Hudba a hudební nástroje

Duchovno, víra, věda, umění

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Ty varhany ale nemají klaviaturu, jak to funguje?
Bobr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bobr »

podle me ma kazda pistala maly vlastni mech a zvuci se to tim...
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

To asi ne, protože dole jsou velké měchy a varhanista mačká zároveň cosi nahoře. Vypadá jako by ty varhany chtěl podojit :wink:
Bryennios
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bryennios »

podle me na to hraje tak, ze vytahuje rucne zaklopky a pousti do pistal vzduch
melian
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od melian »

Podle Antonina Modra byly varhany proste jen pistaly, do kterych se vpoustel vzduch z mechu. Z 10.,11. stoleti se uz vyrabely i v Evrope - zprvu v Italii, mely spoustu mechu, ale malo tonu. Slouzily k hrani jednoduchych melodii bez harmonickeho podkladu. Ve 12. stoleti byl snizen pocet mechu a zavedena klavesnice, v dalsich staletich pak na varhanech zapracovali dale, napr. medene pistaly nahradil cin atd. Z textu se mi dari jeste vydedukovat, ze by nekde mela byt spolecna nadoba, do ktere je vzduch vtlacovan a vhanen do pistal. Zrejme do minimalniho poctu pistal - koneckoncu i na tom obrazku ma vytazene jen dve a nevypada, ze by z toho byl moc nadseny.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

No jo, ale jak to ovládá? Nějak uzavírá přívod luftu do jednotlivých píšťal? Nástroj co bude hrát na všechny píšťaly jeden tón zároveň by asi nesklidil ani tenkrát moc úspěchu :-)
melian
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od melian »

Tusim, ze vsechny pistaly usti do jedne skrine. Tahanim nejakych pistu oteviras usti fleten - kdo ma dve ruce, muze tahat za dva pisty ]:-) A dva souznejici tony uz mi prijdou jako dobry zaklad, koneckoncu ti lidi jeste neslyseli Bacha, tak nemeli zas takove pozadavky.
melian
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od melian »

Pochlubim se vespolek svymi novymi fletnami. Jsou tedy vlastne nehisotricke - nicmene to jen poctem direk (jinymi slovy, mela bych mit vice fleten, z nichz kazda by mela mit mene direk), nebot jsem chtela klasicke zobcove fletny s parametry odpovidajicimi pozadavkum moderniho posluchace i moderniho hrace. Do priste se treba zjednodusim ]:-)
Fletna numero uno je kostena. Drive ji nosila zrejme nejaka kruta. Je asi 15 cm a ladena jako tzv. gar klein (picollo) fletna , s rozsahem od c''' do f'''' (tam uz padaji netopyri od stropu a duchodci odchazeji, protoze hrane tony jiz neslysi). Protoze je to me prvni setkani s kostenou fletnou, jsem okouzlena a rada bych ozkousela i nejakou nizsi a poslouchatelnejsi fletnu. Zvuk je jinak krasne cisty.
Obrázek Obrázek
(Omluvte snizenou kvalitu fotek, nejsem rozeny fotograf. Ani uceny.)

Fletna dalsi je vlastne jiz renesancni model - nicmene kdo by to do nej rekl ]:-) Je sopranova, s velice krasnou barvou tonu v celem rozsahu od c'' do c'''' (a mozna i kousek vys). Bezove drevo.

Obrázek

Obe fletny jsou od stejneho vyrobce Vitka Kasparika, u ktereho doufam v brzke dobe zkusim poridit dalsi krasne nastroje.
wondra

Příspěvek od wondra »

Nevite kde bych mohl sehnat podklady pro buben z 11. stol?? Velmi rad nych ho pouzival pri bitvach :mrgreen:
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Melian: Pěkné flétničky, sice se mi trošinku nelíbí ty pravidelné díry od vrtačky, ale hlavně že hrají! Jsem ještě zvědavý - jak je udělané "jádro" - jestli se tomu tak říká...