Stany RS

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

To jsem zvědav, co to sádlo udělá se zabaleným stanem v těchhle vedrech :biggrin:
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Kdybys postavil jen tu stříšku bez obvodové plátěné stěny, tak máš i LH slunečník. Pod to si dáš postel a budeš sledovat bitvu :)

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

To bych mohl, ale už jsem tu stěnu přišil.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

rab píše:To jsem zvědav, co to sádlo udělá se zabaleným stanem v těchhle vedrech :biggrin:
No zatím to leží doma zabalené už od bitvy a v pohodě. Uvidíme co to udělá za pár měsíců. Je to prostě zase experiment.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

O víkendu mají být přívalové deště, takže můj pokusný stan asi na Veligradu prodělá zatěžkávací zkoušku. Nějaké sázky? Osobně si myslím, že silný dupák to nezadrží, ale nechme se překvapit.
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Tady jde o vodní sloupec materiálu. Pochybuji že bude více než 0,3-0,5mvsl - takže silnější déšť ti to provalí (ten má i přes 1,5mvsl).

Zkušebně jsem si dělal vlastní testy (chtěl bych to komplexně udělat přes zimu) ohledně nepropustnosti RS věcí - vosk apod., ale zatím myslím, že se jednalo spíše o hydrofobnost, která se před každou akcí obnovovala. Bude tedy platit pravidlo nedotýkání se stěn apod. Osobně bych vzhledem k ceně neRS času šáhl po nějakém Nikwaxu :c)
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Tak akce za námi, přívaláky se nekonaly, ale déšť byl a poměrně vytrvalý. Do stanu skrz plachtu neproniklo nic, alespoň jsem žádnou kapající vodu nezaznamenal. Jediná voda se tam dostala po okrajích spodem, než jsem stihl vykopat stružku, ale to je normální. Takže zatím celkem pozitivní výsledky.
melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od melkel »

Obrázek
Codex Aemilianensis, 994, Španělsko

Obrázek
cca 600?
Archimedes
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Archimedes »

Zdá se mi to, nebo na tom horním obrázku vidím čistě kónický stan?
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Nězdá, i takové stany známe i z jiných (vesměs gotických) vyobrazení, ale tohle je moc pěkný!

Jinak v Templářských regulích se údajně mluví o malém kruhovém stanu pro rytíře ke kterým jako příslušenství patřila jen jedna tyč a plachta (vycházím z Chocem, k dispozici je nemám), čili by to asi představovalo nějakou pdoobnou konstrukci.