Po stopách Slovákov
Moderátoři: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain
-
Bonemina
- Stálý přispěvatel

-
Scar
- Stálý přispěvatel

Keď som si listoval v tejdo dikusii pred týždnom, padla tu otázka, či na Slovensku existujú hradiská z 8. storočia. Dnes už môžem povedať že zrejme nie. Aj keď kamený val v Nitre je datovaný na koniec 8., začiatok 9. storočia. Máme však hradiská v Bojnej, Nitrianskej Blatnici, Ducovom a Pobedime, ktoré sú zo začiatku 9. storočia. Teda pred vyhnaním Pribinu z Nitry.
O tom, že bolo Nitrianske kniežatstvo slobodným územím hovorí Conversione Bagoariorum et Carantanorum, kde sa píše, že Pribina si nechal vysvetiť v roku 828 alebo 829 kostol na jeho súkromnom majetku. Nemôžeme teda tvrdiť, že všetky pevnosti boli vystavané až po vzniku Veľkej Moravy. Hlavne ak berieme do úvahy význam a veľkosť hradiska v Bojnej.
O tom, že bolo Nitrianske kniežatstvo slobodným územím hovorí Conversione Bagoariorum et Carantanorum, kde sa píše, že Pribina si nechal vysvetiť v roku 828 alebo 829 kostol na jeho súkromnom majetku. Nemôžeme teda tvrdiť, že všetky pevnosti boli vystavané až po vzniku Veľkej Moravy. Hlavne ak berieme do úvahy význam a veľkosť hradiska v Bojnej.
-
Scar
- Stálý přispěvatel

-
abaddon
- Site Admin

-
Kain
- Stálý přispěvatel

Tedy, neměl bys v rámci objektivity hledat všechny důkazy, nejen ty, co tu teorii podporují, ale přikládat stejnou váhu těm, které ji vyvracejí? Já totiž nevím o ničem, co by té teorii nasvědčovalo, ale o spostě věcí, co by tomu nenasvědčovalo, od vyhnání pribiny přes 4 generace mojmírovských knížat až po pomoravské uspořádání opět bez suverenity nitranského knížectví. Přitom bývá obvyklé, že po rozpadu říše se dílčí celky stanou samostatnými, o tom ale tady žádný doklad nemáme.
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
Scar
- Stálý přispěvatel

Ako som spominal, zaznamy hovoria že Pribina dal vysvätiť kostol na VLASTNOM MAJETKU. Po rozpade VM malo niekoľko rokov Nitr. kniež. samostatnosť a ako Nitr. kniež. sa spomína aj v análoch za Uhorska, je v rámci neho diferencované, aj keď je jeho súčasťou. Už sme sa o tom bavili, dával som tu presný rok, kedy sa Nitriansko naposledy spomínalo a bolo to 13. storočie.
To, že sa VM rozpadla práve na tieto celky je práve dôkazom pre a nie proti autonómii NK. Prečo sa inak rozpadla VM práve na tieto celky? Aj slovo "vyhnanie" nieje také velavravné ako by sa zdalo. Spomínal som niekde aj teórie, ktoré hovoria o vojenskom strete Nitranov a Moravanov. Sú to práve hradiská ako Pobedim, kde sa nachádzajú dôkazy ktoré tomu nasvedčujú. 4 generácie Mojmírovcov, ano, ale až po vyhnaní pribinu. Odvtedy sa už hovorí o VM, čo je v poriadku. Netvrdím že NK bolo samostatné po vzniku VM, ale pred jeho vznikom.
To, že sa VM rozpadla práve na tieto celky je práve dôkazom pre a nie proti autonómii NK. Prečo sa inak rozpadla VM práve na tieto celky? Aj slovo "vyhnanie" nieje také velavravné ako by sa zdalo. Spomínal som niekde aj teórie, ktoré hovoria o vojenskom strete Nitranov a Moravanov. Sú to práve hradiská ako Pobedim, kde sa nachádzajú dôkazy ktoré tomu nasvedčujú. 4 generácie Mojmírovcov, ano, ale až po vyhnaní pribinu. Odvtedy sa už hovorí o VM, čo je v poriadku. Netvrdím že NK bolo samostatné po vzniku VM, ale pred jeho vznikom.
-
Boza
- Stálý přispěvatel

