"někde jsem četl (bůh ví kde), že jednotka, která ztratí jednu šestinu mužstva přestává být bojeschopnou a dává se na ústup (nebo hůř). Nevím, do jaké míry je to přesné, za úvahu to ale stojí."
* Gabriel a Metz ve výše zmíněné knize From Sumer to Rome... pro antické bitvy obecně, Peter Krentz pro bitvy falang hoplitů a Philip Sabin pro bitvy římských armád spočítali, že po bitvě ztráty na životech vítězného vojska činily v průměru přibližně 5%. U poražených armád se již výsledky lišily, ale samozřejmě byly vyšší (u hoplitů to bylo tuším zhruba 14%, u římských bitev až 40%). Bylo to způsobeno pronásledováním. V podstatě se dá odvodit, že do zhroucení jedné ze stran byly ztráty na obou stranách zhruba stejné a teprve po rozpadu formace jedné ze stran začaly ztráty poraženého v důsledku pronásledování prudce narůstat.
"Měl bych jinou otázku- je antický kavalerie schopná účinně atakovat falangu? (nebo jinou těžkou organizovanou pěchotu) Podle mě zlom nastal až s Alexandrem, předtím něco podobného možné nebylo, a to jen s vysoce kvalitní kavalerií. ???"
* Tohle je zajímavá a poměrně složitá otázka. Až do Alexandra byla jízda v Řecku využívána jen málo, protože zdejší hornatý terén pro ni nebyl příliš příznivý (jízda je nejefektivnější na rovných plochách bez překážek). Alexandr ji začal využívat mnohem více především kvůli svému perskému tažení. Zdejší terény byly projízdu mnohem vhodnější a navíc musel nějak eliminovat kavalerii Peršanů a těžce vyzbrojení pěší hopliti ji prostě nahánět nemohli
Možná teď zase strkám ruku do vosího hnízda
To by byla taková moje úvodní úvaha k tomuto tématu. V dalších příspěvcích můžeme diskutovat o tom, jak tedy probíhal boj, jaké to bylo s rozdílnými typy kavalerie (lehká bojující vrhacími oštěpi na delší vzdálenost x těžká kavalerie pro boj zblízka) atd., na tento jeden příspěvek by rozebírat tohle všechno bylo asi trochu moc
S pozdravem
Saša