Poctiva prosivanice
Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen
-
- Občasný přispěvatel
-
- Nováček
-
- Stálý přispěvatel
S přehledem ji můžeš udělat s rozparkem na břiše i na zádech (V tomhle případě však musíš představovat postavu, která má u sebe nějakou nulu, co by tě do toho zašněrovala). Někdo tvrdí, že se dají najít i prošívky se šněrováním na boku... to mi ale připadá jako ptákovina.Volkolak píše:Také se chystám na prošívku, ale nevím jaké mám udělat zapínání. Jakým způsobem je to nejvhodnější na 1.polovinu 15.století? Nejlepší by bylo kdyby jste někdo měl nějakou fotku.
Co se týče zapínání, lze skoro všechno, kromě zipu - řemínky s přeskami, šněrování, gombíky, několik párů napevno přichycených tkanic, atd... tohle se moc nemění a každému mohlo a může vyhovovat něco jiného.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
S tím zapínáním bych byl trochu opatrnější. Respektive do konce třináctého století a minimálně první čtvrtinu 14 se vyskytují prošívanice bez zapínání, tedy navlékající přes hlavu. Až k polovině 14. věku lze najít nějaké u nichž lze předpokládat a máme k tomu již oděvní analogii, jistý druh zapínání v předu.
Otázka zůstává, protože všechny vyobrazené spalniěře jsou jakoby bez brně, zda ty co jsou pod brněma jsou stejné. Pravděpodobně ano, pravděpodobně.
Chtělo by to se na to podívat a projít pár desítek pramenů. Zatím jsem to do podrobna nestudoval, neb tu svoji jsem ještě ani nezačal.
Otázka zůstává, protože všechny vyobrazené spalniěře jsou jakoby bez brně, zda ty co jsou pod brněma jsou stejné. Pravděpodobně ano, pravděpodobně.

-
- Občasný přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel