od pohledu by to do mě málokdo řekl, ale jak dojde na jídlo....Joe wrote:Awe to docela na Indiána odpálkoval![]()

... no nic, jdu si dát druhou večeři

Moderator: Joe
Jak bylo řečeno, lovci loviliRaiden wrote:Co lovci? Nebo že by netahali solený maso a spokojili se jenom s nějakým pemmikanem?
Já se možná vyjádřil špatně. Ono s těma bamborama je to trochu složitější a člověk má tendenci zjednodušovat, než se zabývat složitým vysvětlováním souvislostí, které vyvolávají další otázky a ty zase další vysvětlováníawe wrote:Brambory:
již koncem 16.století se pěstovaly ve Virginii, kam je z Jižní Ameriky ..........
jsem si 100% jist, že co jsem napsal se týkalo druhu Solanum tuberosum, tj. normálních "našich" brambor, nikoliv topinamburJoe wrote:Virginie - jenže šlo o brambry v našem pojetí a nebo o tzv. sladké brambory (tapinambury)?
Určitě je pravda, že byly brambory z podstatné části využívány jako krmivo, ale mám pocit, že to přeceňuješ.Joe wrote:Je pravda, že pěstovat ve větším se začali brambory již v 17 století, ale jako krmivo pro prasata. Ze stejného důvdu se začali pěstovat i v severní Americe.
Ten propagátor se jmenoval Antoine-Augustin Parmentier a dodneska se několik běžných jídel z brambor ve francouzštině jmenuje po něm.Joe wrote:Nicméně je faktem, že na řádný jídelní stůl se dostali brambory až díky Ludvíku XV. - tomu co pak ušmikli hlavičku. Jisý šlechtic na jeho dvoře měl hobby - zkoušel zda by se to krmivo nedalo skutečně nějak chutně konzumovat (jméno je známo - nepamatuji si - musel bych hledat, ale někde to mám) a právě on vymyslel většinu úprav co známe včetně slavných hranolků.
První zmínka o bramborách u nás je z roku 1623, kdy je český velmož Vilém Slavata dostal od františkánů. V průběhu 17 století se postupně rozšiřovaly v klášterních, šlechtických i měšťanských zahradách. Postupně se rozšiřovaly i mezi lid a v 18.stol. už se na táborsku konzumovalo 15 kg brambor na osobu ročně.Joe wrote:My si to dneska neumíme dost možná představit, ale třeba právě My Češi jsme odolávali fest.
To je to - předpokládá to spustu čistý vody - jednak na to louhování, druhak poté na zapití, protože po tom musí bejt ukrutná žízeň.Joe wrote:Nevýhodou je, že to maso nusíš pak nechat pořádně vylouhovat v čisté vodě a i tak je to slaný jako prase. Osobně okoštoval je to síla.