Johanite 1275-1340

Duchovno, víra, věda, umění

Moderators: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Fachman
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Fachman »

plánujem robiť z lanového plátna,do vlny sa nechytám.A čo tak úvaha,že si jednoducho rytier prehodil tú nariasenú suknicu ponad sedlo.Heheheh asi nechápete ako to myslím.tak,že sedlo by mal úplne pod suknicou.možno by tam vadila tá vysoká rozsocha,ale načo mali pílku????ale je to číra špekulácia a asi poviete,že dosť sprostá :biggrin:
Pro fide!!!!
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

To by technicky asi šlo, ale na vyobrazeních která z 12.st. i ze 13.st. znám tomu tak není - obě rozsochy sedla jsou zpravidla vidět.
Sargon
Nováček
Nováček

Post by Sargon »

Trajan, Fachman: preco mate tendenciu vymyslat rozne teorie o lezeni do sedla (rampa, stolicka, prehadzovanie suknice cez sedlo), namiesto toho aby ste prijali jednoduchy fakt ze ten varkoc mal rozparky?
Nejak mi chyba dovod , preco by Johaniti nemali pouzivat rozparok na varkoci ked je to uplne normalna a prakticka vec. Preco by si zbytocne komplikovali zivot?
Fachman
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Fachman »

Napr. preto,že ich ,,varkoč" vychádzal priamo z mníšskej kutny a oni neboli len bojovníkmi,ale naďalej boli aj mníchmi a udržiavali si určitú tradíciu a vieš si predstaviť mníšsku kutnu s rozparkami???? :mrgreen:
Pro fide!!!!
Fachman
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Fachman »

Prípadne dajte niekto nejaký kreatívny návrh na ten varkoč
Pro fide!!!!
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Ronšperk »

No pokud vím pak jsem zmiňoval varkoč bez rozparků, tedy tuniku, u servientů řádu. Kteří se povětšinou pohybovali dvoutaktem levá pravá. :)
U příslušníků rytířstva jsem jednoznačně pro rozparky. Rozšířená tunika, ale s rozparky.
Honor supra Vitam! Image
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

A takhle vznikají fámy :wink:
Fachman
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Fachman »

:oops: :oops: :oops: uznávam moja zlá interpretácia,už si sypem popol na hlavu :( :( :( :(
Pro fide!!!!
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Maršálek »

je rozkošné opakovaně slýchat jak se co nahrnulo pod sebe, aby varkoč v sedle co nejvíce překážel nejenom při nasedání a sesedání, ale i při otáčení se v sedle při secích a bodech za sebe či šikmo dolů... stejně tak je to s nasedáním s pomocí... ano i v Marii de France je ve 12.st. zmínka o rytířích nasedajících na koně z vyvýšeného místa - ale to je při dočtení celé písně otázka tradice daného paláce, dle níž rytíři takto nasedají do sedla při odjezdu do boje, aby se ve zdraví vrátili...

jak tu nepíše jenom Wothan a Ronšperk, proč je tak těžké akceptovat fakt, že já jako urozený těžkooděnec na sebe nevezmu zbroj a oděv, který by mě v boji výrazně omezoval? To se týká i oděvu, ve kterém bych nenasedl. Kdo se ze zde diskutujících "pánů" sám nevyšvihne (nebo alespoň nevytáne :badgrin: ) do sedla v plné zbroji, měl by odložit přebytečné železo a smířit se s tím, že už nadále bude vystupovat jako pěší a ne jako právě sesedlý těžkooděnec. Já jsem mizerný jezdec a přesto se do sedla vyšvihnu sám v plné zbroji (a samozřejmě se i udržím, mám li pod sebou rozumného koně). Pokorně přiznávám, že s bojem v sedle by už bylo hůře - bojoval bych já se svým koněm a vým kdo bych to nevyhrál :badgrin:

Pokud jde o řádový oděv - myšleno nebojový oděv, je snad všem diskutujícím zjevné že se nejedná o jediný oděv kterým disponovali a že byl každý oděv (zbrojný, civilní) komponován s ohledem na potřeby...
K varkočům - jak píše Wothan, vznikly ze suknice choděcí. Opravdu se nejedná o obdélník s dírou na krk :evil: ale o přiměřeně širokou suknici, která mimo jiné nesmí omezovat nositele v pohybu... (a když je pro sesedlého jezdce příliš dlouhá, zasunují se její cípy vzadu za opasek)
Ich dien!
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Rab »

Nejsem si jistý, ale snad by mohlo něco být ve strakonické komendě, jsou tam dochované pěkné nástěnné malby, jen už si nepamatuju, co všechno na nich je...
http://www.muzeum.strakonice.cz/cesky/k ... -a-ambity/