Já to nějak nechápu. V čem spočívá hodnota teorie zmíněné výše? Jakým způsobem se dá kvalifikovat ta
Upřímně, jednak mi to připomíná panslavisty dokazující Slovany ve středu Evropy už v 5. století, nebo bojové tradice husitů v padesátých letech, jednak mám pocit že se dneska všechno moc řeší, přijde mi přínosnější jako každý správný matematik prohlásit, že problém není spočitatelný, a věnovat se něčemu užitečnějšímu
? Počtem mužů s mečem pohřbených tam nebo jinde? Jaké přínosy skrývá odpověď? A když bude odpověď znít ano? A co když ne?samostatná od Moravy nezávislá politická a vojenská moc
Upřímně, jednak mi to připomíná panslavisty dokazující Slovany ve středu Evropy už v 5. století, nebo bojové tradice husitů v padesátých letech, jednak mám pocit že se dneska všechno moc řeší, přijde mi přínosnější jako každý správný matematik prohlásit, že problém není spočitatelný, a věnovat se něčemu užitečnějšímu
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
-
Joe
- Stálý přispěvatel

Ono možná by bylo na místě si uvědomit tehdejší politickou situaci a pojmy. Velká Morava rozhodně nebyla státem v dnešním pojetí s ústřední vládou a jednotnou armádou atd., ale šlo o konglomerát více či méně propojených kmenů s náčelníky (knížaty), často ještě demograticky volenými, kteří byli více či méně dobrovolně podřízeny velkému náčelníku Moraváků, který je občas i pěkně štval. Pokud vím, tak i Český knížata (množné číslo - čili nebyl to je jeden) se cukali.
Čili mne nepřekvapuje, že byl na území dnešícho slovenska vazal náčelník - pardon Kníže Pribna a určitě tam nebyl jediný, ale třeba i Jogurt a bůch ví kolik tam těch kmenů bylo. Jenže a to je postatné, v té době nebylo ani národa Čechů v dneším slova smyslu, čili co by státu, tak jak se může někdo bavit o suverením státu Slováků (nebo Nitranů - to je jedno). V té době jsme byli Slováci - čili Slovani všichni ne? Slované na Slovensku měli akorát tu smůlu, že po rozpadu Moravy je schramstli náčelník veké péro Uher, který žvatlá podivnou mluvou
, a to mohli by jsme se tu bavit i o tom, z kolika procent jsou dnešní Madaři skutečně Atilovci a z kolika Slovaci hovořící Maďarsky 
Joe M.
-
Mokohtavenotaxe
- Stálý přispěvatel

A co tím majetkem bylo se tam taky píše? Dvorec? Hrad? "knížectví"?Scar píše:Ako som spominal, zaznamy hovoria že Pribina dal vysvätiť kostol na VLASTNOM MAJETKU.
Jisté je že byl nobiles, ale z tohoto co jsi tady napsal těžko odvodíš, zda byl suverením vládcem, nebo se o to zrovna snažil, nebo byl jen neposlušným dosazeným "správcem" či podrobeným bývalým suverénem ect.
Zkrátka je to podle mne příliš mnoho otázek na to aby na to někdo dokázal dát zcela neprůstřelnou teorii.
-
Joe
- Stálý přispěvatel

Takhle to dopadá, když se moc myslí.
Jestli se nepletu, tak v nějaké kronice se mluví o 15 - patnácti!!!!!!!! Českých knížatech co přijala křest. (čili nic v té době nebyl jednotné v dnešním slova smyslu) Čili v té době šlo o možná stovky kmenů s vlastnímí šéfíky, kteří si říkali knížata a kteří okrádali a vraždili sousední šéfíky a následně si jejich lidi a území připojovali a právě tím se rodili budoucí státy ne? Čili možná si tu nerozumíme. Protože pokud si kladate otázku, zda na vašem území byli takoví šéfici a kmeny, tak na beton ANO - akorát je problém ža až na pár kusích zmínek nevíme jak si říkali a kdo to byl. Že byli je jasné - protože to tehdy platilo pro celou Evropu. Ale to je problém třeba i v Čechách. Kdo byli a koho zatupiovalo těch 15 Českých knížat se taky neví, a už asi nikdy vědět nebude.
Na Vašem místě bych prostě dělal slovenský (lokalita) slovany (osoby) a je to
Držel bych se třeba toho Nitranska - to doložený máte.
Na Vašem místě bych prostě dělal slovenský (lokalita) slovany (osoby) a je to
Joe M.