Zbraně palné

Moderátoři: El Cid, Brant, MarcusIV, LiborZ

Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Re: Zbraně palné

Příspěvek od Knecht »

Jj, kožené kanóny se řešily už hodněkrát, koneckonců i tady v třicítkovém fóru. Reálná samozřejmě jsou, máme i zachované kusy a vlastněby nebyl ani zásadní problém vyrobit repliku. Hlavní problém je, že s takovou věcí nás ze zkušebny poženou hned jak se proberou z mrákot.
Že je ale měli mít kozáci, o tom slyším prvně.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Brant »

Knecht píše:Jj, kožené kanóny se řešily už hodněkrát, koneckonců i tady v třicítkovém fóru. Reálná samozřejmě jsou, máme i zachované kusy a vlastněby nebyl ani zásadní problém vyrobit repliku. Hlavní problém je, že s takovou věcí nás ze zkušebny poženou hned jak se proberou z mrákot.
Že je ale měli mít kozáci, o tom slyším prvně.
Ani mě nenapadlo, že bychom si ho vyráběli. Je to jenom zajímavost. :)
Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)
Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Brant »

Třeba se to někomu hodí. Lopatky na nasypávání/vybírání prachu apod.
lopatky.JPG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Já se u 1612 jen smál, že tam nedali tu trubku, ale jinak je to známá věc. Ale nerisknul bych to...ty brdo, to by byla nehoda, rozervane 84mm delo...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
trunky
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od trunky »

to by bol pravy a nefalsovany in face
Hromislav,Orcae Ita
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Kain píše:Já se u 1612 jen smál, že tam nedali tu trubku, ale jinak je to známá věc. Ale nerisknul bych to...ty brdo, to by byla nehoda, rozervane 84mm delo...
Trubka tam není zabraná při výrobě, ale když ho nabíjejí, tak je u ústí vidět. Mě spíš zaujalo, jak dlouho by jim vydrželo nevystřelit poté, co ho nabili doruda rozpálenou kulí. Říkám si, že i přes ucpávku to muselo pěkně hicovat. Něco jiného bylo zpoždění výstřelu po odpalu, to se stává docela často. Ale pobavila mě tam poslední slova německých kanonýrů, když koukali na tu kuli ležící v kupě prachu :lol:

A hlavně mě rajcuje ten ruční moždíř co tam s ním jeden pobíhá - tuhle věc chci asi od svých 5let, kdy jsem ji poprvé uviděl v knížce Od zbroje k stejnokroji :) Akorát že je prakticky nemožné do toho udělat bezpečnou bitevní munici, no a práskat s tím naprázdno je o ničem.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
LiborZ
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od LiborZ »

Tohle je na třicítkovém Brodci:

eifel
Bydliště: Brno Kdo by měl zájem o licí kleště na průměr kulí 16,9 mm tak je můžu nechat vyrobit. Cena 800 Kč. Lze vyrobit i celokované ( dobově vypadající ), pochopitelně tam ta cena bude vyšší.

www.stvanci.cz
Nalivajko - náčelník proviantní služby
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Hm, malorážka :badgrin:
Dlouhán
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Dlouhán »

Tak to není pro nás. Já s Cidem a Brantem budem mít ráži 14 mm.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Koukám že s osmnáctkou budu snad jediný.