Lamelová, falérová a šupinová zbroj

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Ten nález je známý a už tu myslím někde je. Ale Klanica je asi trochu spekulativní... On tam odkazuje na nálezy několikanásobně větších lamel, pak vzdáleně někam do Iránu a do Japonska, přitom úplně pod nosem máme římské a pozdněřímské pancíře - lamelovky, které se nota bene dělaly z barevných kovů ve stejné velikosti! Jako třeba tenhle nález z Maďarska:
Obrázek

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Jasně, ale mluví o nálezech "sledovaného období", čímž asi myslí, předpokládám vzhledem ke slovanským hrobům, dobu mladší než římskou. On v tom článku totiž na další straně o těch "římských pancířích" píše, nedával jsem to sem celé, neboť mě spíš zaujala ta funkce možného talismanu :wink:
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Jestli spis nemyslel utrzek nekolik stoleti stare pozdnerimske supinovky nosene jako talisman. Pokud by tu zbroj pouzival, proc by mu do hrobu davali jenom kousicek? Setrili?

Srovnavani s lamelami ala Niederstotzingen je samozrejme vedle. Tohle je tutove rimsky locking scale.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Přesně! Proč to srovnávat s íránskou a japonskou zbrojí, když to prostě je útržek římské zbroje. Třeba to našel a líbilo se mu to, třebe nevěděl, co to je, tak si to vzal s sebou. Ono to přece nemusí mít vážný a účelový důvod, proč to u sebe měl. Já nosím v peněžence pro štěstí taky starou minci.

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Begbie
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Begbie »

V zarovem hrobu germanskeho bojovnika nalezenem u Nymburka se nasel kus krouzkoveho pletiva. Vim, ze je to starsi doba, ale podobnost tu byt muze. Jako ze ta zbroj byla draha, tak mu tam proste dali jen utrzek, cela by se tam stejne nevesla...
Dobrý den, máte zmrzlý držťky ?
Ne, my si topíme!
   http://www.rucnitkani.cz
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

Begbie:
můžeš to nějak upřenit-dobu,hrob.výbavu, zdroj atd. Díky
Appendix
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Appendix »

Jak jsem koukal na ten fragment lamelovky, tak jsem si nemohl nevšimnout toho šněrování. Co je to za matroš, že by drátek?
Begbie
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Begbie »

frenk:

cituji z Encyklopedie ŘÍMSKÉ a GERMÁNSKÉ archeologie v ČECHÁCH:

Další důležité žárové hroby pocházejí z počátku 20. století z míst stavby plynárny. V těchto hrobech nechybějí ani římské importy včetně zlomku zrcadla a zlomků bronzových nádob (naběračky atd.). K dalším nálezům patří bronzová spona s očky, bronzové nákončí řemene opasku, bronzová jehlice, zlomky bronzové přezky, pásová spona, část kroužkového pancíře, železné nůžky a nůž. Nálezy z těchto hrobů můžeme klást do časné doby římské.
Literatura: Píč 1905, 302, tab. LII:2-10; Novotný 1953; Motyková-Šneidrová 1963a, 38-40, Taf. XIV:1-11; Jaklová 1994, 4, tab. 12:6, 13:10, 18.

Je to buhužel souhrn nálezů z části odkrytého pohřebiště.
Dobrý den, máte zmrzlý držťky ?
Ne, my si topíme!
   http://www.rucnitkani.cz
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

díky, to jsem nějak přehledl.