No tak hnedle mě napadly 2 možnosti:
- ozdobná funkce (prostě frajeřinky; jednodušší je pomalovat, ozdobit a občas vyměnit kůži než prkno)
- funkční důvody (štít drží pohromadě i když je ruplý; nelítají na tebe třísky když něco projde skrz; atd.)
Frankové
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
Boza
- Stálý přispěvatel

-
Arannka
- Občasný přispěvatel

-
Wothan
- Stálý přispěvatel

-
Wothan
- Stálý přispěvatel

Jinak existuje zachovalý hrob "prince" z kolínského dómu, datovaný dendrochronologicky do roku 573. V hrobě se nacházelo lůžko, židle, ale co je pro nás zajímavé kromě přilby, meče a sekery taky luk se šípy a štít(!). Je to poměrně známá záležitost a přesto se mi dosud nepodařilo narazit na nějaké fotografie. Mám jen dílčí rekonstrukce nábytku apod. Pokud se v hrobě dokázalo dochovat dřevěné lůžko a stolička, je dost pravděpodobné že se dochoval i štít. K objevu došlo ale už roku 1959.
Je sice pravda, že tohle je 6.st. ale jako vodítko by to pro nás mohlo být zajímavé. Mně se zatím nepodařilo zjistit víc, ale alespoň máme teď směr kterým pátrat.
Je sice pravda, že tohle je 6.st. ale jako vodítko by to pro nás mohlo být zajímavé. Mně se zatím nepodařilo zjistit víc, ale alespoň máme teď směr kterým pátrat.
-
Wothan
- Stálý přispěvatel

Klučina (též Choc, též E. James a další) citují ty ceny z Lex Ribvaria - Ripuárského zákona. Cena štítu je tu hodnocena na 2 solidy. 1 solidus odpovídá jedné "rohaté, vidoucí a zdravé krávě".
Jinak když jsme u těch cen vybavení těžkooděnců - Ripuarský zákon (též Lex Salica - Sálský zákon) vyjmenovává tyhle položky (a nejen tyhle) aby stanovil hodnotu věcí pro placení wergildu - pokuty. Nicméně je to pro nás velmi dobré vodítko pokud se jedná o ceny výstoje a výzbroje a tedy neuškodí z něj citovat to co je pro nás zajímavé, ergo:
Pro představu o ceně:
rohatý vůl = 2 solidy
rohatá, vidoucí kráva = 1 solidus
vidoucí zdravý chovný hřebec = 7 solidů
vidoucí zdravá klisna = 3 solidy
necvičený sokol = 3 solidy
cvičený sokol = 6 solidů
1 solidus = 12 denárů
Cena výstroje:
Meč s pochvou = 7 solidů (tady se zřejmě jedná i opasek s garniturou aj.)
Meč bez pochvy = 3 solidy
Zbroj (zřejmě kroužková) v dobrém stavu = 12 solidů
Štít a kopí = 2 solidy
Přilba v dobrém stavu = 6 solidů
Nohavice = 6 solidů (zřejmě nohavice zbroje?)
Čili bez koně 36 solidů, s koněm asi 43 solidů, tedy přiměřené množství krav.
Jinak když jsme u těch cen vybavení těžkooděnců - Ripuarský zákon (též Lex Salica - Sálský zákon) vyjmenovává tyhle položky (a nejen tyhle) aby stanovil hodnotu věcí pro placení wergildu - pokuty. Nicméně je to pro nás velmi dobré vodítko pokud se jedná o ceny výstoje a výzbroje a tedy neuškodí z něj citovat to co je pro nás zajímavé, ergo:
Pro představu o ceně:
rohatý vůl = 2 solidy
rohatá, vidoucí kráva = 1 solidus
vidoucí zdravý chovný hřebec = 7 solidů
vidoucí zdravá klisna = 3 solidy
necvičený sokol = 3 solidy
cvičený sokol = 6 solidů
1 solidus = 12 denárů
Cena výstroje:
Meč s pochvou = 7 solidů (tady se zřejmě jedná i opasek s garniturou aj.)
Meč bez pochvy = 3 solidy
Zbroj (zřejmě kroužková) v dobrém stavu = 12 solidů
Štít a kopí = 2 solidy
Přilba v dobrém stavu = 6 solidů
Nohavice = 6 solidů (zřejmě nohavice zbroje?)
Čili bez koně 36 solidů, s koněm asi 43 solidů, tedy přiměřené množství krav.
-
Pampalíny
- Stálý přispěvatel

