Zbraně - od křesadla po opakovačku

Zbraně a Vojenství

Moderátor: Joe

eye
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

dotaz

Příspěvek od eye »

AHoj všem, chtěl jsem se jenom zeptat, vím, že už jsme se o tom bavili, ale raději se zeptat ještě jednou než něco po.... Rád bych si odlil pár olověných kulí a nerad bych použil špatný olovo, který by pak třeba poškodilo vývrt hlavně. Tuším, že někdo říkal, že musí to doho olova jít rýpat nehtem, je to tak? A pak by mě zajímalo, jestli nevíte, kde by se dalo koupit nářadí na lití kulí, nemyslím kleště, ty mám, ale ten šufánek se zobáčkem, jak se v něm olovo rozpouští a z něj lije do kleští. Případně jestli nemáte obrázky, jak takový zařízení vypadalo v originále. Dikes předem za info.
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

CHEYENNE: Kdysi se prodavaly v rybarskych potrebach hodne malicke panvicky na taveni olova, ale myslim, ze uz to asi moc videt neni. Naradi na liti olova jsem jinak nikde prodavat nevidel, ale v podstate to jsi schopen udelat i lzici, nebo malym kuchynskym zufankem, jen musis nejak obalit rukojet, aby te nepalila. Taky je potreba si nahrat kleste, jinak ti olovo rychle vychladne a ztuhne aniz by stihlo zatect do formy. Pokud te to zajima, nekdy se stav a ja ti to ukazu v praxi, odlevam si kule bezne. Obrazky mam doma taky. To s tou tvrdosti je pravda - co nejcistsi a nejmekci olovo - treba literina uz je pro predovky moc tvrda
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
eye
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od eye »

VITOUS: Díky za info, tak to bych se stavil rád. Taky už jsem kulí pár set odlil, ovšem dost amatérsky, teď bych to chtěl "profesionalizovat". Aby to mělo formu. Na lití jsem používal obyčejnou plechovku, tavil jsem to na sporáku, nebylo to ale nic moc. Chtělo by to více profi vybavebí. Ten šufánek by šel, ale není tam potřeba tkovej ten zobáček, aby z toho tekl jenom tenkej čůrek olova a ne vodopád? Tuším, že ty šufánky s rovným dnem a zobáčkem prodával nějakej traper, ale nevím, jak se jmenoval. Olovo nějaké mám, jakési staré trubky nebo co, vypadá sice měkkce, ale kdo ví?
Hlad

Příspěvek od Hlad »

Cheyene: Co se týče tvrdosti, tak nejlepší je tzv. "mašle" - obal z kabelů. Je to sice humus, chce to prvně přetavit venku na ingoty a nebo vodovodní trubky ze starých rozvodů. Ty mají vyhovující tvrdost.

Co se týče samotného odlívání je otázka, zda to chceš dělat LH způsobem a nebo s cílem "co nejvíce kulí, za co nejmenší čas".

Pro LH přístup to chce těžkou, železnou "naběračku" se zobáčkem. Tu vložíš s kouskem olova do ohně a pak naleješ do nahřátých kleští... Vidět to bylo v "Patriotovi", kdy Mel odlíval střely z vojáčku svého mrtvého syna...

Pro druhou variantu se můžeš mrknout zde :
http://www.leeprecision.com/cgi/catalog ... index.html

Konkrétně tu : http://www.leeprecision.com/cgi/catalog ... lters.html najdeš pícky na tavení olova, formu na ingoty a i tu naběračku, co potřebuješ. Jen bude moderně, průmyslově vyrobená Obrázek Zboží LEE prodává v praze Anděl-přebíjecí centrum.

Pokud by jsi ji chtěl raději dle originálu, tak leda dohodnout se s kovářem, aby ji udělal. Na jednoho bych kontakt měl. Mám i nějaký nákres dokonce skládací varianty...
awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

olovo na kule

Příspěvek od awe »

A co olovo ze starých autobaterií, bylo by taky OK??? Když jsem střílel z praku, tak jsem mimo těch již zmiňovaných trubek používal hlavně tohle... to byl taky celkem dostupnej zdroj.
Hlad

Re: olovo na kule

Příspěvek od Hlad »

awe píše:A co olovo ze starých autobaterií, bylo by taky OK??? Když jsem střílel z praku, tak jsem mimo těch již zmiňovaných trubek používal hlavně tohle... to byl taky celkem dostupnej zdroj.
Autobaterie... neni to zrovna ekologické(jeho získávání) a je to dost tvrdé... Taky jsme to v začátcích používali... ale upustili od nějl
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

cheyenne píše:VITOUS: Díky za info, tak to bych se stavil rád. Taky už jsem kulí pár set odlil, ovšem dost amatérsky, teď bych to chtěl "profesionalizovat". Aby to mělo formu. Na lití jsem používal obyčejnou plechovku, tavil jsem to na sporáku, nebylo to ale nic moc. Chtělo by to více profi vybavebí. Ten šufánek by šel, ale není tam potřeba tkovej ten zobáček, aby z toho tekl jenom tenkej čůrek olova a ne vodopád? Tuším, že ty šufánky s rovným dnem a zobáčkem prodával nějakej traper, ale nevím, jak se jmenoval. Olovo nějaké mám, jakési staré trubky nebo co, vypadá sice měkkce, ale kdo ví?
Ja zacinal taky s plechovkou na ohni, pak s normalnim zufankem a starym esusem na sporaku, ted mam udelanou malou panvicku.

Vodovodni trubky pouzivame taky, ale musis je nejdriv pretavit a nalit si ingotky z cisteho olova - je tam hrozne moc humusu, vodni kamen... - a ty pak uz tavis na panvicce a lijes do klesti.
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Pánvičky na lití kulí vyrábí a prodává Marvan. Mejl nemá - tlf. to pošlu do pošty.
Joe M.
Old

Příspěvek od Old »

Pánové-kde se dají sehnat licí kleště a zhruba za kolik?
Hlad

Příspěvek od Hlad »

Old píše:Pánové-kde se dají sehnat licí kleště a zhruba za kolik?
Viz. můj příspěvek Cheyennovi, např. Přebíjecí centrum Anděl v Praze.