rab: v současnosti u kosterních pozůstatků dochází po antrop. výzkumu opět k jejich uložení dle platných legislativních norem,pouze nějaký vyjímečný vzorek se nechává v depozitech,protože ty jsou plné stále částečně nezpracovaných nálezů z minulosti ( viz Antropos - ústav ne pavilon s mamutem )
Jura: Kam se tedy kosti ukládají "dle platných leg. norem" po antrop. výzkumu? Já se informoval konkrétně na ty kouřimské kosti a bylo mi řečeno, že jsou všechny v depozitu NM - prý jen část byla antrop. zkoumána, a zbytek tam leží a leží - a má to tedy ještě smysl je tam uchovávat?
tady v Brně,co vím od kolegů z Archaie, se pak pohřbívají na ústředním hřbitově,resp. spálí a popel pak jde na loučku, jinak kosti z kostnice u sv.jakuba se vrátili na své místo, dokonce se k tomu muselo vyjadřovat několik lidí s kulatými razítky.....
Woden: To je od teba pekné, ale čo by si chcel pozriet a nafotit, ked to isto nieje súčasná vec? Všetko už je zrejme zničené, lokalita prekopaná, tažko niečo zachránit. A okrem toho, "nálezca" zrejme len tak to miesto neprezradí...
To vypovídá o dostupnosti těch informací a věcí, nebo i focení pro normálního člověka. Kustodi na tom seděj jak žába na prameni. aky by mohli jít od pr. Když chci vědět něco vikingskýho tak si vezmu na amazonu "Hroby v Birce" a mám tam 800 popsanejch hrobů. Proč tohle nikdo nevydává v čechách, nechápu. Sejně se ta dokumentace ke každýmu nálezu dělá.
Jura: Hm, ale netýká se tenhle postup spíš jen středověkých a novověkých kostí? Mám takový dojem, že kosti z pravěku a raného středověku takhle nekončí, alespoň jsem o tom neslyšel, ledaže by se to dělalo tajně, aby se uvolnily přeplněné depozitáře
Hawkwind: Problém je asi v nedostatku financí na publikování, možná taky v tom, že u nás je tradičně archeologie víc uzavřená do sebe, a taky zřejmě v lenosti některých archeologů...
Docela se snaží M. Lutovský:
Hroby předků, Academia, Praha 1996
Hroby knížat, Set out, Praha 1997
No ale keby sa vedelo kde to je tak by to dost pomohlo. Nemusel odtial odnies vsetko. Kazdopadne by to bolo plus.
Napriklad by ma zaujimalo ci ide o vykopavky pri nejakom "hradisku" alebo to bolo len uprostred pola.