Obuv

Řemesla a každodenní život

Moderators: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Maršálek »

plky promazány :wink:
Ich dien!
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Re:

Post by Bohuslav »

maser wrote:
Pike wrote:Jinak ale opakuji: jsem si vědom toho, že zdvojená podrážka je pro VS nedoložená (nebo naopak: nejsem si vědom toho, že by byla doložená). Při plném vědomí této skutečnosti ale tuto konstrukci jako spekulativní na některých botách používáme. Nikoho neponoukám, aby si je pořizoval taky. Je ovšem nutno poznamenat, že uživatelský komfort je u dvojité podrážky výrazně vyšší.
Podívej se o jeden příspěvek výše. V Mostě je třeba doložena z jímky 7 u domu čp. 226 stélka boty a podešev stejného tvaru patřící k sobě.
Více v J. Klápště ed. 2004: Archeologie středověkého domu v Mostě ( čp. 226), Praha-Most, s. 115-116, tab. 77, 1-2 aj.

Jinak tu knihu doporučuju všem, stojí jen cca 250, ale je tam hafo informací i ke sklu, keramice a vývoji středověkýho domu.
http://www.arup.cas.cz/cz/publikace/med ... azeni.html
http://www.arup.cas.cz/cz/publikace/fil ... DIAEV4.pdf
Dohledal jsi bližší dataci? Pokud vím je datavaná do 14. století, nevíš blíž?
Image V ničem, co vykládám, si nečiním nárok na vymezení pravdy, ale pouze vymezení vlastního názoru.Abélard
maser
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Re: Obuv

Post by maser »

Bohuslav: Prvně se omlouvám za mystifikaci, jímka patři k čp. 225. Je datovaná do 1. pol. 14. stol. (fáze 3a, str. 190 viz výše). Patří dívce a ještě foto perokresby, fotky usní v knize nejsou:
Image
I smrt před mužem často prchla! Heslo 310. československé stíhací perutě RAF, 1940
http://silva-nortica.blog.cz/
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Vladan »

Zdravím, mám malou otázečku na plstěnou obuv na počátku 14. století.
Máme pro ni nějaké důkazy nebo něco podobného co by dokazovalo její existenci? Osobně by se mi dost zamlouvaly na zimu válenky, ale nechci si objednávat nebo vyrábět něco nepodloženého.

Děkuji
Vítězství nebo smrt!
Long.Michael
Nováček
Nováček

Post by Long.Michael »

No tak pokud si pomatuji co mi vyprávěla babička tak podrážky se dělaly nízké a vysoké takže každý má asi svou pravdu a opravdu se používala jelenice a pak se napouštěla voskem a pro byší podrážku se sešívaly nebo z flokovaly k sobě Praděda byl švec a učily se straré rechnologie ale pak je zničil Baťa Boty se dají snadno usít aspoň z dob gotických což byl jednoduchý střih ale podrážku je na dnešní dobu udělat nejlepší spodní vrstvu jelenice guma a pak vepřovici sešití ručně je na to kolečko aby rozmezí stehů bylo stejné.
Rodný hrad Hlefenburk
bydliště Kladno
období gotika (kameraman a fotograf účast na bytvách jen pokud chybí lidé výstroj mám a zbraň také)
Mokohtavenotaxe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Mokohtavenotaxe »

Uff, uff odkud jsi sem zabloudil?

Sorry za OT.
Long.Michael
Nováček
Nováček

Post by Long.Michael »

Mokohtavenotaxe wrote:Uff, uff odkud jsi sem zabloudil?

Sorry za OT.
No tak internet je mocná věc A mám to v profilu Z Hradu Helfenburk od Bavorova z města ševců
Rodný hrad Hlefenburk
bydliště Kladno
období gotika (kameraman a fotograf účast na bytvách jen pokud chybí lidé výstroj mám a zbraň také)
maser
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by maser »

Máte někdo zkušeností s šitím pouilainů? Jedny budu šít, jen si nejsem jist jak sešít tu dlouhou špic. Vaverka ve své Obuvi ve středověku uvádí jeden spekulativní steh. Máte s tím někdo zkušenost, popřípadě to šijete úplně jinak? Díky
I smrt před mužem často prchla! Heslo 310. československé stíhací perutě RAF, 1940
http://silva-nortica.blog.cz/
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Maršálek »

před pár lety šil Vrcov jeden pár na Libušíně, tak vím, že to umí, protože jsem je pak viděl hotové :wink:
Ich dien!
Myiška
Nováček
Nováček

Post by Myiška »

Pomoc ?
Jaké dámské boty pro 1. 1/2 14.st., max. do roku 1360 ? :(