Předměty denní potřeby

Obchod a výroba

Moderator: Joe

Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Joe »

Vitous wrote:K tomu co píše Joe - je zde potřeba brát v potaz, že jinak cestovaly řadové pluky a jinak například mariňáci a RR. Velké pluky absolvovaly velká tažení a měli s sebou i vozy s jídlem, materiálem a střelivem, zatímco mariňáci na předsunutých postech fungovali v cca 30 členných jednotkách a podnikali výpravy pěšky, případně na lodích. Tím pádem se asi daleko častěji spoléhali s proviantem sami na sebe a svá zavazadla. O RR to imho platí dvojnásob, jejich určení a použití vylučuje nějaký doprovod zásobovacího trénu.
Opět nepochopen [-o< Já jen uvedl, že i dneska!!! buď dorazíl týl, což se jak se zdá od starověku nezměnilo, a nebo si vojáku poraď jak umíš. U tzv. předsunutých jednotek (a u toho jsem sloužil!!!) ani dneska se vojsko netahá se stany či plachtou. Měli jsme jen spacák, a pokud šlo o do tuhého, tak ani ten ne!!! Důležitější bylo žrádlo a střelio. Když toho máš plné zuby, tak sebou prostě práskneš jak jsi a chrápeš. Spal jsem i ve stoje!!! v mínus 30 a taky to jde. Výdrž člověka je někdy neuvěřitelná. Tím jsem chtěl říct, že si myslím, že na válečné výpravy se z žádnou plachtou netahali ani tehdy!
Joe M.
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Vitous »

Joe: Nevím, jak je to dnes, ale ještě za mě, jsme na cvičení fasovali tzv. "stanový dílec", tedy maskovanou celtu, která sloužila jako pláštěnka a taky jako plachta, nebo stanový dílec. (ještě ji mám porád doma - na památku :wink: ) V 2. sv, válce se používaly taky...
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by cossack »

Zkusme na problém jít i z jiné strany. Když se podívám na batoh a výbavu britského pěšáka z období F-I.W., není tam mnoho možností kam takovou plachtu umístit. Pokud bude všechno mít dle přepisu.
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Joe »

Celty jsme na skladě měli, ale nikdy jsme je nevyfasovali. Proč nevím. Já ale neměl na mysli standartní cvičení pro normální vojáky. Při nácviku průzkumu jsme sebou měli jen to nejnutnější a nebrali jsme ani sopacáky! (Mimochodem, ty se zavedli, když jsem končil základní službu jako novika.) To jsem měl na mysli. Jsem tedy přesvědčen, že ve vaší době to bylo obdobné. Čili že asi záleželo na tom, o jaký typ přesunu se jedná, nebo zda už šlo o bojovou výpravu. I za nás byli nakonec pojmy, velká polní, malá polní a bez polní :wink:
Joe M.
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Vitous »

Joe: nefasovali se protože si je lidi brali domu jako já ;-)

Cossack: nechci polemizovat, ale na přivázání roličky plachtoviny na torně moc místa nepotřebuješ. Pravda je ale spíš ta, že řadové jednotky se s tím netahaly a nosili kabát, maximálně pokrývku.

Add téma: Otázka je, jak to bylo u těch malých (speciálních) jednotek, na co tu v prvopočátku narážel Milan. Jejich využití skutečně vyžadovalo i odlišnou výstroj a výzbroj. Taky je jedna věc, co fasovali a druhá, co si skutečně na výpravy brali? RR nemapuju, ale marína se na západních pevnostech oblékala zpola civilně a po indiánsku a výbavu si taky upravovali podle svých potřeb. Nepřekvapilo by mě, kdyby jim to v tom kterém období vyhovovalo, že by ty plachty s sebou nosili, byť se ve výbavě objevují jen pro zimní období.
Jde asi taky o to, že nemůžeme srovnávat naše a jejich klimatické podmínky a o otužilosti ani nemluvím. Asi je dobré vědět, zda ano či ne, ale stejně ty plachty budou vozit všichni dál, protože bez nich by půlka z nás zhynula, v lepším případě si přivodila týdenní pracovní neschopnost.
nataniel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by nataniel »

Takúto odpoveď som dostal zo zahraničia ohľadom plachiet na výpravách , nie som moc dobrý v prekladocg tak Vám to posielam v originále:

Good day,
You ask an interesting question. We do not know much about what the rangers used on expeditions. When on a big military expedition with the rest of the army, they would have used heavy cotton canvas, which is the same as what you call "impervious tarpaulin" --it is a strong "tarp" that doesnot let the rain in. While on scouting missions, we don‘t know what they had because they could not take a tent with them and there is no record of anything other than a "bedroll" which would have been a blanket and maybe a cotton canvas sleeping bag.
I am sorry I cannot tell you more but I hope that helps.

Pvt. Chauncey Goodrich,
Rogers‘ Rangers, Rogers‘ Own Co.
King‘s Rangers, Pritchard‘s Co.
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Vitous »

Kdybys to pro nevzdělance ještě přeložil, udělal bys velmi záslužný čin ;-)
nataniel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by nataniel »

Hovorí o tom ze ked boli na presune s celou armadou / cervenokabatnikmi / tak pouzivali silne nepremokave platno, ale ked boli na vyzvedach tak v zaznamoch sa nepise nic ine iba, ze mali prikryvky a mozno platene spacie vrece. Pisal som mu znova tak cakam na dalsie informacie.
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Raiden »

Good day,
You ask an interesting question. We do not know much about what the rangers used on expeditions. When on a big military expedition with the rest of the army, they would have used heavy cotton canvas, which is the same as what you call "impervious tarpaulin" --it is a strong "tarp" that doesnot let the rain in. While on scouting missions, we don‘t know what they had because they could not take a tent with them and there is no record of anything other than a "bedroll" which would have been a blanket and maybe a cotton canvas sleeping bag.
I am sorry I cannot tell you more but I hope that helps.
Dobrý den,
Položil jste velmi zajímavou otázku. O tom, co rangers používali na výpravách, toho moc nevíme. Pokud byli na velké vojenské výpravě společně se zbytkem armády, používali těžkou bavlněnou plachtu, což je totéž, co nazýváte "nepromokavou celtovinou*)" - je to silná "plachta", která nepropustí déšť. Nevíme, co měli, když byli na průzkumných misích, protože stan sebou brát nemohli a nemáme žádný záznam o něčem jiném než "svinutých přikrývkách", což mohla být deka a možná spací pytel z bavlněného plátna.
Je mi líto, že vám nemůžu říct více, ale doufám, že toto pomůže.

Vojín Chauncey Goodrich,
Rogers‘ Rangers, Rogers‘ Own Co.
King‘s Rangers, Pritchard‘s Co.

*) tarpaulin = plachta (vozová, nepromokavá), plátno (nepomokavé), celtovina, celta, nepromokavá plachta, dehtovaná plachta)."
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Vitous »

šikovní kluci :-)