Látky, oděvy, uniformy atd.

Moderators: Knecht, Raiden

cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by cossack »

Je fakt, že když si spálím záda je kožená halena příjemě chladivá. Na druhou stranu když je pěkně teploučko :evil:, holky kožené šaty moc rády nemají. Takže těžko říci jak to s tou kůží vlastně je.
Lenka
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Lenka »

Ano, tak jako Joe to vidím i já. Kůže, používaná na oděvy počátkem 19. stol. byla hlavně srnčí, po ní kozí. Předpokládám, že po ní byla skopovice, protože produkce ovčích kůží byla vysoká (nemohly se zpracovat jen na kožešinu) a většina se zbíjela na podzim, byly to jemné, měkké a prodyšné kůže. Hovězina se na oděvy co vím nepoužívala vůbec.
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Joe »

Jo, se skopovicí máme také dobré zkušenosti. Vepřovice a hovězina totálně nevhodné! Jsou ale dobré na zástěry třeba při kovařině.
Joe M.
Lenka
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Lenka »

Mimo druhu kůže je důležité i zpracování. Uvedla bych příklad na kožešinách. Beraní kožich 19. stol. - na tělo se používala kožešina z valašky, na rukávy z birky (měkčí řemen, jemnější srst). Činilo se kvašením, pokud měl ale kožich sloužit jako pracovní oděv, činili kamencem. Kůže pak byla tvrdší, hrubší, povrch nebyl tak jemný a hladký, ale byla pevnější a při práci více vydržela. To jsou drobnosti, které dneska neřešíme, ale dříve je považovali za důležité. U kůže je to stejné, proto můžeme vlastnosti kožených oděvů z 19.stol. a doby dřívější jen odhadovat, nevíme podle jakých kritérií na ten určitý oděv kůže vybírali. Rozhodně nešili cokoliv z čehokoliv jako dnes.
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by cossack »

Lenka wrote:Rozhodně nešili cokoliv z čehokoliv jako dnes.
A tak to pozor, to já se tedy budu muset ohradit. Jestli jsi tedy nemyslela průmyslovou výrobu.
Lenka
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Lenka »

Jé promiň, tím "dnes" jsem se trochu nepřesně vyjádřila, mám pochopitelně na mysli dnešní průmyslovou výrobu kožených oděvů. Rozhodně do toho nespadá ani většina drobných řemeslníků, ale proti průmyslové výrobě je tato hrstka lidí jen kapkou v moři. :wink:
Savlis
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Savlis »

Je holt třeba vybírat zpracování, není všechno kosher co je kůže. Já mám vyřešeno, oficírskej kabátec bude z jeleničky...
Martin Šavel

Alt-Starhemberg Olmütz, Regimentskommandant – http://www.olomouckypluk.cz

63.Grenzinfanterie Regiment Karlstädter-Szluiner – http://www.olomouckypluk.cz/chorvati

His Majesty´s Independent Companies of Rogers´ Rangers – www.rogersrangers.livinghistory.cz
deCarabas
Nováček
Nováček

Post by deCarabas »

Ak sa smiem vyjadrit.... Co sa tyka pouzivania koze na VOJENSKE odevy (pretoze nepochybujem, ze hocijaky svihak sa v kozi mohol prechadzat, ale vecer ich dal dolu) mam pocit, ze tu dochadza k urcitej romantickej skreslenej predstave - ako u troch musketierov, ludia si dnes bezne myslia, ze musketieri nemali inu robotu, len sa nahanat na konoch a ohanat sa s kordami. Pozrime sa na pouzivanie kozenych nohavic - dokazane pouzivanie u inych narodov ci v inom obdobi. Momentalne mi napadaju severoamericki indiani. Ti pouzivali kozene nohavice, to vieme vsetci. Lenze tieto boli riesene oddelenim v oblasti sedu, kde sa prekryvali bedernou ruskou. Snad nik nebude namietat, ze indianmi spracovane koze boli mimoriadne kvalitne, takze nemusime pochybovat o ich jemnosti a dalsich pozadovanych vlastnostiach. Napriek tomu boli v oblasti sedu rozdelene. Domnievam sa, ze to bolo z dovodu pohyblivosti, prehrievania, odierania a podobnych negativnych javov, ktore tu uz boli spominane. Moj pocit z kozenych nohavic je skratka taky, ze ano, nosili sa. Ale nosili ich vojaci? K tomu som skepticky. Dovod? Nepriedusnost - koza moze byt spracovana akokolvek skvelo, ale priedusnosti sukna sa nevyrovna. Tvrdost - koza moze byt spracovana akokolvek skvelo, ale makkosti sukna sa nevyrovna (pokial nejde o jemnucku kozu, ktora je ale tenka, slaba, nevhodna). Vlhkost - koza ma zlu vlastnost, ze pri neustalom namoceni a vysuseni sa stava krehkou a tak stehy a dierky maju tendenciu sa trhat. Vidim to sam na gotickych botach na roznych akciach. Je treba si uvedomit, ze vojak, ktory na tazeni travi cele dni vonku, mokne, schne, lezi v blate ci pochoduje na slnku si ceni hlavne priedusnost, hrejivost a trvanlivost materialu. Nehovorim o oficiroch, jazdcoch, ale radovych vojakoch, ktori potrebuju aspon trochu pohodlia.

(Btw. toto pisem po Bielej hore, kde som bol v kostyme 3 dni a tak hovorim z vlastnych zazitkov a dojmov)
cert
Nováček
Nováček

Post by cert »

Jiří z Münchsdorfu podrobně popsal co jsem vulgarně a lakonicky shrnul do jedné provokativní otázky a děkuji mu za to. Nikdo z diskutujících nepřinesl seriozní argumenty proti kůži , jen své pocity a domněnky. tak tedy přidám i já svůj pocit. Absolvoval jsem cestu Davle- Zbořený Kostelec - Davle(+ nějaké pojíždění na Zbořeňáku) celkem cca 90 km ve třech dnech v sedle svého koně. Posledních minimálně 50 kiláků do Prahy při teplotě cca 35 stupňů celsiových, cestou necestou. Místy jsem táhnul koně za sebou, protože už toho měl plný kopyta. A to všechno v kožených kalhotách. Bez problémů... teda co se těch kalhot týká :twisted:
Last edited by cert on Mon 15. Sep, 2008 23:30, edited 1 time in total.
cert
Nováček
Nováček

Post by cert »

Podotýkám, že standardně jezdím husary ve vlněných kalhotách a taky je to v pohodě. jen tu kůži mám prostě radši a když si můžu vybrat dám ji přednost