Přilby raného středověku

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

rabi
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od rabi »

Ten druhý obrázek od Sidneye, ten by měl být tuším ze stránek ruské LH skupiny Nasledije predkov. Je tam i družiník z Gnezdova a myslím i obr z Černé mohyly :shock: Jen si už nemohu vzpamenout link těch stránek :(

Malá perlička na téma šišáky. Při testu z 30války mi napsal jeden klučina, že morion je "žena Robina Hooda" :wink:
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Čímž projevil neznalosti hned dvě:-) Ale nicméně německé zischägge je opravdu ze slova šišak.
Je to stejné, jako s končířem nebo ovsem...taky počeštělé výrazy, které znamenají něco trochu odlišného...
Jeden spolužák jednou napsal něco ve smyslu..."...u Milána se spojil Garibaldi s Cromwellem a táhli spolu na Napoleona." Učitel dějepisu vypadal na infarkt :)

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Omlouvám se za jistou mystifikaci.

Jak jsem se zpětně díval, Rabi měl zájem o jinou přilbu z Gnězdova. O víkendu jsem narazil na zmínku o této přilbě.

Rabi má zájem o tuto přilbu, pokud se nepletu

[img]http://mujweb.cz/www/sidney/Ranně%20stř ... gnezd1.jpg[/img]

Našel jsem ji také v článku M.V. Gorelika o výstroji Kyjevských ozbrojenců, na jeho obrázku má trošku odlišný tvar, ale jinak je stejná

[img]http://mujweb.cz/www/sidney/Ranně%20stř ... ezd1_2.jpg[/img]

Podle Gorelika byly v Gnězdově nalezeny dvě přilby. Tahle je označována jako Gnězdovo 1 a je evropského typu. Je vyrobena ze dvou polovin spojených po obvodu kovovým pásem a stejným pásem jsou spojeny i ty dvě poloviny. Spojovací pásy jsou zdobeny tečkami raženými z rubu /nejsem si jist správným názvem této techniky/. Myslím, že tyto tečky na prvním obrázku mohou imitovat proužek kroužků nad čelem. Přilba má kroužkovou barmici. Co se týče toho tvaru těžko říct, k tomu se autor nevyjadřuje. Mě osobně se víc líbí ta konická se zaobleným vrškem. Viděl jsem přilby tohoto tvaru několikrát v reálu a vypadá to moc dobře.

Ještě k přilbě Gnězdovo 2, jejíž obrázky jsou o kousek výš. Jedná se o přilbu středoasijského typu ze čtyř částí, jejichž spoje jsou překryty kovovými pásy a na hrotu je tulejka /naveršije/. Čili žebrovka. Ty spojovací pásy jsou zlacené s vykrajovanými okraji a jsou prolamované otvory tvaru "srdíček" Proto na těch obrázcích mají takovou krajkovou strukturu. Kroužková barmice má lemování z bronzových kroužků.
rabi
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od rabi »

Jo to je ona, kterou má na hlavě ten borec se štítem přes rameno. :wink: Ten druhý nález z Gnezodva přilby z tulejkou, to už si říkám, jestli to nezavání Chazary a stepí, kde se projel kdekdo z východu.
Taky bych se spíš přikláněl k tomu, že nad čelem je spíš spojovací pás s dírkami.
Udělal jsem nakonec obchod s Bobrem a vzal tu přilbu, kterou nabízel v Nabídce :wink: Uvažuji ale, že sundám lícnice a vyrobím barmici.
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

nemyslím si, že je tam spojovací pás s dírkami, ale pás ražených ozdob vypadajících jako kroužky.

A ta druhá přilba je jednoznačně středoasijská, nomádská.
rabi
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od rabi »

Špatně jsem napsal, než myslel. Jasně je to pás ražených ozdob v podobě kroužků.
Begbie
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Begbie »

Ta přilba Gnězdovo 1 je dost podobná přilbě (přilbám) ze stromovky
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Begbie píše:Ta přilba Gnězdovo 1 je dost podobná přilbě (přilbám) ze stromovky
Jo to je

ad Rabi - říkal Bobr něco k té přilbě, cos koupil? Vypadá jako variace na přilbu prince Jaroslava

[img]http://mujweb.cz/www/sidney/Ranně%20stř ... 0reduk.jpg[/img]

s prvky přileb černá mohyla. Máš pravdu, že ty lícnice vypadají na stěhování národů a barmice by ji slušela lépe.

Zajímalo by mě, jestli byla nalezena i jiná přilba s ikonou na čele (nepočítámli tu Wothanovu :) )
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

JJ, stejný dotaz jsem Bobrovi adresoval SZ. Ale přilba Jaroslava Vsevolodiče je z druhé poloviny 13.století, tam lícnice nemají co dělat. Mi přijde podobná spoíše polským šišakům nebo nálezu z normandie z 11.století...každopádně ty lícnice tam nesedí. Ale třeba je motivovalo hledisko bezpečnosti, což je sice neomlouvá, ale vysvětluje...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Begbie
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Begbie »

Obrázek