Poctiva prosivanice

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

KvS
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od KvS »

Mě osobně připadá snazší nacpat tam vlnu než si přidělávat práci navíc plstěním. Plestěné desky i deky se dají i koupit.
WILDEWALDER
Nováček
Nováček

Příspěvek od WILDEWALDER »

ehm tiez potrebujem presivak jak sol. neviete o dajakom vyrobcovi aj na Slovensku? zatial viem o Lenke zo Speculatores a Mirei so Spisa.
Les je mojim rodiskom, domovom a hrobom.
Volkolak

Příspěvek od Volkolak »

Také se chystám na prošívku, ale nevím jaké mám udělat zapínání. Jakým způsobem je to nejvhodnější na 1.polovinu 15.století? Nejlepší by bylo kdyby jste někdo měl nějakou fotku.
Andre
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Andre »

Volkolak píše:Také se chystám na prošívku, ale nevím jaké mám udělat zapínání. Jakým způsobem je to nejvhodnější na 1.polovinu 15.století? Nejlepší by bylo kdyby jste někdo měl nějakou fotku.
S přehledem ji můžeš udělat s rozparkem na břiše i na zádech (V tomhle případě však musíš představovat postavu, která má u sebe nějakou nulu, co by tě do toho zašněrovala). Někdo tvrdí, že se dají najít i prošívky se šněrováním na boku... to mi ale připadá jako ptákovina.

Co se týče zapínání, lze skoro všechno, kromě zipu - řemínky s přeskami, šněrování, gombíky, několik párů napevno přichycených tkanic, atd... tohle se moc nemění a každému mohlo a může vyhovovat něco jiného.
Volkolak

Příspěvek od Volkolak »

Dík, myslel jsem si to.

A neměl by jste někdo fotku nějaké prošívky z té 1.pol. 15.století? Hledal jsem jako blázen, ale buď je to 14.století a ranější nebo naopak 2.pol. 15.století a pozdnější.
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vladan »

Bude to dost podobný. Nároky na prošívku v průběhu 15. stol. se zase tolik nezměnily.
Vítězství nebo smrt!
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

Volkolak píše:Dík, myslel jsem si to.

A neměl by jste někdo fotku nějaké prošívky z té 1.pol. 15.století? Hledal jsem jako blázen, ale buď je to 14.století a ranější nebo naopak 2.pol. 15.století a pozdnější.
projdi si deskové obrazy, témata jako ukřižování jsou plná prostých žoldnéřů.
Ich dien!
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

S tím zapínáním bych byl trochu opatrnější. Respektive do konce třináctého století a minimálně první čtvrtinu 14 se vyskytují prošívanice bez zapínání, tedy navlékající přes hlavu. Až k polovině 14. věku lze najít nějaké u nichž lze předpokládat a máme k tomu již oděvní analogii, jistý druh zapínání v předu.
Otázka zůstává, protože všechny vyobrazené spalniěře jsou jakoby bez brně, zda ty co jsou pod brněma jsou stejné. Pravděpodobně ano, pravděpodobně. :) Chtělo by to se na to podívat a projít pár desítek pramenů. Zatím jsem to do podrobna nestudoval, neb tu svoji jsem ještě ani nezačal.
Honor supra Vitam! Obrázek
KvS
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od KvS »

Prošívanice bez zapínání je čistě pratická záležitost nemusí ti do ní nikdo pomáhat a hlavně nemáš skulinu kudy by snáze pronikla zbran. Ikdyž pokud prošla všm ostatním už je to prakticky jedno. :biggrin:

V Mannesovi je vidělt prošívanice se zapínámim na rukávech.
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bohuslav »

KvS píše:V Mannesovi je vidělt prošívanice se zapínámim na rukávech.
Kterou myslíš, toto jsem dlouho hledal, ale nic nenacházím.