Frankové

21. století - literatura, instituce, akce...

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Hawk tvrdí že to v nějaké knize o lukostřelbě v době Merovejské je snad i s rekonstrukcí toho štítu s tím že se jej snažili prostřelit.
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Nedávno se Bóža zmiňoval, že by na Franky chtěl meč Petersen X. Teď jsem na jeden narazil na Herman Historica a i když je datován do Německa 2. pol. 11. st. předkládám ho k shlédnutí.

Obrázek

Obrázek

Délka 87,5cm. Je meč tohoto typu vhodný na karolinské franky?

Je prakticky totožný s mečem typu X datovaným do let 950-1050 který byl nalezen asi ve Francii a je k vidění na http://www.vikingsword.com/vmframe.html

Obrázek
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

Toho Doppelfelda mám okopírovanýho, až budu na chalupě mrknu se..
Jimak s meči typu X(podle Pet.)je to krapet složitější, původní datace byla revidována Arbmannem a taky naši archeologové mluví o ranném výskytu mečů typu X na VM do přelomu 9./10.stol, někteří je kladou již do druhé půle, což podle mého názoru není pravděpodobné...
Další vývoj směřoval k typu alfa atd.
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Frenku, ty budeš mít spíš přístup k nálezovým zprávám, nechtěl by jsi tu postnout nějaké meče zařazované do karolinského období - hlavně rozměry případně fota? Mě bohužel mi pan Košta neodpovídá.

V podstatě mi jde o to sestavit si nákres podle kterého si pak meč nechám vyrobit.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Relativně podobný meč mám já, podle nálezu z Mikulčic, datovaný ke konci 9. století. Zajímavé je, že čepel na něm byla francká, osazení nevíme, prý je možné, že VM. Takže bych se nebál té datace do 2. poloviny 9. století...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Existuje nějaká souhrnná práce o karolinských mečích? Jaké jsou další možnosti pro meč na Franky?
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Co třeba takový meč typu K, v tomto případě od ArmArtu?

Obrázek

Detailně zde

http://www.armart.antiquanova.com/Franc.htm
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

I takový je z Mikulčic :wink:
Není Boha kromě Boha a Ježíš je jeho prorok.
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Knecht píše:nebo to není surovka, ale tvrzené kožené pláty - vařené, vypalované atd.
Napadla mě jedna věc ohledně tvrzení kůže.
Zvažujeme vaření, voskování, vypalování, a co takhle mechanická úprava.
Nedávno jsem se bavil s kamarádem co studoval obuvnickou školu a ten když potřeboval tvrdou kůži na podrážky, tak jako učeň namočil kůži a kladivem pobouchal a nechal vyschnout. Taková úprava je proveditelná kdykoli vč. ranného středověku. Jaký je váš názor?
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Tož a jaký je postup výroby hlazenice ze štípenky? Hlazení pod tlakem, jestli se nemýlím...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita