Jezdecká výstroj - postroje, ostruhy, třmeny aj.
Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
Proč ne? Já je nosím, protože jsou hezké a docela fajně stahujou vysokou botu v kotníku. Navíc i v civilu se jezdí na koni, dokonce bych řekl, že většinu svého života jezdil družiník či velmož na koni nebojově. Takže moje představa - když jde ráno rozespalý vykonat potřebu, tak je nejspíš nemá, když jede dopoledne zkontrolovat rolníky, tak je určitě má, jinak asi jak je mu to pohodlné. Jde v nich i spát, zkoušel jsem to, i když ne zcela střízliv:-)
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
- Stálý přispěvatel
Taky bych to viděl podobně - nářky nad tím že nosíme ostruhy i když nemáme koně nebo bojujeme opěšalí mi přijdou nesmyslné právě s ohledem na způsob jejich života, postavení a ty odkazy v hist. pramenech. Ještě se zkusím zaměřit na výjevy nobility v "civilu", protože se přiznám že mně nenapadlo se na něco takového nějak systematicky dívat. Mám v hlavě pár výjevů ale tam se jedná o symbolické akty a vysokou nobilitu - například toho Václava v Gumpoldově rukopisu apod. Čili ne zcela typické.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
-
- Stálý přispěvatel
Souhlas. Bral bych ostruhy jako součást odění a obuvi. Myslím že není žádný problém v tom je nosit. V hodinkách Vévody du Berry jsou na velmi vypasovaných punčochách na hostině. Již jen jako odznak pravděpodobně. Obvykle je i ovládání koně daleko snažší s ostruhami, tedy nevidím důvot proč by je nenosili i k civilnímu odění.
-
- Stálý přispěvatel
Když už byla řeč o dětských, pokud někdo chce luxusní VM ostruhy pro svého synka, mám nafocené jedny moc pěkné z Pohanska. Zlatem tausované.
A jinak, k tomu civilnímu nošení....přesvědčili jste mě. Pořídím si je.
A jinak, k tomu civilnímu nošení....přesvědčili jste mě. Pořídím si je.

V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
-
- Stálý přispěvatel
no ja nevim, vy ty kone prece ve skutecnosti nemate - neni to pak trochu kasirka?
Chapu, ze je ma na hostine typek co zrovna prijel na koni ale clovek kerej treba na koni nikdy nesedel?
Chapu, ze je ma na hostine typek co zrovna prijel na koni ale clovek kerej treba na koni nikdy nesedel?
Ósnjallur mađur
hyggst munu ey lifa,
ef hann viđ víg varast;
en elli gefur
honum engi friđ,
ţótt honum geirar gefi.
hyggst munu ey lifa,
ef hann viđ víg varast;
en elli gefur
honum engi friđ,
ţótt honum geirar gefi.
-
- Stálý přispěvatel
No, taky ve skutečnosti nežijeme v 9. století, máme tupé meče a na akce jezdíme autem, že.
Já bych to bral jako součást kostýmu, stejně jako košili nebo přilbu.
Já bych to bral jako součást kostýmu, stejně jako košili nebo přilbu.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
-
- Stálý přispěvatel
Taky jsem nad tím uvažoval, nemáme. Ale komplety a mandláky jsou taky výsadou jízdních (ano, měli je i pěší, ano, mohli bojovat sesedlí:-)), přesto tam ti koně nejsou. Takže je to tak nějak úlitba tomu věrohodnému vzhledu. Já sice koně nemám, ale má ztvárněná postava by jej měla a měla by i ostruhy a nosila by je i jako odznak postavení. Je otázka, zda by nebylo divnější je nemít vůbec...
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
- Stálý přispěvatel
Těžkooděnec - velmož nebo lépe situvaný družiník byl třeba prakticky bez výjimky jezdec. Na koni jezdil v civilu a od jisté doby převážně i do boje. Pokud bojoval opěšalý tak pro to že k tomu byl donucen okolnostmi, ne pro to že by nikdy nevlastnil koně a nepočítal s ním. K jízdě na koni patří od jisté doby zcela běžně ostruhy. Ostruhy jsou tedy pro určité vrstvy a typy postav, které ztvárňujeme jakýsi atribut, podobně jako opasek, meč nebo odpovídající oděv. Paradoxně nastává stav kdy by tam ty ostruhy, má-li ta postava být věrohodná co do vzhledu neměly chybět.
Jinak taky asi nikdo soudný nebude Bobře vyčítat vám že jako kupecká karavana nemáte ve svém ležení koně, osly, muly, vozy nebo podle situace lodě i když by se to dalo předpokládat jako koně podle ostruh. Takže kašírka? Jasně že jo - stejná jako u nás všech, chceš-li to brát takhle striktně. Stejně tak ale nebudu předpokládat že někdo kdo má na sobě těžkou zbroj a dokonale vybavený stan taky ve skutečnosti vlastní hrad nebo nějakou tu vesnici (a nebydlí v garsonce v paneláku)
Jinak taky asi nikdo soudný nebude Bobře vyčítat vám že jako kupecká karavana nemáte ve svém ležení koně, osly, muly, vozy nebo podle situace lodě i když by se to dalo předpokládat jako koně podle ostruh. Takže kašírka? Jasně že jo - stejná jako u nás všech, chceš-li to brát takhle striktně. Stejně tak ale nebudu předpokládat že někdo kdo má na sobě těžkou zbroj a dokonale vybavený stan taky ve skutečnosti vlastní hrad nebo nějakou tu vesnici (a nebydlí v garsonce v paneláku)

Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
-
- Stálý přispěvatel
Jak je ctena libost... podle me tim nosenim budete jen vic upozornovat na to, co Vam chybi, i kdyz u vecne sesedlych jezdcu je to uz vlastne nehraje roli. To nemyslim zle, jen to tak je...
proste mi to s trochou nadsazky pripomina tohle: http://youtube.com/watch?v=q_wiDT2Q0PA
proste mi to s trochou nadsazky pripomina tohle: http://youtube.com/watch?v=q_wiDT2Q0PA
Ósnjallur mađur
hyggst munu ey lifa,
ef hann viđ víg varast;
en elli gefur
honum engi friđ,
ţótt honum geirar gefi.
hyggst munu ey lifa,
ef hann viđ víg varast;
en elli gefur
honum engi friđ,
ţótt honum geirar gefi.
-