Já se taky připojím a spíš pro neználé, již hodně zde napsal Zoone a Muscha
Takže náš postup, starý dělám tak, že zbytky látek narvu do plechovky, kterou narvu po okraj nikde žádná díra , prostě žádný přístup vzduchu. Vrazím to do ohně, ale až v okamžiku kdy je hodně uhlíků a zahrabu do uhlíků. Dřív se mi stávalo, teď už nee, že během doby co byla plechovka v ohnu tak odletělo víčko, tudíž jsem dal ještě trochu látky, teď už se mi to nestává.
Po 10 až 15 minutách, kdy jsem měl plechovku v ohništu jsem měl výborný troud. (Látkový

)
Nyní jsem právě zkoušel, že jsem látku obalil vrstvou jílu, zahrabal do uhlíků. Problém, byl že jsem to udělal ve tvaru kuličky a moc látky... Pás o šíři 10cm a délce 70cm. Tady jsem udělal chybu, rzhodně míň látky, fakt spíš odstřižky.
Oheň měl výhřevnost ještě tak hodinu, pak jsem vyndal a rozbil jíl a měl jsem troud, ovšem sice fngoval,ale zrrtoudnatěla malá část, proto to do příště hodlám vychytat.
Ještě jsem udělal troud, tak že jsem žhavíky položil, a taky čerstvě udělný troud dal na látku, troud vzikl též, ovšem díky přístupu vzduchu postupně odhoříval a technologický postup byl velmi ztrátový, cca 80% látky šlo do fuč.
Zde jsou moje postřehy, snad kluci doplní ještě něco.
BTW. já potřebuji k rozdělání ohně většinou 3 - 5 min, aneb ocílkou o šutr a jiskry do háje. Ale lze to fakticky rozdělat během pár vteřin.
Dále možná ještě používat dřevěné uhlí a hlavně poznámka Pampalíniho Kdo potřeboval troud s ho vyrobil, aneb na hradišti a ve vesnicách se určitě udržoval oheň pořád, spíš ho potřebovali klasicky lidi na lovu, cestě či tažení.
A dále lze samozřejmě uvažovat o přechovávání ohně na cestách, což není nic nereálného (z technického hlediska, mám otestované ve skautu, 24 hodin udržování, na puťáku jak v keramice, tak dřevěné misce, pomcí žhavíků) Ale tento poslední odstavec už je asi vážně trochu offtopic.