Řezbařina - výrobky ze dřeva, kostí, parohu, rohoviny aj.

Řemesla a každodenní život

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Müscha »

Myslím analogie zt prostředí podobné RS u nás.

Tím zakopáním maximálně dokážeme, že se ta barva stratí,ale ne, že tam v RS byla....
luinien
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by luinien »

Ale to jsem pochopila, spis by me fakt zajimalo, za jak dlouho se barva ztrati.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Müscha »

zkus a uvidíš :wink:
zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by zoone »

Ten tesotvací kousek pude na testy výdže barvení (zahrabat, do kyseliny, do vody...) a pak se uvidí....

Někdo se tu zmiňoval o tom, že barvené byly ty vyryté drážky. To je vidět na většině recentních výrobků. Je ale prokázané v nálezech nějaké barvivo, které se na to používalo???
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Müscha »

To by chtělo udělat rozbory nálezů, jenže většina těch co jsou jsou nálezy staré a ty se důkladně vydrhly, takže těžko čekat, že by se nějaké barvivo dochovalo (stejně jako u malované keramiky z pravěku, i ta často zásah v labu nepřžila).
zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by zoone »

No právě... Měl sem pár kousků čerstvě vyhrabaných v ruce a že by bylo barvivo (pokud tam nějaké bylo) v rýhách vizuálně znatelné se říct nedá. A navíc se mi zdá, že používáním se spíš ušpiní rovný povrch, než rýha...
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Müscha »

Do těch rýh se právě dostává špína a drží se tam, tak mi přijde celkem nesmyslné barvit rýhy...
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

zoone: třeba z Libice je střenka nože, zdobená rytými kroužky, které byly inkrustovány červenou barvou. Nemám teď u sebe dokumentaci, je to v Památkách archeologických někdy z konce století, tak asi 1894-6?, autorem článku je tuším Hellich. A určitě jsem už narazil na nějaké další případy. Rozbor barviva pokud vím k libickému nálezu není, pravděpodobně by se už ani nedal dohledat - z té doby zmizel mimo jiné i meč:). Mohlo by jít o rozetřený hematit rozmíchaný s vodou (jako v MMK)nebo řídkým klihem. Ale jak jsem psal, nechci tvůj způsob barvení shazovat nebo zavrhovat, jen mě zajímalo, jestli máš doklady.
zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by zoone »

Knecht: Nic, co by potvrzovalo, či vyvracelo nemám. Trochu sem vycházel z nějakých recentních orientálních sošek, které ale nebyly z parohoviny. Byly nabarvené a pak zdobené vykružováním a rytím...

Jinak to s tou barvou zní zajímavě. Škoda, že není žádná pořádná dokumentace. A taky si myslím, že spíš než hematit to mohla být nějaká hlinka.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Hlinka proč ne, možná by stálo za zkoušku zjistit, jaké suroviny pro barvení jsou v okolí Libice dostupné. V červenci se snad dostanu ke zdroji nějakého zeleného jílovce a zkusím barvení štítů na zeleno pomocí klihových barev. To zas bude smradu...