Brnířina

Řemesla a každodenní život

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Re: Brnířina

Post by Wothan »

No v zásadě můžeš prorážet jehlou nebo trnem uchyceným v kleštích. Na klínek předpokládám máš ten trn plochý, průřezu obdélného ne? Jinak hřebík asi nebude to pravé ořechové - já mám na to třeba přebroušené jehly z vyhazovačů z forem aj.

Jinak taky záleží z čeho to děláš - ideálně měkký drát. Vázací černý drát praská méně i za studena, pokud máš ostrý kvalitní hrot, ale lepší by to bylo popustit, jen na to budeš potřebovat výheň nebo alespoň pořádný oheň. Zkušenosti s tím a nějaké vybavení má Boza, tak ti určitě poradí. Já to prorážím většinou za studena.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Boza »

Ahoj, sorry dostal jsem se k netu teprve teďka. Když jsem ještě dělal na klínek, tak jsem používal normální HSS vrták pr. 1 mm, který byl zalepený vteřiňákem do upicnutého šroubu M5. To celé v kleštích, aby se to dalo regulovat:

Image

Dneska už bych to asi dělal v ruce (tzn. dal si ten hrot do tyčky a do ní bouchat kladívkem, klidně bych si i vsadil nastřelovací hřebík do nějaké násady), nicméně tehdy jsem ještě neměl kov tak "v ruce". Pointa je v tom, že dokud je ten drát na kroužek dostatečně měkký - ideálně černý vázací a nebál bych se nasekané kroužky ještě prohnat plamenem - tak nepotřebuješ žádný ultra sofistikovaný hrot.

Koneckonců staří brníři zřejmě měli nástroj ve formě železné tyčky s vloženým tenkým kaleným jádrem, který si jenom průběžně přibrušovali, takže bych nad tím moc nespekuloval.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Boza »

Jo ještě něco - ten hrot, ať je z čehokoliv, je potřeba přibrušovat fakt opatrně, například ručním brouskem pod vodou nebo pomocí filcáku s brusnou pastou.

Na kotoučovou brusku nemá cenu chodit, jednak jsou ty hroty fakt prťavé a jednak se přehřejí raz dva...
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Marek
Nováček
Nováček

Post by Marek »

Díky moc, vyzkouším. Teď jsem sehnal zlomenou fleretovou a šavlovou čepel z šermu, to vypadá dostatečně tvrdé a tak vyzkouším udělat hrot z toho.
Jídlo je vše, co má křídla a není letadlo, nebo nohy a není nábytek.

Pike
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Pike »

Pokud dovolíte, abych se vmísil - s brnířinou mnoho zkušeností nemám, ale s materiály snad ano:
Obávám se, že ty čepele budou pro tento účel poměrně měkké, jsou tepelně zpracované na pružinovou tvrdost, tedy kolem 50 HRc. Nejjednodušší by byl opravdu klasický vrták, navíc u HSS se není potřeba ani tolik bát vyhřátí při broušení, rychlořezky si drží tvrdost (kolem 62 HRc) až do teploty cca 550°C, tedy v podstatě než ten materiál začne svítit. Což ovšem neznamená, že u tak malého kousku není nutné postupovat opatrně.
Jen je třeba udělat hrot z místa přechodu spirály vrtáku do stopky - kalená je totiž jen spirála plus asi 2mm za ní, zbytek stopky je měkký.
Tu ora, tu protege, tu labora!
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Boza »

Pike wrote:...
Jen je třeba udělat hrot z místa přechodu spirály vrtáku do stopky - kalená je totiž jen spirála plus asi 2mm za ní, zbytek stopky je měkký.
Jo jo, souhlas!
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Boza »

Na Čase Vlků bych chtěl zkusit nauhličit povrchově celou "indickou" zbroj v mleté rohovině. Že se tohle na zbrojích minimálně občas praktikovalo, viz Giambattista della Porta, 1537-1615, Magiae naturalis XIII, ed. 1584 - jeden z mých přívějších příspěvků v tomhle vlákně.

Na Libušíně jsem zkoušel alespoň jednotlivé kroužky, jednoznačně ztmavnou a nijak zvlášť se to neodírá (pokud nepereme košili v míchačce s pískem), takže se i přes slabý ohýnek asi nauhličily...
Bobr de Bobrow
Nováček
Nováček

Post by Bobr de Bobrow »

Ještě k prorážecím jehlám: Je několik dalších možností, všechny mám vyzkoušené.
1. Hrot se dá vyrobit ze zlomeného závitníku, z jehly do šicího stroje a nebo z tyčky rychlořezné oceli RADECO. Dají se též použít jehly do starých gramofonů.
2. Pokud brousíš, dobrušuj v podélné ose hrotu a je důležité hrot vyleštit, čím víc je hrot vyleštěný, tím míň se láme.
3. Mazat, mazat, mazat, ma..., Stačí jakýkoliv olej.
4. Nejlíp se Ti budou kroužky děrovat na plotně odlité z cínu a olova 1:1. Na to stačí oheň, stará naběračka a kousek trubky na plechu.
NIL HOMINI CERTUS EST
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Boza »

Boza wrote:Na Čase Vlků bych chtěl zkusit nauhličit povrchově celou "indickou" zbroj v mleté rohovině. Že se tohle na zbrojích minimálně občas praktikovalo, viz Giambattista della Porta, 1537-1615, Magiae naturalis XIII, ed. 1584 - jeden z mých přívějších příspěvků v tomhle vlákně...
OK, takže: funguje to, ale pokud to chcete někdo zkusit, tak potřebujete:
  • 2x víc rohoviny než si myslíte (padlo tam 6 kg...)
  • 2x víc času než si myslíte (topili jsme 4 hodiny)
  • 3x víc dřeva na topení, než si myslíte :)
Aktuálně má ta kroužkovka prostě místa, která jsou víc do stříbrna než jiná.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kain »

A dát to asi 10x dál od tábora, zvláště když mám kocovinu. Myslel jsem, že mě ten smrad zabije:) Ale vážně, překvapivě to dost smrdí, takže "tohle doma nezkoušejte" :)

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita