Kain wrote:Hele to je všude. O nás velkomoravanech panuje dojem, že to je vidlák v lněné košili, s helmou a sekerou, to zase vymysleli soudruzi historikové, co skloňovali slovan podle vzoru komunista (rovnostářský klaďas). Že bylo v Mikulčicícch asi 15 kostelů, že máme nálezy velkého množství šperků, hedvábí a jiných uměleckých předmětů, to nikoho nebere. Když jim řeknu, že ten typický družiník měl kromě sekery a helmy taky ostruhy, koně, vlněný vyšívaný svršek, občas zdobený hedvábím, kabátec, třeba i zbroj (např. kroužkovou), tak nevěří...o opravdové nobilitě nemluvě:-)
Přesně tak. Až na ty kostely, jedině že bys tam dva dostavěl
Jo a ještě jsem zapomněl, že měl otrokyni, kterou vykořisťoval a někdy i mlátil (zaslouženě, samozřejmě:-))
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Počkej, i samurajové nosili např takový chránič čela, co chránil jen proti seku zepředu. Byl ale malý, laciný a lehký.
Tohle není až tak špatné řešení, protože na úder na kopí to většinou stačí. Jenže historie ukázala, že i ten zbytek hlemy na mozkovně se hodí na pozdější skrumáž (kalota s maskou, později helma s hledím) nebo že přilba na první úder by raději měla krýt až krk (hrncovka a ještě více kbelc), jak se tenhle pán ostatně přesvědčil a příště už si ji nevezme.
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Kain wrote:Počkej, i samurajové nosili např takový chránič čela, co chránil jen proti seku zepředu. Byl ale malý, laciný a lehký.
Tohle není až tak špatné řešení, protože na úder na kopí to většinou stačí. Jenže historie ukázala, že i ten zbytek hlemy na mozkovně se hodí na pozdější skrumáž (kalota s maskou, později helma s hledím) nebo že přilba na první úder by raději měla krýt až krk (hrncovka a ještě více kbelc), jak se tenhle pán ostatně přesvědčil a příště už si ji nevezme.
No, proč to použít je samozřejmě jasné, i to, že vývoj zesílení krytu tímhle směrem je více než logický.
Mně to jen připadá tak trochu legrační a nelíbí se mi to... tím ale vůbec nezatracuji využitelnost.
Jo, je to hnusné a vypadá to jako brankářská maska:-)
akurat mi vrta v hlave jedna vec okolo ucinnosti takejto srandy na tvari - ked dostanes ranu do tvarovej casti prilby (dajme tomu tym drevcom), tak cast energie zahytia zvysne steny prilby ako takej, lenze tu to zachyti zrovna ta tvar...