Franské meče

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Na fotkách z Novgorod State United Museum jsem narazil na zajímavý meč popsaný jako meč z vikingského období. Jedná se o typ H a zajímavá je hlavice a záštita, která je zřejmě vyrobená ze slitiny mědi a zdobená páskovým tauzováním nejspíše stříbrem.

Až na ten materiál se podobá meči z hrobu 223/51 z Mikulčic /akorát řap rukojeti neprochází hlavicí a hlavice i záštita jsou trošku tlustší/

Tady jsou obrázky

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

zajímavý je taky tordovaný drát mezí bází a korunou hlavice, jinak bych řekl, že jádro záštity a hlavice je ze železa a mosazná tauzie z bočních ploch hlavice a záštity je rozklepána víc na svrchní a spodní straně záštity a spodní straně hlavice, následně zbroušena, takže vytváří něco jako plátování, mám to ověřené i empiricky, ostatně na posledním obrázku je vidět kousek odchlíplé tausie/plátování na svrchní straně záštoy , hned u kraje.
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Mas pravdu, ze neco takoveho tam je. Ale kdyz porovnas korozi na cepeli a stav garnitury... Hledal jsem ten mec v Kirpicnikovi, ale nenasel.
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

to plátování je výborné antikoro, a asi to tak bylo i původně myšleno, takže se tomu zachovalému stavu ani moc nedivím. ostatně těch "odchlíplých"kousků plátování je tam při pozornějším pohledu víc.
Kirpičnikova práce je stará přes 40 let,za tu dobu se jistě objevilo spoustu dlaších nálezů, nicméně starý pán je stále aktivní a proslýchá se o nové revidované verzi "oružij".
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

To Frenk

Když jsi mluvil o "síťce" na Ulbertech, měl jsi na mysli toto?

Obrázek
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

jo
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

O vikendu jsem cetl Sword of the viking age a zaujaly me nekolik obecnych veci /mimo spoustu konkretnich detailu/

1. Vetsina mecu se zachovanym ostrim byla zubata /jako dusledek intenzivniho bojoveho uziti, opakovane to bylo konstatovano, pricemz nektere mece byly zachovany tak, ze by se daly okamzite pouzit, takze na vrub korozi se to asi pricist neda/

2. stopy intenzivniho brouseni /coz souvisi s bodem 1/, nektere mece se relativne vyrazne zuzovaly diky odbrouseni britu

3. snad 1/4 popisovanych mecu byla ve stredoveku zlomena a opet kovarsky svarena /kdyz jsem pred tydnem videl jak Elrond skovava zlomeny Narsil, rikal jsem si neco o basnicke licenci :)

4. znacny pocet cepeli vyrobenych z damascenske oceli a to i v 10. st. Myslel jsem si, ze je to technologie v 10. st. jiz neprilis pouzivana
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Tak motiv zkování meče se dostal do literatury a to ještě dávno před Tolkienem - Siegmundův/Sigurdův meč apod. Takže je zjevné že to má reálný základ.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

ten motiv zlomeného Sigurdova meče je dokonce znám i z ikonografie-vyřezávané dveře z odněkud z Norska-je to sice 12.stol., ale přece.

V tom 10.stol bude značný podíl čepelí spíše s damaškovou tapetou, jinak souhlas.
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Ještě jedna zajímavost

jak byste datovali tyhle meče?

Obrázek

11. st., Jamsa, Finsko, nález z hrobu

Obrázek

11.-počátek 12. st., Laspland, Finsko

Mečů tohoto typum s mincovou hlavicí z tohoto období našli celkem 17

A tady je krasavec Ulfberth typ X