Pampalíny: S tou výrobou bude u klasického košíkáře asi trochu potíž, protože jak už jsem psal, původně jsem měl představu, že proutěný štít je pletený podobně jako se pletou košíky, resp. dno košíku... Tahle technika, co je na fotkách, je podobná té, jakou se pletou slaměné ošatky - tzn. slaměná povřísla (zde pruty) stáčené od středu ven a vzájemně svazované k sobě, patrně lýkem. Zkusím se poptat, co by se s tím dalo dělat a za kolik...
Jinak možná je pravda, že konstrukce je dost tuhá a zároveň pružná natolik, aby nebylo jednoduché štít proseknout, i když si nejsem zcela jist v tom, jestli náhodou nepodceňujeme tehdejší ostrost čepelí... A pokud by tenhle štít zůstal bez silného koženého potahu, osobně nevěřím, že by odolal hrotu šípu...
Štíty
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Site Admin
no kdyz to tak ctu, napada me ze bych radsi kdyby mi pri stretu rozsekali muj drevenej stit, kterej me stal nejaky prachy ale odstinil ranu nez mit ten "pruznej" proutenej kterej treba vydrzi ale ta energie uderu se zmeni na deformacni a ten uder, treba i jen zlomkem puvodni energie dopadne nekam kousek vedle puvodniho mista dopadu.... protoze se stit "uhne"
a pokud ma mit pozadovanou pevnost, tak nebude trpet o mnoho min nez klasickej drevenej...
a pokud ma mit pozadovanou pevnost, tak nebude trpet o mnoho min nez klasickej drevenej...
-
- Stálý přispěvatel
Já velmi vážně uvažuji že si vydlábnu nějakou velkou dřevěnou mísu jako mustr nebo mně napadá alternativní využití satelitní paraboly
Namočím tu kůži a zkusím to na tom vypnout, nechat vyschnout a pak znovu. Takhle bych chtěl udělat 2-3 vrstvy kůže, které zklížím k sobě. Celek pak po obvodu okovám, osadím středovou trychtýřovitou puklicí, kovovými žebry a vnitřním kovovým madlem a dopracuji se tak k tomu vypouklému franskému štítu bez dřeva.

-
- Stálý přispěvatel
Ale ano, existuje- tenký pásek hlinkou hned u okraje.vlamik píše:Existuje nejaky vzor ktory vy som mohl pouzit na stit a pasoval by aj per slovanov, keltov aj vikingov? chcel by som taky vzorovany pas ktory ide do kruhu - opisuje kruhovy stit.
Teď vážně: univerzálnost je hovadina. Zvláště u tak odlišných kulturních okruhů. Taže to udělej nebarvené, nebo měj tři.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Myslím, že tu narazíš na velký problém. Kůži silnou 10mm mají akorát tlustokožci a i u těch se po vyschnutí ztenčí, jak jsem viděl na originálech afrických štítů z nosorožců asi o polovinu. A navíc v zemích českých nežili. Jediná volba co ti zbývá je hovězí surovka, případně v několika vrstvách. Nenech se mýlit sílou kůže i ty 2mm jsou dost odolné a ve dvou či lépe třech vrstvách myslím dosáhneš optimálu. Koželužna v Novém Bydžově Nobyko prodává a dodává hovězí pergamen. Kolem 200,- za kus cca 150cm x 120cm.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Tak to se nejprve vykope jáma v zemi, pak se vyrazí do lesa na dřevo a do nějakých skal na kameny (nejlépe sopečného původu). To dřevo se zapálí a do něho se vloží to kamení. Když je rozpálené do ruda, vloží se do jámy. Přes takto vyplou jámu se vypne mokrá surovka a opatrně se do jámy lije voda! Toť zhruba vše. Kolíky musí být hodně masivní!Matylda píše:nazdarek,obracim se na vas s dotazem.Mohl by mi prosim pekne nekdo kdo to vivysvetlit postup(nejlepe krok za krokem,ale staci princip) takzvaneho srazeni surove kuze ? Jde mi o to jakym nejvhodnejsim zpusobem ziskat z cca 2mm.tluste surovky kuzi silnejsi celkove pevnejsi a tvrdsi.diky

Naposledy upravil(a) Mokohtavenotaxe dne ned 24. črc, 2005 15:31, celkem upraveno 1 x.