Řemeslníci a jejich činnost

21. století - literatura, instituce, akce...

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Mokohtavenotaxe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Mokohtavenotaxe »

Ad admin:
Asi je dobře, že jste vydělili toto vlákno z toho předchozího, ale je divné že jste tam minimálně nezkopírovali příspěvek na který se tu "polovina" reakcí odkazuje. :? :?

PS docela mi tu chybí "práskací" tlačítko. Při jeho existenci bych tuto reakci psal tam a nikoli do samotného vlákna, čímž se dopouštím OT. :|
melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od melkel »

Problém je v tom, že příspěvek se nedá zkopírovat do dvou témat jinak než ručně (resp. jsem na to nepřišel). Tudíž jsem spoléhal na inteligenci přispěvatelů, což se zatím vyplatilo .-)
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Cossack: já používám třeba šídlo kulaté, ale upřímně řečeno přiznám se nevím od kdy se používá hraněné šídlo?
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Mám pocit, že jsem nějaká hraněná viděl už z doby bronzové, ale nemám teď po ruce literaturu.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Nemáš jen pocit, z doby bronzové jsou (viz třeba nálezy z Liboce a habakuk dalších). Navíc IMHO je snazší udeělat šídlo hráněné, než kulaté.
Není Boha kromě Boha a Ježíš je jeho prorok.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Já používám hraněné šídlo už léta a vyhovuje mi. Jen při probodnutí více vrstev silné kůže je to trochu problém - ve vrchní je díky jehlanovitému tvaru hrotu díra jak pěst, ve spodní podstatně menší. Taky když ujede ruka a bodnu moc ke kraji, hraněný hrot má podle mě větší tendenci kůži roztrhnout nebo rozříznout. Ale používám ho dál-částečně i proto, že je to jeden z mých prvních archeologických nálezů, odhadem z přelomu 19-20.století :)
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Taky používám hráněné šídlo, ale má průřez placatého kosočtverce a nemůžu si sěžovat, pracuje epesně.
Není Boha kromě Boha a Ježíš je jeho prorok.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Jo tohle mám taky, je ale už velmi staré (hádám datací tak podobně jako to Knechtovo) a ta část u hrotu je už prakticky kulatá či oválná a úplně vyhlazená, hranění začíná až dál a tam už se většinou pří vpichu jedné vrstvy kůže nedostanu. Takže otvory to zanechává kulaté. Vedle toho mám kovové šídlo kruhového profilu zasazené do parohu. Používám střídavě oboje.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Já jsem vyrobil tyhle boty, už loni. Svršek je 4mm kůže, podrážka je dvojitá, šitá do drážky.
Obrázek

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Blbý na tom je že se to poměrně rychle prošlape na dno té drážky (ne třeba nutně všude ale stačí jen na části obvodu, zvláště když člověk šmajdá), zejména když s tím občas musíme chodit i po dláždění nebo nedej bože asfaltu.