Když už jsem narazili na to zapalování křesadlem, tak by mě zajímalo, čistě prakticky, jak to dělali. Samotná jiskra klacek nezapálí, současný vyzkoušený funkční postup je křesadlo+troud+nějaký chrastí nebo suchá tráva a z toho pak udělat oheň. Takže když člověk přišel do chalupy a chtěl si udělat světlo, bylo to na trochu delší lokte, než jsme zvyklí sirkama nebo zapalovačem. Myslím, že ten postup byl tehdy natolik triviální, že nikoho ani nenapadlo to zaznamenávat, a prostě to opsali slovy "vykřesat oheň".
Asi jako kdybych napsal, že jsem zatlouk hřebík, a zdlouhavě bych nepopisoval, že
jsem uchopil kladivo do pravé ruky za konec dřevěné rukojeti, prsty levé ruky jsem uchopil hřebék, ostrý hrot hřebíku jsem opřel o fošnu tak, aby hlavička směřovala kolmo nahoru, pravou rukou jsem se napřáhnul a vedl úder tupou stranou hlavy kladiva na hlavičku hřebíku tak, abych hřebík o kousek zarazil do fošny. Údery kladivem na hřebík jsem pak opakoval tak dlouho, dokud nebyl hřebík celý ve dřevu.
Zivica / priskirice
Moderátoři: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain
-
- Site Admin
Mozna zase bylo bezne, ze kdyz prisel do chalupy, mel nekde (kamna, pec, krb, ohniste, ...) zhave uhliky, kteryma trisku zapalis.Raiden píše:...Takže když člověk přišel do chalupy a chtěl si udělat světlo, bylo to na trochu delší lokte, než jsme zvyklí sirkama nebo zapalovačem....
NON PLAUDITE. MODO PECUNIAM JACITE.
-
- Stálý přispěvatel
Případně rovnou oheň, neb ten se udržoval celý rok hořet. Jen jednou za rok se nechal vyhasnout, vysmýčil se krb/ohniště a přinesl se čistý oheň z kostela.
Ken o cukamu nakereba omoru koto ga dekinai.
Ken o cukami nagara daku koto ga dekinai.
Support your local kendo team: http://www.youtube.com/watch?v=a_v3eQKNIDM
Ken o cukami nagara daku koto ga dekinai.
Support your local kendo team: http://www.youtube.com/watch?v=a_v3eQKNIDM
-
- Stálý přispěvatel
Bylo u ná období, kdy bylo zakázáno používati sirek apod. a to by jste se divili jak mi kuřáci jsme se naučili rychle si křesadlem retko zapálit
Je to prostě o tom jak se říkalo fortelu. Člověk to častým používáním dotane do krve či jak to říct. Čili nejprve to trvá i 5 min, pak minutu a pak pár vteřin
no a teď když už to zase používám občas tak zase 5 min 

Joe M.