skončit jako druhej extrém - nakoupit si v outdoor shopu cool outdoor equipment, všechny ty goretexy a membrány a teleskopický hole a PB vařiče a nerezový ešusy a začít jezdit po světě stylem - eště dva kopce, támhle rozhledna, mezitim tři hrady, cože,to je teprv šest? eště jeden kopec, zalágrování za světla? Ztráta času, dáme noční pochod, máme přece samonosný stany, no ne? :|
Potlachů jsem pár zažil a nepamatuju žádnej, kde by se to nakonec všechno nevožralo. Přes osady asi taky cesta nevede, nakonec se to stejně zvrhne v pustý chataření, švédský vokna, finský kliky, velkou halu, čtyři pokojíky, pak se vymění generace a původní idea je v kopru. Jeď se dneska odívat na Ztracenku ještě lépe na Červánek, tam je to obzvlášť markantní (a to jenom proto, že na ZN se nedá kloudně zajet autem)
nataniel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od nataniel »

Áno určite máte pravdu, že to čo bolo vidieť pred 15 rokmi a čo vidieť dnes je veľký rozdiel. Málo kde už stretneš trampa oblečeného do manchestrákov, flanelovej košeli, v klobúku a na pleciach US-ku alebo tuláka. Československé potlachy sú už viac menej komerčná záležitosť a všade sa už stavajú stánky s predajom alkoholu hlavne piva a aby sa vätšina neožrala pred zapalením slávnostného ohňa tak sa bar otvára až potom, ale tak či tak vačšia časť má svoje zásobu a tak sa stihnú ožrať skôr. Je však iné zažiť nádherný potlach ľudí, ktorý sa ešte stále snažia tramping udržiavať v tradíciách. Je to niečo nádherné a neopisatelné. Je to smutné, že to vypáda ako by mal tramping zaniknúť, ale v myšlienkách pár jedincov stále ostane a tí sa budú snažiť udržať ho pri živote.
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Nemyslím, že by moderní turistika byla horší, je jen jiná a jak píše Joe, jedná se o sport či koníček, ale ne o subkulturu. Já osobně raději VHT než tremping, ale to je věc chutí.
A lepší vybavení zase dovoluje např. vidět toho na tůře více (menší váhy, vyšší kvalita apod.)...
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Raiden »

Pampalíny píše:Já osobně raději VHT než tremping, ale to je věc chutí.
A lepší vybavení zase dovoluje např. vidět toho na tůře více (menší váhy, vyšší kvalita apod.)...
Záleží na tom, co si pod tím kdo představuje. Pokud by tremping byl jenom o osadničení a chlastu na potlachách, tak je VHT bezesporu přijatelnější volbou.
Ono to lze skloubit do určitý nadmoř. výšky - zažil jsem velmi epesní vandr v Jeseníkách (i s "černým" spaním v kleči na Šeráku :wink: ), ale třeba do Hilmalájí dost dobře nelze lézt s usárnou a celtou. Tam už je ta moderní výbava nutná, ale přijde jako pitomost chodit po Krkonoších s camelbagem a teleskopickejma hůlkama.

Na druhou stranu, von ten Hillary na Everestu asi taky neměl goretexový boty a titanovej cepín... :-k
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Ale jde tam lézt s celtou, ale už se odtamtud nejde vrátit :badgrin:
Martin
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Martin »

Hm, považuju za velkej problém nemožnost dosáhnout dobové odolnosti vůči povětrnostním vlivům. Když musí člověk v pondělí do práce a tvářit se jakoby nic, nemůže si dovolit přes víkend zmrznout v přesné rekonstrukci dobového oděvu. Jsme prostě příliš zhýčkaní na opravdovou LH. I když třeba ti skotští střelci loni na srazu na Wothanburgu, byli řádně zocelení. My pozdně gotičtí měšťané vyhnaní z pohodlí svých domů, jsme klepali kosu v silných kabátcích a oni tam stáli s holými koleny a děravými mokasínami. A ještě vysvětlovali, že je to v pohodě. No, až se stáří zeptá ... a jestli se vůbec zeptá ...
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

No a pro to ale máme oděvy do různého počasí a ročních období - máme oděvy i na zimu, takže podzim nás nerozhodí :wink: Se spaním je to už horší, ale zase jiné podmínky skýtá spaní pod stanem nebo dokonce pod širákem a jiné ve vyhřátém srubu nebo obecně domu kde by jste zřejmě tu zimu trávili vy stejně jako my, čili ono to LH zase nebude tak zlý jak to na první pohled vypadá.
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Jak tu bylo uvedeno - tremping spíše bych řekl byl to čemu se říká subkultura a zdá se že to někdo považuje za nádávku :? Já proti moderní turistice nic nemám - přesněji ji mám v paži :mrgreen: Mě šlo o to, že alespoň dříve ne na všech potlaších se chlastalo. Znal jsem osady, kde se to prostě nesmělo, ale i kde se to smělo ale nebylo to jen o chlastu. U nás bylo třeba běžné, že se četli vlastní povídky, recitovali vlastní básně, hrála vlastní muzika a také jsme hrály divadlo či dělali soutěže v sochaření, řezbářství atd atd. Krom potlachů jsme dělali tůry ale jen s nejnutnějším vybavením a to ne jen v tehdejšícm ČSSR, ale třeba Rumunské hory, Jugošku, Zakrapatskou Rus, po revoluci Celé německo a Rakousko, pak Švícarsko atd.. A to vše jsem absoluoval jen s jednou dekou, německým ešusem a polní láhví a jednou celtou a igeliťákem, lžicí a nožem. Chodil jsem v mažestrákách, flanelce, martensky, a v bundě od Afrika Korps. Když dneska vidím tu výbavu, tak žasnu, ale také pěkně ofrnuju rypák :mrgreen: Jsou to měkejši :badgrin: Mnohem víc mi ale chybý ty vztahy. Ty šli po revolucui neuvěřitelně rychle do pr..... Dřív jsem si klidně nechal věci na kempu a šel třeba na celej den pryč a nemusel se bát, že mi to někdo čorne. Dneska bych to už neudělal :( Když jsi pujčil třeba stovku někomu, koho jsi viděl 2 x v životě, tak jsi měl 90% jistotu, že ti je skutečně pošle. To dneska zní jako fantasmagorie, ale ono to docela tehdy fungovalo. A to bylo na tom trempingu pěkné.
Joe M.