Skandinávie doby vikingské

21. století - literatura, instituce, akce...

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Damien
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Damien »

Pomožte mi někdo s moji sklérozou, prosím. Nestojím o utracení své osoby, jenom jsem kdysi četl v nějaké knížce zápis zcesty nějakého kupce či mnicha, který říkal, že viděl v nějakém severském městě muže s černě malovanýma očima, ještě je přirovnával, že jsou marnivý jako ženy. Akorát nevím které to bylo město ani který autor to měl ve své knize. Probral jsem všechny knihy co mám a nenašel, pomalu to přičítám své pomatenosti smyslů. Neříká to něco někomu?
Damien
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Damien »

Hm, občas bych si to měl po sobě přečíst, samozřejmě Z CESTY, ne že mluvil zcesty a napsal zcestný zápis... :)
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kain »

Byl to IMHO al-Tartushi z Cordoby (známý taky jako Ibrahim ibn Jakub, sefardský žid) v polovině 10. století (965) a psal to opravdu o Hedeby.

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Damien
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Damien »

Mnoho díků, pánové! Vzpomeneš si ještě, Kaine, kde jsi to četl?
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kain »

Ve Wikipedii :mrgreen:

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Damien
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Damien »

Skvělý, měl jsem spíše na mysli odbornou literaturu :lol: Přesně ten odstavec jsem četl v nějaké knížce, ale jestli to byl Svět Vikingů nebo Broenstead či Košnár, to už fakt nevím...

Další věc, nemáte někdo znalost o nošení šátků mezi muži? Obyčejný lněný šátek proti slunci, jestli je to dochované i u mužů... Osobně si myslím že ne, že šlo o ženskou záležitost, ale zase jsem slyšel názor že by to klidně šlo. Mě osobně přijde, že chlap by si tak typicky ženskou pokrývku hlavy na sebe asi nevzal...
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kain »

http://en.wikipedia.org/wiki/Hedeby

Však tam máš dokonce citaci překladu, co bys chtěl, faximili arabského originálu? :wink:

Pravoslav, Orcae Ita
Damien
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Damien »

Dyť jo, sakra, jenom jsem chtěl vědět, pro klid své duše, kde jsem to tenkrát četl, proto jsem se ptal. Znáš to, takový ten pocit, že to prostě musíš zjistit, který ti sedne na mozek a vrtá jako červ :idea: :biggrin:
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kain »

Jo, znám...třeba ti to někdo jen řekl a splynulo ti to...to se mi stává často:)...pak to tady krapet promažu, ať je tu jen dotaz a odpověďi...

Pravoslav, Orcae Ita
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kain »

Pravoslav, Orcae Ita