Látky, oděvy, uniformy atd.
Moderators: Knecht, Raiden
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Ano, tak jako Joe to vidím i já. Kůže, používaná na oděvy počátkem 19. stol. byla hlavně srnčí, po ní kozí. Předpokládám, že po ní byla skopovice, protože produkce ovčích kůží byla vysoká (nemohly se zpracovat jen na kožešinu) a většina se zbíjela na podzim, byly to jemné, měkké a prodyšné kůže. Hovězina se na oděvy co vím nepoužívala vůbec.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Mimo druhu kůže je důležité i zpracování. Uvedla bych příklad na kožešinách. Beraní kožich 19. stol. - na tělo se používala kožešina z valašky, na rukávy z birky (měkčí řemen, jemnější srst). Činilo se kvašením, pokud měl ale kožich sloužit jako pracovní oděv, činili kamencem. Kůže pak byla tvrdší, hrubší, povrch nebyl tak jemný a hladký, ale byla pevnější a při práci více vydržela. To jsou drobnosti, které dneska neřešíme, ale dříve je považovali za důležité. U kůže je to stejné, proto můžeme vlastnosti kožených oděvů z 19.stol. a doby dřívější jen odhadovat, nevíme podle jakých kritérií na ten určitý oděv kůže vybírali. Rozhodně nešili cokoliv z čehokoliv jako dnes.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Je holt třeba vybírat zpracování, není všechno kosher co je kůže. Já mám vyřešeno, oficírskej kabátec bude z jeleničky...
Martin Šavel
Alt-Starhemberg Olmütz, Regimentskommandant – http://www.olomouckypluk.cz
63.Grenzinfanterie Regiment Karlstädter-Szluiner – http://www.olomouckypluk.cz/chorvati
His Majesty´s Independent Companies of Rogers´ Rangers – www.rogersrangers.livinghistory.cz
Alt-Starhemberg Olmütz, Regimentskommandant – http://www.olomouckypluk.cz
63.Grenzinfanterie Regiment Karlstädter-Szluiner – http://www.olomouckypluk.cz/chorvati
His Majesty´s Independent Companies of Rogers´ Rangers – www.rogersrangers.livinghistory.cz
-
- Nováček
Ak sa smiem vyjadrit.... Co sa tyka pouzivania koze na VOJENSKE odevy (pretoze nepochybujem, ze hocijaky svihak sa v kozi mohol prechadzat, ale vecer ich dal dolu) mam pocit, ze tu dochadza k urcitej romantickej skreslenej predstave - ako u troch musketierov, ludia si dnes bezne myslia, ze musketieri nemali inu robotu, len sa nahanat na konoch a ohanat sa s kordami. Pozrime sa na pouzivanie kozenych nohavic - dokazane pouzivanie u inych narodov ci v inom obdobi. Momentalne mi napadaju severoamericki indiani. Ti pouzivali kozene nohavice, to vieme vsetci. Lenze tieto boli riesene oddelenim v oblasti sedu, kde sa prekryvali bedernou ruskou. Snad nik nebude namietat, ze indianmi spracovane koze boli mimoriadne kvalitne, takze nemusime pochybovat o ich jemnosti a dalsich pozadovanych vlastnostiach. Napriek tomu boli v oblasti sedu rozdelene. Domnievam sa, ze to bolo z dovodu pohyblivosti, prehrievania, odierania a podobnych negativnych javov, ktore tu uz boli spominane. Moj pocit z kozenych nohavic je skratka taky, ze ano, nosili sa. Ale nosili ich vojaci? K tomu som skepticky. Dovod? Nepriedusnost - koza moze byt spracovana akokolvek skvelo, ale priedusnosti sukna sa nevyrovna. Tvrdost - koza moze byt spracovana akokolvek skvelo, ale makkosti sukna sa nevyrovna (pokial nejde o jemnucku kozu, ktora je ale tenka, slaba, nevhodna). Vlhkost - koza ma zlu vlastnost, ze pri neustalom namoceni a vysuseni sa stava krehkou a tak stehy a dierky maju tendenciu sa trhat. Vidim to sam na gotickych botach na roznych akciach. Je treba si uvedomit, ze vojak, ktory na tazeni travi cele dni vonku, mokne, schne, lezi v blate ci pochoduje na slnku si ceni hlavne priedusnost, hrejivost a trvanlivost materialu. Nehovorim o oficiroch, jazdcoch, ale radovych vojakoch, ktori potrebuju aspon trochu pohodlia.
(Btw. toto pisem po Bielej hore, kde som bol v kostyme 3 dni a tak hovorim z vlastnych zazitkov a dojmov)
(Btw. toto pisem po Bielej hore, kde som bol v kostyme 3 dni a tak hovorim z vlastnych zazitkov a dojmov)
-
- Nováček
Jiří z Münchsdorfu podrobně popsal co jsem vulgarně a lakonicky shrnul do jedné provokativní otázky a děkuji mu za to. Nikdo z diskutujících nepřinesl seriozní argumenty proti kůži , jen své pocity a domněnky. tak tedy přidám i já svůj pocit. Absolvoval jsem cestu Davle- Zbořený Kostelec - Davle(+ nějaké pojíždění na Zbořeňáku) celkem cca 90 km ve třech dnech v sedle svého koně. Posledních minimálně 50 kiláků do Prahy při teplotě cca 35 stupňů celsiových, cestou necestou. Místy jsem táhnul koně za sebou, protože už toho měl plný kopyta. A to všechno v kožených kalhotách. Bez problémů... teda co se těch kalhot týká 

Last edited by cert on Mon 15. Sep, 2008 23:30, edited 1 time in total.
-
- Nováček