Já jsem si udělal rám z jasanu, který připomína krosnu na nošení i soudku , který můžeš volně postavit a přitom neopírat o strom. A případně, že máš toho moc, tak můžeš nahoru nasadit nastavec. Jinak jsou k tomu dvě odnimatelné brašnyz kůže. Jedna připomína ermádní tele zdobená výšivkou z korálků a dá se nosit i samostatně a ta druhá spodní je válcovitá, dobrá na spacák mající na boku kapsičku. v podobě tašvice. Popruhy jsou ručně šité, ale vycházejí ze současné technologie. Je to takový fantasy batoh , ale lepší než nosit moderní.
Souhlasím s Pampalínym, že není pěkné mít moderní batoh ke kostýmu během cesty. Mezek je mezek
Mám tady inspiraci trošku z jiné oblasti , ale ze stejné doby.
Vikingský "batoh" z Gokstadtské lodi. Dekl a spodek je dřevěnej, ty stěny se nedochovaly - kůže, březová kůra? Popruhy na záda, prostě pěkná putýnka na vinobraní.
Obvyklá technika nosení věcí, dokumentovaná ve vrcholném středověku, je nošení "na holi", používali to už legionáři, takže to bych pokládal na delší cesty za nejpravděpodobnější i v raném středověku.
Takže si uřízni v lese hůl, svaž si uzlíček, uvaž ho na hůl a tradá do světa
Jinak máme zdokumentovaná "žebradla" u poutníků, různé pytle a pod., a později pak nůše.
Batohy ne.
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Já takhle občas vídal trampy, co si udělali jakoby krosnu z klacků a na tom nosili velkou polní vz.85 (protože u originálu se popruhy dost zařezávaj). Dovedu si představit, že by tam místo toho báglu byl třeba obyčejnej pytel nebo nějaká nůše.