Franské meče

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Já mám meč taky pádný na čepel, ale je lehký, takže se přitom ovládá dobře...
Obrázek

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Ale mě se tam fakt ruka nevešla :) Po přepočtu podle měřítka otištěného spolu s kresbou mi jílec vycházel na o něco málo přes 70 mm, což opravdu nedám. Jinak u tohohle kousku vyšlo těžiště 100 mm od záštity.

Frenku, kdyby jsi měl nějaké další detaily, ideálně celý nález pečlivě přeměřit v reálu, byl bych zauzlován. Považuju ho za velmi typickou franskou zbraň takže nemám problém si za dva roky nechat vyrobit stejný ale lepší 8)
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

Boza:pošli mejla sz, bohužel ho 1:1 nakreslený nemám, ale mám velice dobrý slovní popis s rozměrama, ostatně zvaž ten výběr, protože zrovna tento meč není ideálně dochovaný, např. šířka žlábku na čepeli podle rtg nepřekračuje 1,5 cm atd.
Kain: ten tvůj meč jsem zkoušel na Modré a vyloženě mi seděl. Holt Had se zase pochlapil. Jaké u něho těžiště?
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Tuším kolem 20 cm od záštity.

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Myslíš pochvu, že jo. Nevím, žádný nález z té doby neznám. Je to záludná otázka...

Pravoslav, Orcae Ita
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

No, já tam nemám žádné. Vikoši mají nálezů několik...

Pravoslav, Orcae Ita
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Mám, ale koukej si přejít do jiného fora, třeba Skandinávie nebo Zbraně RS...tohle je o franckých mečích...

Pravoslav, Orcae Ita
Bobr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bobr »

viking sword chape - strejda google
Ósnjallur mađur
hyggst munu ey lifa,
ef hann viđ víg varast;
en elli gefur
honum engi friđ,
ţótt honum geirar gefi.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Jinak já ti dal obrázky do fora o zbraních, už zhruba když ses ptal...

Pravoslav, Orcae Ita
Rekrut
Nováček
Nováček

Příspěvek od Rekrut »

Pohan píše:Dobře a jak to teda třeba řešíte? Nebo tam žádné nedáváte???
Ja to resil takhle. Surovka. Obrázek