Stejnost oboustraných kreseb štítů hovoří spíše pro Wotanovu verzi?
Ještě k těm rohům: osteologické nálezy spíše upozorňují na malá plemena krav. Pár rohatých odrůd (je otázka jak jsou skutečně stará) tu bylo, ale určitě ne všechny. Nevím jak na západě, ale na Slovany jsem si to již kdysi dohledával.
Do toho hraje fakt skutečnost, že kráva byl majetek (proto se na ně přepočítávalo a určitě nebyl každý meč krytý patřičným počtem krav
- nebo jo?) a jejich sežrání (a tedy získávání rohoviny) bylo až na posledním místě. Z jedné krávy vyrobíme několik kožených štítů a nebo 1/3 rohového.
Proti rohovině bych byl i vzhledem k impregnaci (i když vyvaření ve vosku by asi pomohlo).
Tím nechci myšlenku rohoviny zavrhnout (Neříkám že to nemá někdo zkusit), ale moje dosavadní pokusy s rohovinou (Frankové by byli asi zkušenější) mi říkají že tudy ne přátelé.
Ještě k těm rohům: osteologické nálezy spíše upozorňují na malá plemena krav. Pár rohatých odrůd (je otázka jak jsou skutečně stará) tu bylo, ale určitě ne všechny. Nevím jak na západě, ale na Slovany jsem si to již kdysi dohledával.
Do toho hraje fakt skutečnost, že kráva byl majetek (proto se na ně přepočítávalo a určitě nebyl každý meč krytý patřičným počtem krav
Proti rohovině bych byl i vzhledem k impregnaci (i když vyvaření ve vosku by asi pomohlo).
Tím nechci myšlenku rohoviny zavrhnout (Neříkám že to nemá někdo zkusit), ale moje dosavadní pokusy s rohovinou (Frankové by byli asi zkušenější) mi říkají že tudy ne přátelé.
-
Argon
- Stálý přispěvatel

-
Boza
- Stálý přispěvatel

Račte si posloužit: http://www.koelner-dom.de/index.php?id=16692Wothan píše:Jinak existuje zachovalý hrob "prince" z kolínského dómu, datovaný dendrochronologicky do roku 573. V hrobě se nacházelo lůžko, židle, ale co je pro nás zajímavé kromě přilby, meče a sekery taky luk se šípy a štít(!). Je to poměrně známá záležitost a přesto se mi dosud nepodařilo narazit na nějaké fotografie. Mám jen dílčí rekonstrukce nábytku apod. Pokud se v hrobě dokázalo dochovat dřevěné lůžko a stolička, je dost pravděpodobné že se dochoval i štít. K objevu došlo ale už roku 1959.
Na další hledání nemám teď čas ale google dokáže zázraky když se mu položí správný dotaz
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
-
Wothan
- Stálý přispěvatel

-
Boza
- Stálý přispěvatel

ještě další fotky věcí z toho kolínského hrobu:
http://www.zdf.de/ZDFmediathek/inhalt/1 ... -1,00.html
Zkouším najít něco víc, ten nález by měl být z roku 1959 kdy už se snad hroby nerozkrádaly... Snad kdyby měl někdo přístup ke knize "Doppelfeld, Otto, Das fränkische Knabengrab unter dem Chor des Kölner Domes"...
http://www.zdf.de/ZDFmediathek/inhalt/1 ... -1,00.html
Zkouším najít něco víc, ten nález by měl být z roku 1959 kdy už se snad hroby nerozkrádaly... Snad kdyby měl někdo přístup ke knize "Doppelfeld, Otto, Das fränkische Knabengrab unter dem Chor des Kölner Domes"...
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...