píše se jen o tom že tam ty kukly našli, víc jsem o tom nezjistilArchimedes píše:Takze je vlastne otazka, jestli ty nalezene kukly byly primo ty, co odnekud propasovali, nebo to byla uz nejaka dalsi "domaci" generace.
To, ze to vlakno bylo krehke, hnusne a proste nepouzitelne se da zjistit primo z tech nalezu, z nejakych pisemnych zminek nebo jen neprimo z toho faktu, ze Polaci hedvabi nevyrabeli?
Šití, tkaní, vyšívání, textilní materiály etc.
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
Müscha
- Stálý přispěvatel

-
Bonemina
- Stálý přispěvatel

"To, ze to vlakno bylo krehke, hnusne a proste nepouzitelne se da zjistit primo z tech nalezu, z nejakych pisemnych zminek nebo jen neprimo z toho faktu, ze Polaci hedvabi nevyrabeli?"
No já to vím ze školy z hodin biologie, kde nám na tomhle příkladu vysvětlovali, co je to monofág
Odkud to vzal vyučující, to ti opravdu nepovím.
No já to vím ze školy z hodin biologie, kde nám na tomhle příkladu vysvětlovali, co je to monofág
-
Pampalíny
- Stálý přispěvatel

Končím morušovou debatu. Dokud to nezkusíme tak jsou to jen plané dohady.
Špatné vlákno si dovedu představit jen že by se trhalo! Jiná věc nemůže být špatná neboť i méně kvalitní druhy martináčů se pěstují na "hedvábí" a vyplatí se to i dnes!
Logicky by se monofág vůbec neměl dožít stádia kukly. Nastává tedy jiná otázka - má někdo podrobnosti k tomu nálezu! Proč to hodili na smetánku a hlavně fotky kokonů a mikrofotky vlákna (nejlépe na elektronovém mikroskopu). Nevím zda by to šlo, ale možná bych dokázal nechat udělat elektronové snímky z toho pokusu.
kdyby to někdo z archeologů chtěl hledat v zahraničních zdrojích tak bourec se jmenuje Bombyx mori, Morušovník černý (Morus nigra) a smetánka Taraxacum offcinale. Za takovouto pomoc bych byl vděčen.
Dodatek 1: Nejpravděpodobněji dovezli vajíčka. B.mori přezimuje ve stádiu vajíčka a tudíž je to nejpravděpodobnější - a taky by sebou nevezli nějaké zmetky...
Špatné vlákno si dovedu představit jen že by se trhalo! Jiná věc nemůže být špatná neboť i méně kvalitní druhy martináčů se pěstují na "hedvábí" a vyplatí se to i dnes!
Logicky by se monofág vůbec neměl dožít stádia kukly. Nastává tedy jiná otázka - má někdo podrobnosti k tomu nálezu! Proč to hodili na smetánku a hlavně fotky kokonů a mikrofotky vlákna (nejlépe na elektronovém mikroskopu). Nevím zda by to šlo, ale možná bych dokázal nechat udělat elektronové snímky z toho pokusu.
kdyby to někdo z archeologů chtěl hledat v zahraničních zdrojích tak bourec se jmenuje Bombyx mori, Morušovník černý (Morus nigra) a smetánka Taraxacum offcinale. Za takovouto pomoc bych byl vděčen.
Dodatek 1: Nejpravděpodobněji dovezli vajíčka. B.mori přezimuje ve stádiu vajíčka a tudíž je to nejpravděpodobnější - a taky by sebou nevezli nějaké zmetky...
-
Průser
- Stálý přispěvatel

-
Pampalíny
- Stálý přispěvatel

Takže už jsem sehnal vajíčka bource, kdyby se někdo chtěl podílet na výzkumu tak mu dám kontakty. Znova budu apelovat na to - zda někdo nemáte bližší informace k tomu nálezu. Nerad bych se snažil a pak dospěl k tomu, že v originální zprávě je napsané úplně něco jiného.
Podle posledních informací které jsem získal, lze krmit bource smetánkou a jde to bledě. Pokus přesto uskutečním.
Podle posledních informací které jsem získal, lze krmit bource smetánkou a jde to bledě. Pokus přesto uskutečním.
-
Wothan
- Stálý přispěvatel

-
Pampalíny
- Stálý přispěvatel

Právě mi došel vzorník hedvábí. Zkusím to nějak nafotit (alespoň pár vzorků) a dát to sem i s cenou (až to sladím s jejich ceníkem).
Některé hrubší materiály mi přijdou docela vhodné (asi úplně průhledný materiál volit nebudu :c)
Má někdo zájem si objednat taky hedvábí?
P.S: Kde sehnat hedvábné nítě? Myslím, že šít to lnem by bylo zvěrstvo...
Některé hrubší materiály mi přijdou docela vhodné (asi úplně průhledný materiál volit nebudu :c)
Má někdo zájem si objednat taky hedvábí?
P.S: Kde sehnat hedvábné nítě? Myslím, že šít to lnem by bylo zvěrstvo...
-
Kain
- Stálý přispěvatel

-
Müscha
- Stálý přispěvatel

-
Pampalíny
- Stálý přispěvatel