Dýmky, tabák a tak vůbec...

Obchod a výroba

Moderator: Joe

Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Vitous »

Raiden: jak pise Awe, kdyz je to s mirou a zacnes s lehkym tabakem, nemusis se bat o ztratu chutovych bunek :-)) Ja nicim podobnym netrpim, ale je pravda, ze pred jidlem nekourim :-) Mimochodem, jsou dymkove tabaky, na ktere nemaji ani leckere cigarety, co se zapachu tyce :-))
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
Jura
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Jura »

bez "latakyje" není dobrého tabáku :-) ( teda až na stařečka.... )
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Joe »

Raiden: já mám slušnou zkušenost s obojím. Jsem silný kuřák jak se říká. Tak že předně - kouřit se musíš naučit! Setkávám se s tím, že někteří v našem okolí nejsou skuteční kuřáci - pozná se to. Mají to jen na efekt. (Nic proti tomu nemám!!!!) Měli by jsi ale vědět, že spočátku ti to rozhodně chutnat nebude - právě naopak. Hrozí i že hodíš rouru ču budeš mít pěknou běhavku. Chvíli to trvá, než si na to organizmus zvikne (odhaduji 2-3 měsíce). Pak to přestane najednou vadit a naopak, pak to začne chutnat. Doslova!!! To platí jak pro dýmku, tak cigára!
Rozdíl tu ale je. Cigára mají tu "vyhodu" (bohužel - proto je i cigretových kuřáků víc), že je buď koupíš, a nebo si je nabalíš do foroty a pak jen sáhneš. U dýmky musíš věnovat pozornost nacpání - už to je malá věda ba až umění, a pak pomalu kouřit. Dýmka se nešlukuje, čili nevtahuješ kouř do plic - u cigár ano (proto se na nich stáváš rychleji zavíslí). Smyslem dýmky je zjednodušeně řečeno udežet ji žhavou a přitom aby kouř byl tzv. studený - jinak to spaříš a je to močka. Je to tedy opět malé umění. Nesmíš tahat moc a ani málo. Kouření se tedy musíš doslova u dýmky věnovat. Skuteční mistři dokáží kouřit jednu dýmku i několik hodin a jsou v tom závody. Čili kouřit dýmku je skutečné umění, proto je kuřáků dýmek tak málo (do jisté míry toto platí i pro pravé doutníky).
Další věc je tabák. Vždy jde o směs a těch receptůr je a bylo mraky!!! Zde je to jako u vína apod., čili co kuřák dýmky, to preference jiné směsi. Skuteční borci si to dokonce mixují sami a střeží si to jako poklad. Nejde jen o tabák, kterých je řada druhů, ale i o příměs v podobě různých bylin atd.! Jen jako zajímavost - je písemně doloženo, že bělochům dost často chutnali Indiánské směsi a naopak Indošům bělošské a tak si je často vyměňovali.
Výhoda dýmky je i v tom, že závislost na nikotýnu (metla nás kuřáků) se dostaví mnohem později - dokonce můžeš být slušným kuřákem a přitom nebýt závislák. Závislost je od cca 5 za den!
Joe M.
awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by awe »

Joe wrote:někteří v našem okolí nejsou skuteční kuřáci - pozná se to. Mají to jen na efekt.
kurňa Joe, odhalil jsi mě :oops: :wink:

to nejdůležitější tu ale ještě nezaznělo, tak to napravím, aby někdo za 50let neřekl, že jsem ho ke kouření navedl a zničil mu život. MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ VARUJE: KOUŘENÍ ŠKODÍ VÁM, I VAŠEMU OKOLÍ :twisted:
Mokohtavenotaxe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Mokohtavenotaxe »

awe wrote:to nejdůležitější tu ale ještě nezaznělo, tak to napravím, aby někdo za 50let neřekl, že jsem ho ke kouření navedl a zničil mu život. MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ VARUJE: KOUŘENÍ ŠKODÍ VÁM, I VAŠEMU OKOLÍ :twisted:
Pak by sji ale měl také uvést další "moudro", které se ale na krabičkách neuvádí: LAKOTŠTÍ STRAŠÍ UPOZORŇUJÍ: KOUŘENÍ ROZVÍJÍ DUCHOVNÍ OSOBNOST..... :twisted: :twisted:
awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by awe »

Když jsem to psal, tak jsem si taky vzpomněl na upozornění KOUŘENÍ PODPORUJE MYSTIKU a KOUŘENÍ ZPŮSOBUJE VESELOST, ale zejména to druhé se váže spíše k těm všelijakým směsím bylinek, než k tabáku samotnému :twisted:
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Vitous »

Jura: "latakya" - hergot, to mi neco rika...
awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by awe »

Vitous wrote:Jura: "latakya" - hergot, to mi neco rika...
Latakie je druh tabáku, který je důležitou složkou klasických anglických směsí. Dělá se jen na Kypru a v Sýrii. Suší se přímo nad ohněm a tím vzniká jeho typické "uzené" aroma. Někde jsem četl, že má snad i celkem nízký obsah nikotinu.
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Vitous »

Dekuji za info, vedel jsem ze se jedna o druh tabaku, ale uz ne o jaky. Myslim, ze to ale nebude pro mou hubu :-) Davam prednost jemnejsim odstinum chuti a vuni :-)
awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by awe »

Latakii myslím kouří hodně Havran - a to už je nějaká fabrika :wink: (Havrane promiň :oops: )